Merkittävä muutos palvelualojen työntekijöiden työnkuvissa ja osaamistarpeissa
Työterveyslaitoksen mediatiedote 27.4.2023
Työ palvelualoilla on muuttunut voimakkaasti 2020-luvun poikkeusvuosina. Keskeisiä syitä muutoksiin ovat koronapandemian ja sittemmin Venäjän hyökkäyssodan kiihdyttämät muutokset palveluiden hinnoissa, kysynnässä ja tarjonnassa sekä aikaisemmin toteutettu aukioloaikojen säätelyn purku. Nämä puolestaan haastavat työhyvinvointia, osaamista ja työn tuottavuutta sekä muutosten tukemista työkykyjohtamisen keinoin.
– Palvelualojen eri toimialoja on kohdannut työvoimapula. Yksityisten palvelualojen työvoiman turvaaminen edellyttää nykyisten työntekijöiden hyvinvoinnin ja osaamisen varmistamista sekä uusien työntekijöiden rekrytointia ja perehdytystä, toteaa vanhempi asiantuntija Jarno Turunen Työterveyslaitoksesta.
Kyse ei ole pienestä joukosta: yksityiset palvelualat työllistävät Suomessa arviolta yli 400 000 työntekijää. Vuonna 2022 kerätty kyselyaineisto tarjoaa näkymän työhyvinvointiin, osaamiseen, työyhteisöjen toimintaan, johtamiseen ja koettuihin muutoksiin yksityisten palvelualojen työntekijöiden näkökulmasta. Kyselyyn vastasi 3662 palvelualalla työskentelevää Palvelualojen ammattiliitto PAM ry:n jäsentä.
Työ ja osaaminen monipuolistuneet, mutta arvostuksen puute hiertää monia
Aiempaa monipuolisemmat työtehtävät koskettavat miltei kolmea neljäsosaa vastaajista vähintään jonkin verran. Useampi kuin joka kymmenes kaupan alalla kokee, että työ on monipuolistunut erittäin paljon. Työtehtävien monipuolisuudesta huolimatta työntekijöistä alasta riippuen vain noin puolet kokee, että heidän osaamistaan arvostetaan työpaikoilla.
– Työn muuttuminen monipuolisemmaksi tuo myönteisiä seurauksia myös osaamiselle, kertoo erikoistutkija Sara Lindström Työterveyslaitoksesta.
Monipuolistuneita työtehtäviä tekevien osaamista ja ammattitaitoa arvostetaan työpaikalla enemmän kuin niiden, joiden työ ei ole monipuolistunut. He myös kokevat hallitsevansa paremmin töissä tarvittavia taitoja kuin he, joiden tehtävät eivät ole muuttuneet monipuolisemmiksi.
Digi hallitaan, palautumistaitoihin panostettava
Työntekijöiden luottamus omiin digitaitoihin on korkeaa. Jopa kolme neljästä vastaajasta luottaa melko hyvin taitoihinsa digityövälineiden käytössä. Sen sijaan palautumistaidoissa on parantamisen varaa: vain noin puolet ovat sitä mieltä, että omat palautumistaidot ovat riittävät.
Yleisimmät keinot, joita työntekijät ovat viimeisen vuoden aikana käyttäneet oppiakseen työpaikoilla, ovat yhdessä työskentely (40–53 %), internetin käyttö ongelmien ratkaisemiseksi (39–50 %), osallistuminen palkalliseen koulutukseen (30–43 %) ja työpaikan ohjeistusten hyödyntäminen (26–41 %).
– Osaamisen kehittämisen keinot ovat työpaikoilla melko monipuolisesti käytössä, mutta näitä pitäisi vielä entisestään lisätä ja osaamisen kehittämisestä on pidettävä huolta. Työvoimapulan vaivaamilla työmarkkinoilla on tärkeää huolehtia nykyisen työvoiman työkyvyn ylläpitämisestä, tukemisesta ja kehittämisestä. Työkyvyn alenemisesta kertoviin signaaleihin on puututtava varhain, Sara Lindström painottaa.
Tutkimushanke: Työhyvinvointi ja osaaminen palvelualoilla
- Tutkimuksen toteutti Työterveyslaitos osana Työhyvinvointi ja osaaminen palvelualoilla -hanketta.
- Hanketta rahoitti Työsuojelurahasto, Työterveyslaitos, Palvelualojen ammattiliitto PAM ry, Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa ry, Kiinteistötyönantajat ry ja neljän tutkimuksessa mukana ollutta yritystä.
- Työelämätieto-palvelussa julkaistu kyselyaineisto on kerätty vuoden 2022 toukokuussa. Kyselyyn vastasi 3662 Palvelualojen ammattiliitto PAM ry:n jäsentä, jotka työskentelivät kaupan alalla, matkailu- ja ravintola-alalla, kiinteistöpalvelualalla, vartiointialalla tai muilla yksityisillä palvelualoilla.
Tutustu aineistoon Työelämätieto-palvelussa
- Aineistosivu
- Analyysisivu
- Aineisto ja analyysi on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
Lisätiedot
- Sara Lindström, erikoistutkija, Työterveyslaitos, Sara.Lindstrom@ttl.fi, +358 30 474 2404
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Juha Hietanenmediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Puh:+358504773267juha.hietanen@ttl.fiPäivi Lehtomurtomediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Puh:+358504156309paivi.lehtomurto@ttl.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Työterveyslaitos on työhyvinvoinnin asiantuntija, joka tutkii, palvelee ja vaikuttaa.
Kehitämme asiakkaidemme kanssa hyviä työyhteisöjä ja turvallisia työympäristöjä sekä tuemme työntekijöiden työkykyä. Asiakkaitamme ovat työpaikat, päättäjät, kansalaiset, työterveysyksiköt sekä muut työhyvinvointia kehittävät organisaatiot.
Visiomme on ”Hyvinvointia työstä”, sillä terveellinen, turvallinen ja mielekäs työ luo hyvinvointia. Toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Henkilöstön määrä on noin 500.
Lisätietoja:
Tietoa meistä
Medialle-sivulta löydät asiantuntijoiden yhteystiedot ja aiemmat tiedotteemme
Aineistopankki (logot, asiantuntijoiden kuvat)
Twitter: @tyoterveys (fi), @FIOH (en)
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Työterveyslaitos
Työterveyslaitoksen tutkimuskatsaus: toukokuu 20257.5.2025 09:00:00 EEST | Uutinen
Tässä tutkimuskatsauksessa on esitelty tiiviisti kuusi tuoreinta tutkimusta Työterveyslaitoksen tutkijoilta. Niissä on tarkasteltu esimerkiksi työmatkaliikuntaa, museotyön riskejä ja sitä, miten tukea työttömien työnhakijoiden työllistymistä. Tutkimuskatsauksen avulla pääset nopeasti ajan tasalle tuoreista tutkimusjulkaisuista.
Tiedotepohja_ruotsi7.5.2025 06:00:00 EEST | Pressmeddelande
Tähän tulee tiivistelmä ydinsisällöistä.
Pelastusalan työhyvinvointi on kehittynyt myönteisesti, mutta harva uskoo jatkavansa eläkeikään7.5.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Pelastustoimen työhyvinvoinnin tuore tilannekuva kertoo, että työhyvinvointi on kehittynyt yleisesti myönteiseen suuntaan. Eri ammattien välillä on kuitenkin suuria eroja. Alan yhteisiksi kehittämiskohteiksi nousevat esihenkilöiden jaksaminen, epäasiallisen kohtelun ehkäisy sekä luottamuksen ja vuorovaikutuksen vahvistaminen. Alan veto- ja pitovoiman varmistamiseksi työhyvinvoinnin kehittäminen kaipaa valtakunnallisella tasolla yhteisiä linjauksia.
Tiedotepohja in English7.5.2025 06:00:00 EEST | Press release
Tähän tiivistelmä ydinasioista.
MEDIAKUTSU 20.5.2025 KLO 14.30: Suomi tarvitsee työpaikkoja parantamaan turvallisuutta ja resilienssiä6.5.2025 10:15:00 EEST | Kutsu
Kokonaisturvallisuuden, resilienssin ja varautumisen tarve kasvaa. Tervetuloa kuulemaan Työterveyslaitoksen asiantuntijoiden näkemyksiä siitä, miten työpaikat voivat ottaa nykyistä enemmän vastuuta turvallisuudesta ja parantaa samalla yhteiskunnallista varautumista. Median edustajat voivat osallistua infoon etäyhteyksin ja paikan päällä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme