Suomen ympäristökeskus

Metsäluonnon monimuotoisuuden suojelua ja hiilen sidontaa käsittelevä webinaarien sarja alkaa

Jaa
IBC-Carbon-hanke on tutkinut metsäluonnon monimuotoisuuden suojelua ja hiilen sidontaa muuttuvassa ympäristössä vuodesta 2018. Tänä vuonna järjestettävä webinaarien sarja kertoo tutkimusmenetelmistä ja kokoaa yhteen hankkeen tuloksia. Ensimmäinen webinaari järjestetään 28.3.2023 klo 9.15–10.00. Silloin esitellään tarkemmin metsien kasvua ja hiilivirtoja kuvaava PREBAS-malli, jota IBC-Carbon-hankkeessa on käytetty.

Miten sovitetaan yhteen metsäluonnon suojelu, ilmastotavoitteet ja metsätalous?

Näistä kysymyksistä lähti vuonna 2018 liikkeelle Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoituksella IBC-Carbon-hankkeen työ. Nyt kuudentena ja viimeisenä hankevuotena työssä käytettyjä menetelmiä, tutkimuksen päätuloksia ja niihin pohjautuvia politiikkasuosituksia esitellään tietokorteiksi tiivistettyinä ja webinaarien sarjassa.

Ensimmäinen hankkeen tietokorteista julkaistaan 28. maaliskuuta klo 9.15–10.00 pidettävässä kaikille avoimessa webinaarissa. Silloin esitellään tarkemmin metsien kasvua ja hiilivirtoja kuvaava PREBAS-malli, jota IBC-Carbon-hankkeessa on käytetty. Mallin toimintaperiaatteita esittelee Helsingin yliopiston metsätieteiden osaston tutkimusjohtaja Annikki Mäkelä. Lyhyen esittelyn jälkeen yleisöllä on mahdollisuus kysyä ja keskustella aiheesta.

PREBAS-mallia esittelevään webinaariin 28.3.2023 klo 9.15 voi osallistua tämän linkin kautta:
Liity kokoukseen napsauttamalla tästä

Tulevissa webinaareissa esitellään muun muassa kaukokartoitusmenetelmien mahdollisuuksia, metsien käytön ja suojelun suunnitteluun taipuvaa priorisointimenetelmää, käydään eri näkökulmasta läpi metsien merkitystä luonnon ja ilmaston kannalta ja pohditaan tutkimusmenetelmiin ja -tuloksiin liittyviä epävarmuuksia.

Tulevien webinaarien alustavat ajankohdat ja aiheet:
25.4. Vanha metsä on luonnonkirjon kehto ja hiilen varasto
15.5. Luontokadon ja ilmastonmuutoksen kannalta tärkeiden metsien tunnistaminen
30.5. Ekosysteemien hiilitaseet ja niiden mittaaminen
13.6. Kaukokartoitus ympäristönmuutosten ja luonnon monimuotoisuuden seurannassa
22.8. Monimuotoisuus- ja hiilimallinnus
12.9. Metsien korvaamattomat arvot
10.10. Mallinnuksen epävarmuudet
14.11. Ilmasto- ja luontotavoitteet, miten niihin päästään?
Webinaarit järjestetään Teamsin kautta. Linkki kuhunkin webinaariin jaetaan IBC-Carbon-hankkeen verkkosivun Ajankohtaista-osiossa: https://www.ibccarbon.fi/fi-FI/Ajankohtaista

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Tutkimusprofessori Martin Forsius, Suomen ympäristökeskus, etunimi.sukunimi(at)syke.fi, p. 0295 251 118
Kehittämispäällikkö Minna Pekkonen, Suomen ympäristökeskus, etunimi.sukunimi@syke.fi, p. 0295 251 779

Mediapalvelu Suomen ympäristökeskuksessa

Suomen ympäristökeskuksen mediapalvelu välittää tietoa ympäristökeskuksessa tehtävästä tutkimuksesta, auttaa toimittajia löytämään asiantuntijoita haastateltaviksi ja tarjoaa valokuvia median käyttöön.

Yhteydenottoihin vastaavat viestintäasiantuntijat. Palvelemme arkisin klo 9-16.

Puh:029 525 1072syke_ajankohtaiset@syke.fi

Tietoja julkaisijasta

Suomen ympäristökeskus
Suomen ympäristökeskus
Latokartanonkaari 11
00790 HELSINKI

0295 251 000https://www.syke.fi/fi-FI

On aika siirtyä yksittäisten ympäristöongelmien ratkaisemisesta koko yhteiskunnan läpileikkaavaan kestävyysmurrokseen. Suomen ympäristökeskus (Syke) vaikuttaa tutkimuksella, tiedolla ja palveluilla kestävän yhteiskunnan rakentamiseen. Suomen ympäristökeskus on valtion tutkimuslaitos, jossa työskentelee noin 700 asiantuntijaa ja tutkijaa Helsingissä, Oulussa, Jyväskylässä ja Joensuussa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen ympäristökeskus

Tornionjoella tulvatilanne rauhoittumassa23.5.2023 14:34:32 EEST | Tiedote

Tulvakeskus ja Lapin ELY-keskus tiedottavat: Tornionjoen, Muonionjoen ja Ounasjoen kevättulvat ovat kääntyneet laskuun. Tiistaille ja keskiviikolle ennustetut sateet eivät enää nosta vedenpintoja, mutta ne saattavat hieman hidastaa niiden laskua. Tulva Muonionjoella ja Tornionjoella oli poikkeuksellisen suuri johtuen lumen nopeasta sulamisesta ja vesisateista. Tornionjoella tulvan suuruus sivusi vuoden 1968 ennätystä.

Laaja saderintama kasvatti Lapin kevättulvat harvinaisen suuriksi – Tornionjoen, Muonionjoen ja Ounasjoen vedenpinnat edelleen nousussa19.5.2023 17:37:25 EEST | Tiedote

Tulvakeskus ja Lapin ELY-keskus tiedottavat: Muonionjoen ja Ounasjoen kevättulvat ovat huipussaan viikonvaihteen aikana. Tornionjoella vedenpinta nousee ainakin sunnuntaihin tai jopa alkuviikkoon asti. Keskiviikkona ja torstaina tulleet runsaat sateet yhdessä keskimääräistä suuremmasta lumimäärästä syntyneiden sulamisvesien kanssa ovat nostaneet virtaamat ja vedenkorkeudet paikoin suurimmiksi yli 50 vuoteen, ja vettä on tulvinut muun muassa maanteille.

Lappiin osuva saderintama voi suurentaa tulvahuippuja – riski merkittäville vahingoille vähäinen17.5.2023 14:23:15 EEST | Tiedote

Tulvakeskus ja Lapin ELY-keskus tiedottavat: Tornionjoen, Muonionjoen ja Ounasjoen kevättulvat ovat huipussaan lähipäivinä. Keskiviikon ja torstain aikana Länsi- ja Pohjois-Lappiin on odotettavissa kohtalaisen runsaita sateita, mikä vielä kasvattaa virtaamia. Osassa Lapin vesistöjä tulvahuippu on jo saavutettu. Vedenkorkeudet säännöstellyissä järvissä ovat nousemassa kohti kesäajan lukemia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme