Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialaHelsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Meröppet påbörjas i tre bibliotek av Helsingfors stadsbibliotek

Dela

Meröppet påbörjas under sommaren i biblioteken i Hertonäs, Degerö och Sveaborg, där kunderna kan använda biblioteket utanför de egentliga öppettiderna. Man har redan tidigare erbjudit meröppet i biblioteket i Sveaborg men servicen har varit på paus på grund av coronasituationen. Nu börjar meröppet även i biblioteket i Degerö den 13 juli och i Hertonäs den 3 augusti. Meröppet fortsätter från och med fredagen den 17 juli i Sveaborg. Meröppet i Sveaborg är avsett enbart för områdets invånare, meröppet-servicen inom de andra biblioteken är öppna för alla kunder.


Under meröppet finns det ingen personal på plats, utan man kommer in i biblioteket med det egna bibliotekskortet Helmi och en pinkod. Under meröppet kan man låna och returnera material, hämta reserveringar ur självbetjäningshyllan, läsa tidningar och arbeta på kunddatorerna. Tiderna och servicen för användning av meröppet växlar mellan biblioteken, uppgifterna berättas på varje biblioteks egna nätsidor och på bibliotekets skyltar. Under självbetjäningen övervakas säkerheten med en bandande kameraövervakning.

”Man ersätter inte bibliotekets normala öppettider med meröppet, utan användningen av bibliotekets lokaler utvidgas med det även utanför de normala öppettiderna. Detta förbättrar bibliotekets tillgänglighet under kvällstid och veckoslut. Från olika håll i Finland och anspråkslöst även i Helsingfors har man under de senaste åren fått goda erfarenheter av meröppet. Nu utvidgas servicen till biblioteken i Degerö ja Hertonäs samt senare till biblioteket i Drumsö”, berättar Katri Vänttinen, direktör för bibliotekstjänster.

Meröppet har redan varit i bruk i huvudstadsregionen i Esbo, Grankulla och Vanda. Alla självbetjäningsbibliotek på Helmet-område finns på bibliotekets nätsidor (https://www.helmet.fi/sv-FI).


Nyckelord

Kontakter

Helsingfors stadsbibliotek
Bibliotekschef
Mari Heino
mari.heino@hel.fi, 310 3108 5613

Helsingfors stadsbibliotek
Bibliotekschef
Anne Mankki
anne.mankki@hel.fi, 310 85079

Bilder

Länkar

Om

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsingfors är en spännande och tilltalande stad med ett rikt utbud av aktiviteter och möjligheter till deltagande. Årligen förser kultur- och fritidssektorn stadens invånare och turister med över 20 miljoner upplevelser – konst, evenemang, kurser, fritidsaktiviteter, lokaler, friluftsområden och idrottstjänster samt stöd för kulturlivet och medborgarverksamheten.

Kultur- och fritidssektorn består av fem servicehelheter: bibliotek, kultur, idrott, ungdom och förvaltning. Sektorns 1800 anställda upprätthåller och bidrar till helsingforsarnas möjligheter till ett gott liv och ett aktivt medborgarskap. I Helsingfors är det enkelt och lockande att ge sig ut. Varenda dag.

Följ Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Odes app Obotti använder artificiell intelligens för att hjälpa sina kunder att hitta något att läsa16.6.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

I Helsingfors centrumbibliotek Ode har man tagit i bruk en bokrekommendationsrobot, som hjälper en att hitta intressanta saker att läsa. Obotti rekommenderar litteratur ur Odes hyllor som motsvarar användarens egna unika smak. Obotti är ett exempel på försöken med artificiell intelligens som Helsingfors stad utför, genom vilka man vill förbättra servicen.

Lotta Kemppinen vuoden helsinkiläisurheilija12.6.2021 17:35:00 EEST | Tiedote

Juoksija Lotta Kemppinen on valittu vuoden helsinkiläisurheilijaksi. Kemppinen saavutti EM-hallikilpailuissa Puolan Torunissa hopeaa naisten 60 metrillä 7. maaliskuuta 2021. Kemppinen paransi talven aikana 60 metrin Suomen ennätystä kahdesti, ja matkan SE kirjataan tällä hetkellä lukemiin 7,16, jonka Kemppinen juoksi 20. helmikuuta 2021. Kauden tulosten perusteella Kemppinen sai myös kisapaikan Tokion olympialaisiin. Hänen edustamansa seura on helsinkiläinen HIFK-Friidrott rf.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum