Tampereen ammattikorkeakoulu

Metsäluonnon hyvinvointivaikutukset tuodaan osaksi opiskelijoiden opintoja 

Jaa
”Tuuli humisee puissa, kuulen myös lintujen ääniä taustalla. Vedän raikasta ilmaa keuhkoihini ja oloni rauhoittuu.” Esimerkiksi tällaisia kokemuksia metsäluonto tarjoaa. Monet tutkimukset maailmanlaajuisesti ovat todistaneet, että metsäluonnolla on ihmisen hyvinvointiin suotuisia vaikutuksia. Nyt Tampereen ammattikorkeakoulu haluaa tuoda metsäluonnon osaksi kaikkien alojen opiskelijoiden hyvinvoinnin tukemista ainutlaatuisen Metsäresepti-hankkeen avulla.
Kuva: Pixabay
Kuva: Pixabay

– Nuorten mielenterveysongelmat ja yksinäisyys ovat lisääntyneet. Ongelmat näkyvät esimerkiksi opintojen keskeyttämisinä ja viivästyksinä. Haluamme nyt selvittää, voisimmeko metsäluonnon avulla tukea myös nuorten hyvinvointia ja opiskeluviihtyvyyttä, kertoi yliopettaja ja hankkeen projektipäällikkö Ulla Häggblom Tampereen ammattikorkeakoulusta.

Hankkeen tavoitteena on, että opiskelijat löytäisivät luonnon osaksi oman hyvinvointinsa tukemista. Ensimmäisessä vaiheessa, keväällä 2023, kehitetään Metsäresepti-toimintamalli yhdessä monialaisen opiskelijatiimin kanssa. Tiimi saa tehtäväkseen suunnitella ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoiden opetussuunnitelmiin metsäluontoon liittyviä aktiviteetteja. Metsäresepti-mallissa on mukana myös pelillistäminen ja digitalisaatio.

Vaikutuksia sekä luontokadon estämiseen että nuorten hyvinvointiin

Tammikuun 2023 alussa käynnistynyt kaksivuotinen hanke on Sitran rahoittama. Rahoittajan mukaan hankkeen tavoittelemat vaikutukset voivat olla pitkällä aikavälillä merkittäviä Pirkanmaan lisäksi muuallakin Suomessa.

– Näemme, että tällä hankkeella voidaan estää luontokatoa ja lisätä opiskelijoiden hyvinvointia. Vaikutukset voivat olla laajemmatkin, kertoi johtava asiantuntija Saara Rimon Sitrasta.

– Metsähän on aarreaitta meille ihmisille ja myös meidän terveytemme on kiinni luonnon hyvinvoinnista. Nuoret hankkeen kohderyhmänä ovat merkittävässä roolissa, sillä meidän pitää muistaa, että nuoret ovat myös nykyisyys, eivät vain tulevaisuus, tarkensi myös projektikoordinaattori Henna Kurki Sitrasta.

Toimintamallia kehitetään helposti sovellettavaksi myös muissa oppilaitoksissa ja korkeakouluissa.

Nuorten pahoinvointi kuriin Metsäreseptillä -hanke toteutetaan 1.1.2023-31.12.2024. Tampereen ammattikorkeakoulun koordinoimaa hanketta rahoittaa Sitra.

 

Lisätietoa

Ulla Häggblom, projektipäällikkö, Yliopettaja, biotuotetekniikka, Rakennettu ympäristö ja biotalous, Tampereen ammattikorkeakoulu, ulla.haggblom@tuni.fi, 040 556 1120

Marja-Leena Lähteenmäki, Yliopettaja, fysioterapia, Sosiaali- ja terveysala, Tampereen ammattikorkeakoulu, marja-leena.lahteenmaki@tuni.fi, 050 516 8779

Avainsanat

Kuvat

Kuva: Pixabay
Kuva: Pixabay
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tampereen ammattikorkeakoulu
Tampereen ammattikorkeakoulu
Kuntokatu 3
33520 TAMPERE

p. 0294 5222https://www.tuni.fi/tamk

Tampereen ammattikorkeakoulu on monialainen työelämäkorkeakoulu, joka vastaa työ- ja elinkeinoelämän muuttuviin osaamistarpeisiin tuottamalla parasta ammatillista korkeakoulutusta ja innovaatioita. Toimimme aktiivisessa yhteistyössä korkeakouluyhteisön ja työelämän kumppaneiden kanssa, kotimaisissa ja kansainvälisissä verkostoissa. Kärkiosaamisemme suuntautuu oppimisen edistämiseen, uusien teknologioiden hyödyntämiseen, ekologisiin innovaatioihin ja sosiokulttuurisiin haasteisiin. TAMKissa on yli 10 000 opiskelijaa ja vakituista henkilöstöä noin 700.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen ammattikorkeakoulu

Proakatemian legendaarisilla Myyntipäivillä mukana kolme tamperelaista palvelua ja tuotetta20.3.2023 08:36:19 EET | Tiedote

Proakatemian Myyntipäivät tulevat taas 22.-24.3.2023. Proakatemia on Tampereen ammattikorkeakoulun yrittäjyyden ja tiimijohtamisen yksikkö, josta valmistuvilla tradenomeilla on parhaat työkalut tulevaisuuden yritys- ja työelämään. Opiskelu tapahtuu tiimiyrityksissä oikeaa liiketoimintaa yhdessä tekemällä. Proakatemiassa opiskelee tällä hetkellä noin 200 tiimiyrittäjää ja toiminnassa on 12 tiimiyritystä. Myyntipäivät ovat perinteikäs koko yhteisön tapahtuma, joka on järjestetty jo useampana vuonna.

Kätilötyön kehittäjille on tarvetta, koska seksuaali- ja lisääntymisterveyden tarpeet muuttuvat15.3.2023 12:34:15 EET | Tiedote

Seksuaali- ja lisääntymisterveyden hoito on muutoksessa. Syntyvyys laskee jatkuvasti ja väestö on moninaistunut: seksuaalisia suuntautumisia on enemmän ja eri kulttuureista tulevien kirjo on laaja. Kätilötyön kehittämiselle ja palveluiden uudistamiselle on laaja yhteiskunnallinen tarve. Tampereen ammattikorkeakoulussa syksyllä käynnistyvä Kliininen asiantuntija – Kätilötyön kehittäminen -ylempi amk-tutkinto pureutuu ajankohtaisiin seksuaali- ja lisääntymisterveyden tarpeisiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme