Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Metsänomistajien luottamus talouteen kääntyi positiiviseksi

Jaa
Metsänomistajien luottamus talouteen on uudistetun Metsätutka-kyselyn mukaan parantunut, mutta toisaalta metsää omistavien maanviljelijöiden oma taloudellinen tilanne nähdään edelleen alhaisena. Alle kolmasosalla metsänomistajista oli puunmyyntiaikeita tälle vuodelle, kun taas aktiiviviljelijöistä jopa yli puolella oli puunmyyntiaikomuksia. Metsänomistajat odottavat puun hinnan nousun jatkuvan edelleen.

Puun hintaodotukset ovat korkealla erityisesti kuitupuulla, sillä yli 60 prosenttia metsänomistajista odotti kuitupuun hinnan nousevan edelleen. Tukkipuun osalta hinnannousua odotti kolmasosa metsänomistajista ja kolmasosa arvioi hinnan säilyvän ennallaan. Puunmyyntiaikomukset ovatkin riippuvaisia puun hintaodotuksien täyttymisestä. Puun hintatason merkitys myyntipäätökseen on noussut merkittävästi kyselyn tulosten perusteella.

”Puunmyyntiaikomukset ovat normaalilla tasolla, eikä mitään puunmyyntiryntäystä ole kyselyn mukaan näköpiirissä. Metsänomistajat arvioivat puun hintojen nousun jatkuvan. Ennustamisessa metsänomistajat ovat onnistuneet huomattavasti paremmin kuin ennustelaitokset”, toteaa MTK:n tutkimuspäällikkö Kalle Karttunen.

Metsätutka toteutetaan kaksi kertaa vuodessa, syksyllä ja keväällä. Metsätutka on käynyt läpi uudistusprosessin, jossa on kuultu eri sidosryhmiä ja tutkijoita. Kyselyyn on lisätty etenkin metsänomistajien tavoitteisiin ja talousluottamukseen liittyviä kysymyksiä. Uudistettu Metsätutka toteutettiin ensimmäisen kerran viime syksynä, joten tuloksia voi nyt jo paremmin vertailla. Metsänomistajien luottamus talouteen onkin noussut viime syksyn tuloksista ja kääntynyt plussalle. Talousluottamusta tiedustellaan kuluttajaluottamuksen tapaan neljällä kysymyksellä ja niistä toteutettavalla indikaattorilla.  

”Metsänomistajien tavoitteet ovat kyselyn mukaan aktiivista metsänhoitoa tukevia. Metsänomistajat näkevät tulevaisuutensa aiempaa valoisampana ja suunnittelevat investoivansa metsänhoitoon aiempaa enemmän. Puun tarpeen ja metsänhoidon lisääntyessä kannattaa metsänomistajan ensimmäisenä ottaa yhteyttä omaan metsänhoitoyhdistykseen”, toteaa MTK:n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola.

Tutkimuksen aineisto kerättiin puhelinkyselyllä helmi-maaliskuun vaihteessa suomalaisilta metsänomistajilta. Vastaajia oli 551, ja se kuvaa suomalaista metsänomistajakuntaa kattavasti. Vastausten virhemarginaali on noin 4 prosenttiyksikköä 95 prosentin luottamusvälillä. Suomessa on Luonnonvarakeskuksen metsätilarakennetilaston mukaan 632 000 metsänomistajaa ja 347 000 vähintään kahden hehtaarin metsätilakokonaisuutta. Tutkimuksen teki Kantar TNS Agri Oy.

Lisätietoja:

Tutkimuspäällikkö Kalle Karttunen puh. 044 373 9377
Metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola puh. 040 502 6810

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Simonkatu 6
00100 HELSINKI

020 4131http://www.mtk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

MTK ja Sahateollisuus toivat metsien ilmastohyödyt näkyviin Brysselissä – paine LULUCF-päätösten muuttamiseen kasvaa25.4.2025 10:16:33 EEST | Tiedote

Maankäyttösektorin päästöjä koskevaa LULUCF-säädöstä arvioidaan komission työohjelman mukaan tänä vuonna. MTK ja Sahateollisuus perustelivat aktiivista metsien hoitoja ja käyttöä sekä kilpailukykyisen sahateollisuuden merkitystä Brysselissä torstaina pidetyssä seminaarissa. ”Komission on tunnustettava tosiasiat ja todettava, että metsien hiilinieluihin perustuvalta politiikalta on pudonnut pohja pois”, vaati MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.

MTK:n terveiset hallituksen kehysriihelle: ”Pidetään kiinni Suomen vahvuuksista, uskalletaan tarttua uuteen kasvuun”17.4.2025 09:37:54 EEST | Tiedote

Muuttuneessa maailmassa Suomen talous ja maan elinkeinotoiminta ovat uudessa ja osin arvaamattomassa tilanteessa. Ensi viikolla puoliväliriiheensä kokoontuvan hallituksen on välttämätöntä pitää kiinni Suomen olemassa olevista vahvuuksista. Toisaalta hallituksen on kyettävä tarttumaan tunnistettaviin, uusiin kasvumahdollisuuksiin, kuten uusiutuvan energian eri muotoihin, puhtaisiin teknologioihin ja matkailuun. Uusi kasvu syntyy markkinoilta ja reilulla lainsäädännöllä turvatusta toimintaympäristöstä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye