Metallin makua ja vaaran tunnetta – myyttisen nykyveistäjän, Markus Copperin elämä ja teot kirjana

Markus Copper – Metallin maku | The Taste of Metal -kirja tarjoaa tuoreita näkökulmia yhden aikamme merkittävimmän suomalaisen ja pohjoismaisen kuvanveistäjän tuotantoon 1990-luvulta 2010-luvulle.
Varsinkin uransa alkuvaiheessa Copper etsi taiteessaan vaaran tunnetta, ja hänen varhaiset teoksensa saattoivat olla oikeastikin vaarallisia, kuten vuonna 1995 valmistunut Sixpack of Instant Death. Taiteilija jakoi ystävilleen kuusiosaisen veistoksen osat, jotka yhdistämällä teoksen oli tarkoitus räjähtää. Poliisi etsi vuonna 2020 teoksen osia, jotka on sittemmin tehty vaarattomaksi.
Monet Copperin teoksista on purettu, tai ne ovat kadonneet. Veistosten lisäksi runsaasti kuvitetussa kirjassa esitellään Copperin kiehtovia piirustuksia, esimerkiksi viimeiseksi jäänyt laaja sarja Huviretki tienpientareelle. Kirjassa julkaistava dokumenttiaineisto valottaa kuvien kautta taiteilijan työskentelyä, veistostuotantoa sekä toimintaa performanssitaiteilijana.
FT, museonjohtaja Leevi Haapala käsittelee artikkelissaan Copperin teosten vastavoimien dynamiikkaa erityisesti Khyber Pass -teoksen (2014) kerrostuneiden merkitysten valossa. Taidehistorioitsija Saara Karhunen analysoi 1990-luvun alun performansseistaan tunnetun Copperin veistosten esityksellistä puolta ja katsojan roolia. Copper työskenteli Ruotsissa ja Tanskassa 15 vuoden ajan. Tuota vaihetta ja taiteilijan ajatusmaailmaa pohtii artikkelissaan ruotsalainen taidehistorioitsija ja kriitikko Carolina Söderholm. Copperin oma ääni pääsee kuuluviin FM Päivi Nikkilän uudelleen julkaistavassa taiteilijan Berliinin aikaan sijoittuvassa haastatteluartikkelissa vuodelta 2006.
Markus Copper – Metallin maku | The Taste of Metal
Toim. Leevi Haapala ja Patrik Nyberg
Kirjoittajat: Leevi Haapala, Saara Karhunen, Carolina Söderholm, Päivi Nikkilä
148 sivua, kielet suomi ja englanti
Parvs ja Nykytaiteen museo Kiasma, 2022
Markus Copper -näyttely
Nykytaiteen museo Kiasma, 11.11.2022–26.2.2023
Arvostelukappaleet ja kuva-aineisto medialle: Hanna Karppanen, kustantaja, Kustannusosakeyhtiö Parvs, hanna.karppanen@parvs.fi
Lisätietoa näyttelystä: Nykytaiteen museo Kiasma, kiasmaviestinta@kiasma.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hanna KarppanenkustantajaKustannusosakeyhtiö Parvs
Puh:+358 40 684 9188hanna.karppanen@parvs.fiKuvat

















Tietoja julkaisijasta
Kustannusosakeyhtiö Parvs on taidekirjoihin ja arkkitehtuurijulkaisuihin erikoistunut helsinkiläinen kustantamo, joka on perustettu vuonna 2006.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Parvs
Vapaa Taidekoulu – Taidemaalauksen opetusta 90 vuotta23.4.2025 11:29:08 EEST | Tiedote
Vapaa Taidekoulu perustettiin vuonna 1935 Maire Gullichsenin aloitteesta. Tänä vuonna 90 vuotta täyttävä Vapaa Taidekoulu on ainutlaatuinen ilmiö suomalaisessa taidehistoriassa ja merkittävä vaikuttaja Suomen taide-elämässä. Nyt julkaistava historiateos valottaa koulun rikasta historiaa ja mielenkiintoisia vaiheita.
Parvs-kustantamon ja Serlachiuksen taidekirjat vuonna 202510.4.2025 12:59:46 EEST | Tiedote
Parvs-taidekirjakustantamon ja Serlachiuksen taidemuseon tiivis julkaisuyhteistyö on jatkunut jo lähes vuosikymmenen, ja sen tuloksena syntyneitä taidekirjoja on vuosina 2016–2025 ilmestynyt yhteensä jo yli 60. Tänä vuonna Parvs ja Serlachius julkaisevat yhdessä kahdeksan uutta teosta. Serlachiuksen monipuoliseen ja kunnianhimoiseen julkaisuohjelmaan kuuluu museon näyttelyitä dokumentoivia julkaisuja, Gösta Serlachiuksen taidesäätiön kokoelman teoksia esitteleviä julkaisuja, historiateoksia sekä vertaisarvioitua taidehistoriallista tutkimusta.
Esseekirja käsittelee sisällissodan unohdettuja naiskohtaloita Johanna Lecklinin taiteen kautta19.3.2025 10:12:18 EET | Tiedote
Kuvataiteilija ja tutkija Johanna Lecklin on viime vuosina tarkastellut teoksissaan tarinoita ja tarinankertomista – ja etenkin kertomuksia ja kuvia vuoden 1918 tapahtumista Suomessa. Nyt julkaistava esseekokoelma avaa Lecklinin taiteen kautta keskustelua historian tulkinnasta ja tarkastelee sitä, miten taiteessa voi lähestyä päivänpolttavia aiheita, jotka kumpuavat historiasta.
Edvard Richter -kirjallisuuspalkinto taidekriitikko Timo Valjakalle13.12.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Suomen Taideyhdistys on myöntänyt tämän vuoden Edvard Richter -kirjallisuuspalkinnon taidekriitikko Timo Valjakalle kirjasta Taiteen matkassa – Kirjoituksia taiteesta ja sen tekijöistä (Parvs 2024). Palkinto myönnetään ansiokkaasta kuvataidekirjasta tai -kirjoituksesta, ja palkintosumma on 10 000 euroa.
Uutuuskirja suomalaistuneen brittitaiteilijan Oliver Whiteheadin monipuolisesta tuotannosta3.12.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Oliver Whitehead – Future Tense esittelee monialaisen brittitaiteilijan Oliver Whiteheadin (s. 1947) tuotantoa ja sen teemoja. Englannista Suomeen vuonna 1971 asettunut Whitehead työskentelee monipuolisesti maalauksen, piirustusten, grafiikan, valokuvan, kuvanveiston, liikkuvan kuvan ja lavarunouden parissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme