Messukeskus

Messukeskuksen talousvaikutuksesta suli 80 prosenttia, pandemiavauriot säteilevät koko pääkaupunkiseudun elinkeinoelämään

Jaa

Messukeskuksen talousvaikutus ympäröivälle elinkeinoelämälle kutistui 80 prosentilla, kun toiminta jouduttiin ensimmäisenä pandemiavuonna 2020 kokonaan pysäyttämään. Pääkaupunkiseudun ravintolat, hotellit, taksit ja muu elinkeinoelämä menettivät tämän seurauksena lähes 300 miljoonan euron tulovirran.

Messukeskuksen ovet suljettiin pandemian seurauksena yli vuosi sitten, ja sen jälkeen toimintaa on pystytty jatkamaan vain pienimuotoisena.
Messukeskuksen ovet suljettiin pandemian seurauksena yli vuosi sitten, ja sen jälkeen toimintaa on pystytty jatkamaan vain pienimuotoisena.

Messukeskus Helsingin talousvaikutus pääkaupunkiseudulle oli vuonna 2019 ennätykselliset 357 miljoonaa euroa ja työllisyysvaikutus 4850 henkilötyövuotta. Vuonna 2020 vastaavat luvut olivat enää 66 miljoonaa euroa ja 900 henkilötyövuotta.

Suora tulo- ja työllisyysvaikutus ympäröivälle elinkeinoelämälle kutistui peräti 80 prosentilla, kun pandemia lamautti kohtaamisiin perustuvien messujen ja kongressien järjestämisen. Euroina laskettuna tulovirran menetys on 291 miljoonaa euroa.

Luvut perustuvat tulo- ja työllisyyslaskelmaan, jonka on tehnyt Taloustutkimus Oy. Taloustutkimus selvitti messuille, kongresseihin ja muihin tapahtumiin osallistuvien yritysten ja kävijöiden rahankäytön sekä kokonaisvaikutuksen työllisyyteen.

Normaalitilanteessa Messukeskus työllistää ja tuo tuloja merkittävästi koko pääkaupunkiseudulle. Suuret messutapahtumat ja kansainväliset kongressit täyttävät hotellit ja ravintolat ja ovat merkittävä piristysruiske pääkaupunkiseudun muillekin palveluille. 

- Suurin huolenaiheemme juuri nyt on yhteiskunnan täysin riittämätön tuki Messukeskuksen kaltaisille isoille ja voimakkaasti työllistäville matkailu- ja tapahtuma-alan yrityksille. Tämä heikentää Suomen asemaa investointikohteena ja vaikuttaa kielteisesti Suomessa toimivien yritysten kilpailukykyyn, kun koronapandemian jälkeen kansainvälinen liike- ja yksityismatkailu taas pääsee vauhtiin, sanoo Messukeskuksen toimitusjohtaja Anni Vepsäläinen.

Messukeskuksen ovet suljettiin yli vuosi sitten, ja sen jälkeen toimintaa on pystytty jatkamaan vain pienimuotoisena. Liikevaihto laski vuonna 2020 kaksi kolmannesta, ja kokonaiskävijämäärä jäi kolmannekseen aiempien vuosien määrästä. Pandemian seurauksena Messukeskus on sopeuttanut toimintaansa monin tavoin, etsinyt tiloilleen vaihtoehtoista käyttöä ja rakentanut siltaa kriisin yli vahvistamalla virtuaali- ja hybridiliiketoimintaansa.

Messukeskuksen tulokset ovat osa laajempaa selvitystä, jonka Taloustutkimus Oy teki Messu- ja tapahtumajärjestäjät ry:n toimeksiannosta. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Toimitusjohtaja Anni Vepsäläinen, puh. 040 040 0074, anni.vepsalainen@messukeskus.com, markkinointi- ja viestintäjohtaja Maria Mroue, puh. 050 393 4974, maria.mroue@messukeskus.com

Kuvat

Messukeskuksen ovet suljettiin pandemian seurauksena yli vuosi sitten, ja sen jälkeen toimintaa on pystytty jatkamaan vain pienimuotoisena.
Messukeskuksen ovet suljettiin pandemian seurauksena yli vuosi sitten, ja sen jälkeen toimintaa on pystytty jatkamaan vain pienimuotoisena.
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Messukeskus
Messukeskus
Messuaukio 1
00520 HELSINKI

+358 40 450 3250http://www.messukeskus.com

Messukeskus on ihmisläheinen media ja turvallisuudestaan palkittu tapahtumatalo, joka luo kasvua aitojen kohtaamisten kautta. Suomen suurin tapahtumajärjestäjä tuottaa laadukkaita tapahtumia sekä vuokraa tilojaan ja palvelujaan live-, hybridi- ja virtuaalitapahtumien areenaksi. Messukeskuksen tapahtumissa vieraili vuonna 2019 1,1 miljoonaa vierasta. | Messukeskus – sata vuotta tapahtumien keskipisteessä | www.messukeskus.com | #messukeskus | twitter.com/messukeskus 

Messukeskus Helsinki, Expo and Convention Centre, creates growth through encounters. We are the largest event organiser in Finland producing or hosting 50 exhibitions and one thousand meetings and congresses with 1,1 million visitors annually. We provide a perfect venue with 7 adaptable halls, 40 conference spaces, the 4,400-seater Amfi Hall auditorium, 21 restaurants, a fully renewed event hotel, and all event services, including live, virtual and hybrid events. | Messukeskus – A century in the centre of events | www.messukeskus.com | #messukeskus 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Messukeskus

The economic impact of Messukeskus Helsinki melted by 80 per cent, pandemic damage radiates over the business life of the entire Helsinki Metropolitan Area8.4.2021 12:01:37 EEST | Press release

The economic impact of Messukeskus Helsinki, Expo and Convention Centre on the surrounding business community shrank by 80 per cent when operations had to be completely shut down in the first pandemic year 2020. As a result, restaurants, hotels, taxis and other businesses in the Helsinki Metropolitan Area lost a revenue stream of almost EUR 300 million.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme