Metsänhoitoyhdistykset lanseeraavat Hiilipalvelun metsänomistajille - Metsänomistaja tienaa nyt myös hiiltä sitomalla
Viime aikoina metsäkeskusteluissa paljon esillä ollut kaupallinen hiilensidonta lähtee liikkeelle toden teolla, kun metsänhoitoyhdistykset aloittavat Hiilipalvelun markkinoinnin metsänomistajille.
Hiilipalvelun tavoitteena on lisätä metsän kasvua ja hiilen sitoutumista kasvavaan metsään. Metsänomistaja tekee sopimuksen hiilensidonnasta ja saa tuloa metsänsä lisääntyneestä kasvusta ja sen myötä syntyneestä hiilensidonnasta, kertoo Metsänhoitoyhdistysten PalveluMHYP Oy:n kehittämispäällikkö Harri Huupponen.
”Puuston lisäkasvu saadaan aikaan lannoituksella ja lisäkasvu markkinoidaan ns. lisäisenä hiilensidontana yrityksille, jotka haluavat kompensoida hiilijalanjälkeään. Metsänhoitoyhdistysten asiantuntijat pystyvät parhaiten etsimään Hiilipalvelu-hankkeeseen sopivat kohteet. Yhdistysten kautta hoituu myös kohteiden lannoitus.”
Metsänomistajalle korvaus vuosittain
Metsänhoitoyhdistysten kumppanina uudessa palvelussa on Green Carbon Finland, joka vastaa lannoituksella aikaansaatujen, standardin mukaisten hiiliyksiköiden markkinoinnista. Green Carbonin hiilinieluhankkeet noudattavat ISO 14064 -standardia.
”Green Carbon Finland maksaa metsänomistajalle vuosittain korvauksen sopimuksen piirissä olevan alueen lisäisestä hiilensidonnasta”, kertoo Green Carbon Finlandin hiilimetsäasiantuntija Juha Sankola.
Metsänomistajan vuosittain Hiilipalvelusta saama korvaus perustuu Luonnonvarakeskuksen (Luke) Motti-ohjelmistolla laskettuun todelliseen puuston lisäkasvuun, joka muunnetaan hiiliyksiköiksi.
Metsänomistajilla on kiinnostusta ilmastotyöhön
Metsänomistajilla on erilaisia tavoitteita omien metsiensä hoitoon, ja metsänhoitoyhdistykset auttavat metsänomistajia pääsemään näihin tavoitteisiin, sanoo Harri Huupponen.
”Metsänomistajat ovat olleet aina kiinnostuneita tekemään työtä ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja halusimme kehittää palvelun, joka vastaa näiltä osin metsänomistajien tarpeisiin ja tavoitteisiin. Hiilipalvelun avulla metsänomistaja voi helposti osallistua ilmastonmuutoksen torjuntaan ja saada korvausta tekemästään työstä.”
Metsänhoitoyhdistyksen kautta liikkeelle
Metsänomistaja voi tilata Hiilipalvelun Metsänhoitoyhdistyksen kautta. Hiilipalveluun kuuluu HiiliPlus+ -sopimus hiilensidonnan toimenpiteistä sekä sopimus metsälön lannoituksesta.
Hiilensidontahankkeen minimikoko on 10 hehtaaria, ja hiilensidontakohteeksi sopivat kehitysluokkien 02 ja 03 eli ensimmäisen ja toisen harvennuksen jälkeiset metsät.
”Kivennäismaalla sopimus tehdään 5 vuodeksi ja turvemaalla 10 vuodeksi”, Harri Huupponen sanoo.
Kohteet valitaan tarkasti
Hiilipalveluun soveltuva hiilensidontakohde tuottaa aitoa lisäisyyttä hiilensidontaan, eli se ei tulisi lannoituksen piiriin ilman Hiilipalvelu-sopimusta. Rajaamalla päätehakkuuikää lähestyvät kuviot sopimuksen ulkopuolelle varmistetaan myös hiilinielujen pysyvyys.
Hiilipalvelun kohteissa kivennäismaiden lannoituksessa käytetään moniravinteisia metsälannoitteita ja turvemaiden lannoituksessa yleensä tuhkaa. Terveyslannoitettavat kohteet, joilla on ravinnehäiriöitä, eivät sovellu Hiilipalveluun. Kohteet, joissa lannoitusvaikutus jää pieneksi suhteessa lannoituksen aiheuttamaan hiilijalanjälkeen rajataan myös Hiilipalvelun ulkopuolelle.
”Hiilensidonnan ilmastovaikutus ja siitä saatava korvaus kannustaa metsänomistajaa lannoittamaan kohteen, jolloin metsään alkaa muodostua lisäkasvua verrattuna tilanteeseen, jossa kohdetta ei lannoitettaisi”, Juha Sankola Green Carbon Finlandista toteaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Harri Huupponen, Metsänhoitoyhdistysten Palvelu MHYP Oy, harri.huupponen@mhy.fi, p: 044 555 0481
Juha Sankola, Green Carbon Finland Oy, juha.sankola@greencarbon.fi, p: 040 581 9108
Hiilipalvelut.fi
Tietoja julkaisijasta
Metsänhoitoyhdistykset ovat koko maan kattava, metsänomistajien oma metsäpalveluketju. Tuotamme jäsenille eli metsänomistajille laadukkaita asiantuntijapalveluita metsien hoitoon, ja valvomme jäsentemme etua. Metsänhoitoyhdistysten palveluksessa on n. 1000 toimihenkilöä.
Metsänhoitoyhdistysten Palvelu MHYP Oy on Suomessa toimivien metsänhoitoyhdistysten ja MTK:n omistama palveluyhtiö, jonka perustehtävä on tuottaa palveluja omistajilleen. Yhtiö on toiminut vuodesta 2002 lähtien.
Green Carbon Finland Oy on vuonna 2019 perustettu päästöjen hallinnan ja hiilensidontamenetelmien asiantuntijayritys, joka tarjoaa ratkaisut hiilijalanjäljen laskennasta aina metsäpohjaisten, standardin mukaisten hiiliyksiköiden luontiin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Koneen Säätiöltä merkittävä rahoitus MTK:lle25.6.2025 13:35:00 EEST | Tiedote
Koneen Säätiön Metsän puolella -aloite myöntää yhteensä 2,2 miljoonaa euroa kolmelle hankkeelle, jotka edistävät luonnonarvomarkkinan käynnistymistä Suomessa. MTK:lle säätiö myöntää 500 000 euroa. Rahoituksella kehitetään metsänomistajalähtöisiä luontoarvomarkkinapalveluita.
Avomaankurkun satokausi on käynnissä – ennuste lupaa keskitasoista satoa25.6.2025 07:50:00 EEST | Tiedote
Avomaankurkku on nyt kotimaisimmillaan ja parhaimmillaan. Avomaankurkku on tutun kasvihuonekurkun topakka ja luonteikas serkku, mutta herkkä sellainen. Väärä kuljetuslämpötila, vetoisa tai kylmä säilytys kaupassa ja kotona voivat pilata kurkun matkan pellolta lautaselle. Kun viljely, kuljetus ja säilytys tehdään oikein, on lopputuloksena suomalaisten rakastama kesäherkku, joka maistuu sellaisenaan tai osana kesäruokia ja jatkaa ilahduttamista pitkälle syyskesään.
METSO-ohjelman rahoitus on turvattava myös jatkossa24.6.2025 13:08:13 EEST | Tiedote
Valtioneuvosto hyväksyi Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelman eli METSO-ohjelman vuonna 2014. Nykyisen ohjelmakauden on määrä jatkua vuoden 2025 loppuun saakka. MTK on ollut mukana työryhmässä valmistelemassa uutta ohjelmakautta, joka alkaisi vuoden 2026 alussa. MTK:n ympäristöasiantuntija Heli Siitarin mukaan on välttämättömänä, että maanomistajia vapaaehtoiseen suojeluun kannustavan työkalun riittävä rahoitus turvataan myös jatkossa.
Laatua Suomesta Oy kokoaa laatutyön saman katon alle24.6.2025 11:11:23 EEST | Tiedote
Suomalaisen elintarvikeketjun vahvuus perustuu käytännön laatutyöhön alkutuotannossa ja elintarvikkeiden jalostuksessa. Marraskuussa 2024 perustettu Laatua Suomesta Oy kokoaa yhteen maatalouden, puutarhatuotannon sekä elintarvikkeita jalostavien yritysten laatutyön. Juuri avatuilla www.laatuasuomesta.fi -verkkosivuilla pääsee nyt seikkaperäisesti tutustumaan ajankohtaisiin ja kehitteillä oleviin laatujärjestelmiin ja yhtiön tarjoamiin palveluihin. Laatua Suomesta Oy:n perustajia ovat MTK, SLC, Kauppapuutarhaliitto ry sekä Hedelmän- ja Marjanviljelijäin Liitto ry.
Uusittu lunastuslaki on iso parannus omaisuuden suojaan18.6.2025 14:25:54 EEST | Tiedote
MTK pitää eduskunnan tänään hyväksymää uutta lunastuslakia isona ja tärkeänä parannuksena maanomistajien omaisuuden suojaan. Omaisuuden suoja on ollut heikkoa erityisesti kaavoituksessa, sähkölinjakorvauksissa ja muussa infran rakentamisessa. Maanomistajien neuvotteluasema lunastusuhan alla on tähän saakka ollut olematon.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme