Metsä suojaa eläimiä ja kasveja ilmaston lämpenemiseltä
Metsän suotuisat vaikutukset on osoitettu laajalla kansainvälisellä tutkimuksella, jossa oli mukana professori Miska Luoto Helsingin yliopiston BioGeoClimate Modelling Lab -tutkimusryhmästä. Tutkimustulokset julkaistiin äskettäin arvostetussa Nature Ecology and Evolution -tiedelehdessä.
Neljän asteen ero lämpötiloissa
Lämpötiloja mitattiin viidellä mantereella, tropiikin sademetsistä aina pohjoisen havumetsiin. Kerätyn aineiston mukaan päivän ylin lämpötila metsässä on keskimäärin neljä astetta alhaisempi kuin läheisellä puuttomalla alueella. Tämä tieto auttaa ennustamaan paremmin ilmaston lämpenemisen vaikutuksia metsän monimuotoisuuteen.
Metsä eristeenä
Latvuston lehdet ja oksat eristävät ja suojaavat metsän alempia kerroksia. Siksi kesällä korkein lämpötila on metsän keskellä alhaisempi ja vastaavasti talvella ja yöllä lämpötila on keskimäärin yhden asteen verran korkeampi kuin avoimessa ympäristössä. Kuumina kesäpäivinä metsän keskellä on tropiikissa jopa lähes kymmenen astetta viileämpää, kun taas pohjoisilla alueilla ero on vain muutamia asteita. Metsän eristävä vaikutus onkin pidettävä mielessä, kun ennustetaan ilmaston lämpenemisen vaikutuksia biodiversiteettiin. Noin neljännes maapallon pinta-alasta on metsien peitossa ja näillä alueilla elää ja esiintyy yli puolet lajeista. Laaja-alaiset metsien hakkuut ja ilmaston lämpeneminen yhdessä muodostavat erityisen uhan maapallon biodiversiteetille.
Ilmastonmuutoksen puskuri
Julkaistussa tutkimuksessa osoitettiin ensimmäistä kertaa, että lämpötilan noustessa myös lehvästön puskurointikyky nousee. Maksimilämpötilojen nousu metsäympäristössä on siten luultua hitaampaa. Vaikka lämpötilat nousevat, niin metsän keskellä lämpötila ei nouse samaa tahtia. Tutkimus osoittaa, että metsä on todellinen puskuri ilmaston lämpenemistä vastaan. Tulokset vahvistavat ymmärrystä metsien merkityksestä ilmastonmuutoksessa, ja osoittavat selvästi että metsät pitää säilyttää ja metsittämistä lisätä ilmaston lämmetessä. Metsien merkitys ilmastonmuutoksen puskurina on erityisen suurta tropiikissa, kuten esimerkiksi voimakkaasti hakatuilla Amazonin ja Indonesian sademetsäalueilla.
Referenssi:
Lisätietoja:
Professori Miska Luoto, The BioGeoClimate Modelling Lab
Sähköposti: miska.luoto@helsinki.fi
Puhelin: +358 44 2727327
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Riitta-Leena InkiViestinnän asiantuntija
Puh:+358 50 448 5770riitta-leena.inki@helsinki.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Missä ovat pääkaupunkiseudun monimuotoisimmat ja saavutettavimmat viheralueet?9.5.2025 06:50:00 EEST | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen tulokset osoittavat, että viheralueet, jotka ovat tärkeitä luonnon monimuotoisuuden kannalta, eivät aina ole samoja kuin ne, jotka ovat tärkeitä saavutettavuuden kannalta. Uudet menetelmät auttavat tunnistamaan viheralueiden merkittävyyden eri näkökulmista.
Preeria laajeni ja kutistui – uusi tutkimus paljastaa muinaisen ilmastonmuutoksen syyt8.5.2025 07:57:06 EEST | Tiedote
Pohjois-Amerikan pitkä kuivuuskausi heti jääkauden jälkeen on ollut tiedossa jo pitkään. Uusi tutkimus osoittaa, että ankaran ilmaston aiheutti maapallon kiertoradan muutos.
Helsingin yliopisto palkitsi neljä ansiokasta väitöskirjaa6.5.2025 20:00:00 EEST | Tiedote
Mattia Cordiolin, Paavo Huotarin, Ita Puuseppin ja Ina Satokankaan väitöskirjat käsittelivät biopankkeja, Vanhaa Testamenttia, koululaisten matematiikan taitojen kehitystä ja luonnon monimuotoisuutta.
KUTSU 7.-9.5.2025: Kansainväliseen vammaistutkimuksen konferenssiin 700 osallistujaa6.5.2025 10:37:32 EEST | Kutsu
Nordic Network on Disability Research (NNDR), Helsingin yliopisto, Suomen vammaistutkimuksen seura sekä Kehitysvammaliitto järjestävät kansainvälisen vammaistutkimuksen konferenssin 7.–9. toukokuuta Helsingin yliopistossa (Fabianinkatu 33 ja yliopistonkatu 3).
Ovatko maataloudessa käytettävät kasvinsuojeluaineet uhka myös ympäröivälle luonnolle?5.5.2025 12:29:02 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoitti, että kasvinsuojeluaineilla voi olla negatiivisia vaikutuksia maatalousympäristöissä eläviin lajeihin, jotka eivät ole aineiden varsinaisia kohteita. Vaikutukset kuitenkin vaihtelivat suuresti riippuen testatusta kasvinsuojeluaineesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme