Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Metsänhoitoyhdistykset lanseeraavat Hiilipalvelun metsänomistajille - Metsänomistaja tienaa nyt myös hiiltä sitomalla

Jaa

Metsänomistajat voivat jatkossa tienata puun tuotannon lisäksi myös ilmastotoimilla, kun paljon puhuttu metsätalouden hiilikompensaatiotoiminta näkee viimein päivänvalon. Hiilipalvelu on Metsänhoitoyhdistysten palveluvalikoimaan tuleva kaupallinen hiilensidontakonsepti, jonka kautta metsänomistaja saa korvausta lannoituksella aikaansaadusta puuston lisäkasvusta. Näin luodut hiiliyksiköt markkinoidaan hiilijalanjälkeään vapaaehtoisesti kompensoiville kotimaisille yrityksille.

Viime aikoina metsäkeskusteluissa paljon esillä ollut kaupallinen hiilensidonta lähtee liikkeelle toden teolla, kun metsänhoitoyhdistykset aloittavat Hiilipalvelun markkinoinnin metsänomistajille.

Hiilipalvelun tavoitteena on lisätä metsän kasvua ja hiilen sitoutumista kasvavaan metsään. Metsänomistaja tekee sopimuksen hiilensidonnasta ja saa tuloa metsänsä lisääntyneestä kasvusta ja sen myötä syntyneestä hiilensidonnasta, kertoo Metsänhoitoyhdistysten PalveluMHYP Oy:n kehittämispäällikkö Harri Huupponen.

”Puuston lisäkasvu saadaan aikaan lannoituksella ja lisäkasvu markkinoidaan ns. lisäisenä hiilensidontana yrityksille, jotka haluavat kompensoida hiilijalanjälkeään. Metsänhoitoyhdistysten asiantuntijat pystyvät parhaiten etsimään Hiilipalvelu-hankkeeseen sopivat kohteet. Yhdistysten kautta hoituu myös kohteiden lannoitus.”

Metsänomistajalle korvaus vuosittain

Metsänhoitoyhdistysten kumppanina uudessa palvelussa on Green Carbon Finland, joka vastaa lannoituksella aikaansaatujen, standardin mukaisten hiiliyksiköiden markkinoinnista. Green Carbonin hiilinieluhankkeet noudattavat ISO 14064 -standardia.

”Green Carbon Finland maksaa metsänomistajalle vuosittain korvauksen sopimuksen piirissä olevan alueen lisäisestä hiilensidonnasta”, kertoo Green Carbon Finlandin hiilimetsäasiantuntija Juha Sankola.

Metsänomistajan vuosittain Hiilipalvelusta saama korvaus perustuu Luonnonvarakeskuksen (Luke) Motti-ohjelmistolla laskettuun todelliseen puuston lisäkasvuun, joka muunnetaan hiiliyksiköiksi.

Metsänomistajilla on kiinnostusta ilmastotyöhön

Metsänomistajilla on erilaisia tavoitteita omien metsiensä hoitoon, ja metsänhoitoyhdistykset auttavat metsänomistajia pääsemään näihin tavoitteisiin, sanoo Harri Huupponen.

”Metsänomistajat ovat olleet aina kiinnostuneita tekemään työtä ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja halusimme kehittää palvelun, joka vastaa näiltä osin metsänomistajien tarpeisiin ja tavoitteisiin. Hiilipalvelun avulla metsänomistaja voi helposti osallistua ilmastonmuutoksen torjuntaan ja saada korvausta tekemästään työstä.”

Metsänhoitoyhdistyksen kautta liikkeelle

Metsänomistaja voi tilata Hiilipalvelun Metsänhoitoyhdistyksen kautta. Hiilipalveluun kuuluu HiiliPlus+ -sopimus hiilensidonnan toimenpiteistä sekä sopimus metsälön lannoituksesta.

Hiilensidontahankkeen minimikoko on 10 hehtaaria, ja hiilensidontakohteeksi sopivat kehitysluokkien 02 ja 03 eli ensimmäisen ja toisen harvennuksen jälkeiset metsät.

”Kivennäismaalla sopimus tehdään 5 vuodeksi ja turvemaalla 10 vuodeksi”, Harri Huupponen sanoo.

Kohteet valitaan tarkasti

Hiilipalveluun soveltuva hiilensidontakohde tuottaa aitoa lisäisyyttä hiilensidontaan, eli se ei tulisi lannoituksen piiriin ilman Hiilipalvelu-sopimusta. Rajaamalla päätehakkuuikää lähestyvät kuviot sopimuksen ulkopuolelle varmistetaan myös hiilinielujen pysyvyys.

Hiilipalvelun kohteissa kivennäismaiden lannoituksessa käytetään moniravinteisia metsälannoitteita ja turvemaiden lannoituksessa yleensä tuhkaa. Terveyslannoitettavat kohteet, joilla on ravinnehäiriöitä, eivät sovellu Hiilipalveluun. Kohteet, joissa lannoitusvaikutus jää pieneksi suhteessa lannoituksen aiheuttamaan hiilijalanjälkeen rajataan myös Hiilipalvelun ulkopuolelle.

”Hiilensidonnan ilmastovaikutus ja siitä saatava korvaus kannustaa metsänomistajaa lannoittamaan kohteen, jolloin metsään alkaa muodostua lisäkasvua verrattuna tilanteeseen, jossa kohdetta ei lannoitettaisi”, Juha Sankola Green Carbon Finlandista toteaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Harri Huupponen, Metsänhoitoyhdistysten Palvelu MHYP Oy, harri.huupponen@mhy.fi, p: 044 555 0481

Juha Sankola, Green Carbon Finland Oy, juha.sankola@greencarbon.fi, p: 040 581 9108

Hiilipalvelut.fi

Tietoja julkaisijasta

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Simonkatu 6
00100 HELSINKI

020 4131http://www.mtk.fi

Metsänhoitoyhdistykset ovat koko maan kattava, metsänomistajien oma metsäpalveluketju. Tuotamme jäsenille eli metsänomistajille laadukkaita asiantuntijapalveluita metsien hoitoon, ja valvomme jäsentemme etua. Metsänhoitoyhdistysten palveluksessa on n. 1000 toimihenkilöä.

 Metsänhoitoyhdistysten Palvelu MHYP Oy on Suomessa toimivien metsänhoitoyhdistysten ja MTK:n omistama palveluyhtiö, jonka perustehtävä on tuottaa palveluja omistajilleen.  Yhtiö on toiminut vuodesta 2002 lähtien.

Green Carbon Finland Oy on vuonna 2019 perustettu päästöjen hallinnan ja hiilensidontamenetelmien asiantuntijayritys, joka tarjoaa ratkaisut hiilijalanjäljen laskennasta aina metsäpohjaisten, standardin mukaisten hiiliyksiköiden luontiin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Lehmät kirmaavat laitumelle 1.6. – Seuraa tapahtumaa paikan päällä tai verkossa24.5.2022 14:18:05 EEST | Kutsu

Pitkän talvitauon jälkeen lehmät pääsevät laitumelle keskiviikkona 1.6.2022 maitotilalla Alavieskassa. Lehmien hauskanpidon lisäksi ohjelmassa on asiaakin. Tietoiskuissamme esittelemme keskipohjalaista maa- ja metsätaloutta ja kuulemme myös nuoren maatalousyrittäjäpariskunnan ajatuksia heidän uransa alkutaipaleelta. Lisäksi kuulemme Pohjolan Maidon ja MTK:n asiantuntijoiden puheenvuorot.

Suomalaisten innokkuus matkailla kotimaassa jatkaa kasvuaan – matkoja lähialueille ja maaseudulle tehdään entistä enemmän20.5.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

Enemmistö suomalaisista aikoo matkailla kotimaassa tänäkin kesänä, selviää tuoreesta kyselytutkimuksesta. Kotimaanmatkailuun innostaa helppous, turvallisuus, edullisuus ja halu tukea paikallisia yrittäjiä. ”Yli kolmasosa suomalaisista odottaa tänäkin kesänä kotimaanmatkailulta eniten luontoa ja kauniita maisemia. Nämä ovat erityisesti maaseudun vetovoimatekijöitä", sanoo Lomalaidun ry:n toiminnanjohtaja Kimmo Aalto.

EU parlamentin ympäristövaliokunta: Metsäenergia ei ole enää uusiutuvaa. Maankäytön ilmastotavoitteita kiristetään.18.5.2022 15:02:28 EEST | Tiedote

Euroopan parlamentin ympäristövaliokunta hyväksyi 16.–17.5. näkemyksensä Uusiutuvan energian direktiivin uudistamiseksi. Ympäristövaliokunnan näkemyksen mukaan metsäenergiaa ei jatkossa katsottaisi uusiutuvaksi energian lähteeksi. Suomen osalta tämä tarkoittaisi noin 20TWh poistumista uusiutuvasta fossiiliseksi, kun metsähaketta ei enää katsottaisi uusiutuvaksi. Määrä olisi suurempi kuin yli kahden Loviisan ydinvoimalaitoksen vuotuinen energiantuotantomäärä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme