Suomen metsäkeskus

Metsänomistajien luonnonhoitotavoitteet esiin uudella työkalulla

Jaa
Suuri osa metsänomistajista haluaa vaalia luontoarvoja omissa metsissään, mutta tarvitsee päätöstensä tueksi tietoa ja ammattilaisten näkemystä sopivista luonnonhoidon menetelmistä. Maa- ja metsätalousministeriön rahoittamassa Monimetsä-hankkeessa kokeillaan toimintamallia, jossa metsäammattilaiset selvittävät metsänomistajien luontotoiveita ja havainnollistavat talousmetsien luonnonhoidon keinoja uuden tarkistuslistan ja neuvontatyökalun avulla.

Monimetsä-hankkeen luonnonhoidon tarkistuslista tuo näkyväksi metsänomistajien luontotoiveet.

Metsäammattilaiset voivat selvittää listan avulla, haluaako metsänomistaja jättää leimikkoonsa esimerkiksi riistatiheikköjä, tekopökkelöitä kolopesijöille tai tavanomaista enemmän säästöpuita. Tarkistuslista on tarkoitus käydä läpi samalla, kun sovitaan hakkuista tai metsänhoitotöistä.

- Näin metsänomistaja saa ilmaista tahtonsa metsänhoidon suositusten mukaisesta hyvästä luonnonhoidosta. Tarkistuslistalle merkityt luonnonhoitotoiveet välitetään eteenpäin hakkuiden toteuttajalle, jotta hän voi huomioida ne metsänkäsittelyssä, sanoo Monimetsä-hankkeen projektipäällikkö Timo Vesanto Suomen metsäkeskuksesta.

Metsäammattilaisten kokeiltavaksi on valmistunut myös uusi neuvontatyökalu, jonka avulla toimijat voivat havainnollistaa metsänomistajille monipuolisesti luonnonhoidon keinoja. Neuvontatyökalu parantaa ammattilaisten valmiutta auttaa metsänomistajia luonnonhoidon suunnittelussa.

Metsäteollisuus ry:n ja MTK:n jäsenorganisaatiot osallistuvat luonnonhoidon tarkistuslistan ja neuvontatyökalun testaamiseen ja kehitystyöhön. Monimetsä-hanke kerää kokeilusta palautetta ja viimeistelee sen jälkeen työkalut.

Luonnonhoidon tarkistuslistaan ja neuvontatyökaluun voi tutustua Suomen metsäkeskuksen verkkosivuilla.

Luonnonhoito on osa hyvää metsänhoitoa

Monimetsä-hankkeen tavoitteena on lisätä luonnonhoitoa ja monimuotoisuutta kotimaisissa talousmetsissä. Useat luonnonhoidon keinot ovat metsänomistajalle edullisia toteuttaa.
Pienillä toimintatapojen muutoksilla voidaan parantaa merkittävästi metsien luontoarvoja, maisemaa, riistanhoitoa ja vesiensuojelua.

- Metsiin syntyy jatkuvasti monimuotoisuudelle arvokkaiden rakennepiirteiden ja elinympäristöjen alkuja, joita voidaan ylläpitää luonnonhoidon keinoilla. Talousmetsien luonnonhoidolla on laajat vaikutukset, koska valtaosa Suomen yksityismetsistä on talouskäytössä, Vesanto sanoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Timo Vesanto
Monimetsä-hankkeen projektipäällikkö
Suomen metsäkeskus
p. 040 530 6726
timo.vesanto(at)metsakeskus.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Metsäkeskuksen tehtävänä on edistää metsätaloutta ja alan elinkeinoja ja neuvoa metsänomistajia metsien ja metsäluonnon hoidossa sekä hyödyntämisessä. Metsäkeskus myös kerää ja jakaa tietoa Suomen metsistä sekä valvoo metsälainsäädännön noudattamista. Metsäkeskuksen toimintaa ohjaa ja valvoo maa- ja metsätalousministeriö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen metsäkeskus

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye