Oulun yliopisto

Metallin 3D-tulostusmenetelmät arvioidaan, tulokset suoraan yritysten käyttöön

Jaa

Oulun yliopiston tulevaisuuden tuotantoteknologiat -tutkimusryhmä on käynnistänyt hankkeen, jossa arvioidaan erilaisia metallin 3D tulostusmenetelmiä. Hankkeen toinen keskeinen tavoite on siirtää tieteellinen tutkimustieto tehokkaasti yritysten hyödynnettäväksi.

3D -tulostettua metallia (kuva: Oulun yliopisto)
3D -tulostettua metallia (kuva: Oulun yliopisto)

Metallin 3D-tulostus on yksi voimakkaimmin yleistyvistä metallituotteiden valmistusmenetelmistä ja osa digitaalisen valmistuksen “vallankumousta”. Globaalissa vertailussa Suomi on kuitenkin jäänyt jälkeen alan kehityksessä. Tämä näkyy käytössä olevien tulostuslaitteiden alhaisena käyttöasteena, kehittyneiden tuotteiden puuttumisena sekä heikkona vientinä. Esimerkiksi Pohjois-Suomessa on vain yksi metallien 3D-tulostuslaite aktiivisessa kaupallisessa käytössä. Suomessa ei myöskään tutkia vaihtoehtoisia valmistusmenetelmiä aktiivisesti.

"Huippuosaamisella maailmalle - lisää vientiä metallien 3D-tulostuksella (M3D)" -hanke tulee tarjoamaan alueen yrityksille mahdollisuuden vertailla eri tulostusmenetelmien suorituskykyä, laatua ja kilpailukykyä ensimmäisenä Suomessa. Käytännön tavoitteena on parantaa pk-yritysten kykyä valmistaa ja valmistuttaa laadultaan varmennettuja 3D-tulostettuja tuotteita parhaalla mahdollisella valmistustekniikalla.

Eri menetelmien kilpailukykyä ja saavutettavaa laatua tutkitaan ja demonstroidaan sekä hienomekaniikan että raskaan teollisuuden tarpeisiin sovelluskohtaisesti.

Akateeminen tutkimustieto laajemmin käyttöön

Yhteistyön ja tutkimustulosten tehokkaaseen alueelliseen hyödyntämiseen kehitetään uusi toimintamalli yhteistyössä Nivala-Haapajärven seudun aluekehitysorganisaation NIHAKin kanssa. NIHAKin rooli mahdollistaa tuotetun tiedon nopean siirtämisen toimialueensa yritysten tietoisuuteen. Uusi toimintamalli on hyödynnettävissä myös tulevissa TKI-projekteissa.

M3D -hanke toteutetaan ajalla 1.6.2021-30.6.2023. Hanketta ovat rahoittamassa Pohjois-Pohjanmaan liiton (EU/EAKR) lisäksi Kerttu Saalasti instituutti, Nivalan kaupunki, Nivalan Teollisuuskylä Oy, Nivala-Haapajärven seutu Nihak ry sekä joukko yrityksiä.

Tulevaisuuden tuotantoteknologiat (FMT) on monialainen tutkimusryhmä, joka toimii osana Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituuttia. Tutkimusryhmän pääpainoalue on metallisten, etenkin teräksisten materiaalien parhaiden ominaisuuksien siirtämisessä lopputuotteiksi kustannustehokkailla tuotantomenetelmillä.

NIHAK on alueellinen kehitysorganisaatio, joka tarjoaa liiketoiminnan kehittämispalveluja paikallisille yrityksille sekä luo aktiivisen projektitoiminnan avulla kilpailukykyisempää toimintaympäristöä Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tutkimusjohtaja Antti Järvenpää, Tulevaisuuden tuotantoteknologiat (FMT), Kerttu Saalasti Instituutti, Oulun yliopisto, puh. 0294 487 054, antti.jarvenpaa(at)oulu.fi

Viestintäpäällikkö Tapio Mäkinen, Oulun yliopisto, puh. 040 546 3413, tapio.makinen(at)oulu.fi

Kuvat

3D -tulostettua metallia (kuva: Oulun yliopisto)
3D -tulostettua metallia (kuva: Oulun yliopisto)
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Uusi HYTKI-hanke tukee alueita hyvinvointi- ja terveysdatan hyödyntämisessä15.10.2021 07:55:00 EEST | Tiedote

Digitaalisen terveyden aikakaudella terveys - ja hyvinvointidatan määrä kasvaa ja sen käyttötarkoitukset monipuolistuvat. Datan hyödyntämiseen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnassa liittyy paljon mahdollisuuksia mutta myös haasteita. Erityyppiset toimijat, kuten tutkimusinstituutiot, yritykset, sote-palveluiden tuottajat ja ekosysteemitoimijat, pyrkivät ratkomaan näitä haasteita. Hyvinvointi- ja terveysdatan kansallinen innovaatioekosysteemi (HYTKI) -hanke edistää toimijoiden välistä yhteistyötä, kokemusten vaihtoa ja kyvykkyyksien kehittämistä aihealueella. HYTKI-hanketta on toteuttamassa toimijoita Oulusta, Jyväskylästä, Kajaanista, Kuopiosta ja Turusta.

Kohti kestävämpää tulevaisuutta – GEOMINS-projekti tarjoaa vaihtoehtoja rikastusjätteen käsittelyyn15.10.2021 06:30:00 EEST | Tiedote

Hiljattain päättyneessä GEOMINS-projektissa otettiin askeleita kohti turvallisempaa rikastusjätteen käsittelyä ja kestävämpiä rakennusmateriaaleja. Suomen Akatemian rahoittamassa Oulun yliopiston projektissa tutkittiin mahdollisuuksia hyödyntää rikastusjätettä rakennusmateriaalien raaka-aineena. Lupaavat tutkimustulokset auttavat matkalla kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa.

Sopeutuminen kaupunkiympäristöön on pidentänyt perhosten lentokautta28.9.2021 07:35:00 EEST | Tiedote

Tuoreen tutkimuksen mukaan kaupunkiympäristöissä perhosten lentokausi on pidentynyt ja päättyy myöhemmin kuin maaseutuympäristöissä. Perhosten kaupunkipopulaatioissa on tapahtunut evoluutiota, jonka myötä päivänpituuden vaikutus yksilönkehitykseen on muuttunut ja perhoset siirtyvät talvehtivaan tilaan, diapaussiin, myöhemmin kasvukauden kuluessa kuin maaseudulla. Kaupunkiympäristöjen lämpimyys ja sen myötä pidentynyt kasvukausi ovat todennäköisimpiä selityksiä tälle evoluutiolle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme