Metsästäjäliiton sorsatuubilivessä seurataan hautovaa sorsaemoa sisä- ja ulkokameroin

Mistä sorsatuubilivessä on kyse?
Savitaipaleelle sijoitetut livekamerat kuvaavat heinä- eli sinisorsaemon haudontaa ja poikasten kuoriutumista niitä häiritsemättä. Emo on hyväksynyt Savitaipaleelle asennetun putkipesän, myllännyt sen pohjapehmusteet itselleen mieluisaksi pesämaljaksi ja muninut pesään parin viikon aikana useita munia. Sorsan haudonta kestää noin 26 vuorokautta.
– Sorsat ovat pesäpaikkauskollisia, joten todennäköisesti emo on Ainikki tai joku muu viime vuoden emoista, jotka palaavat myös tänä keväänä Savitaipaleelle pesimään, tietää sorsatubilivestä vastaava Metsästäjäliiton lintuvesiasiantuntija Veli-Matti Pekkarinen. Suurin osa tuubissa edellisvuotena kuoriutuneista naaraista valitsee uudestaan pesintäpaikakseen putkipesän, sillä emot kokevat tuubin turvalliseksi.
– Suurimman osan ajasta Ainikki nököttää lähes paikoillaan rauhallisesti hengitellen. Välillä se kääntyilee ja parantelee asentoaan. Iltaisin aina lähes samalla kellonlyömällä lintu poistuu pesästä ruokailemaan. Tätä ennen munat on peitelty huolellisesti untuvilla, jotta lämpö säilyy tasaisena myös poissaolon aikana. Palattuaan sorsa siirtelee untuvat pesän reunoille, kääntelee munia ja vaihtaa niiden järjestystä. Näin se takaa kaikille munille tasaiset hautomisolosuhteet.
Sorsatuubiliveä voi seurata osoitteessa Jahtimedia.fi/sorsatuubilive
Putkipesät eli pesätuubit ovat kustannustehokkain keino lisätä paikallisia vesilintukantoja
Pesänä toimii sorsatuubi, kuivalla heinällä pehmustettu putkimainen pesä. Tänä keväänä tuubi löytyy Savitaipaleelta SOTKA Levähdysalue -hankkeeseen kuuluvalta kosteikolta. Kosteikko on rakennettu vesilintukantojen ylläpitämiseksi ja pesimämenestyksen parantamiseksi. Häiriövapaat levähdysalueet ovat laadukkaita vesilintuympäristöjä sekä pesimä- että levähdysalueina, ja ne pidetään vesilinnustuksen ulkopuolella koko metsästyskauden ajan.
Pesinnän onnistuminen on aina hyvä uutinen, sillä rakennetussa pesässä pesintä onnistuu noin 90-prosenttisesti. Maalla sijaitseviin luonnonpesiin kohdistuu suuri saalistuspaine.
– Erityisesti sinisorsat suosivat putkipesiä, mutta myös muiden vesilintujen kuten tavin, telkän, uivelon ja nokikanan on huomattu hyötyvän tuubilivessä näkyvästä, turvallisesta pesälaitteesta, Pekkarinen iloitsee.
Tuubipesien lisäksi elinehtoja sorsakannoille ovat luonnollisten elinympäristöjen hoito ja rakennetut kosteikot. Vierasperäisten pienpetojen poisto voi palauttaa kosteikolle sieltä kadonneen pesivän linnuston.
Pesän pitkä muoto estää suurten lokki- ja varislintujen pesärosvousta ja pesän jalkaan kiinnitetty nousueste minkin pesäryöstelyä. Sen sijaan lähistöllä pesivät pikku- ja naurulokit lisäävät sorsanpoikasten pesäturvaa ja toimivat äänekkäinä petopoliiseina. Sorsatuubien käyttö on lisääntynyt Suomessa merkittävästi.
Metsästäjäliiton sorsatuubilivessä Jahtimedia.fi/sorsatuubilive seurataan sinisorsan munintaa, haudontaa sekä poikasten kuoriutumista toukokuuhun asti. Liveseurannan tuottaa Janne Neuvonen / LiveEye Oy.
Yhteyshenkilöt
Veli-Matti Pekkarinenlintuvesiasiantuntija
Puh:+358 50 472 8724Veli-Matti.Pekkarinen@metsastajaliitto.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Suomen Metsästäjäliitto on valtakunnallinen metsästäjien etujärjestö, jonka jäseninä on noin 145 000 metsästäjää ja 2 700 metsästysseuraa. Viime vuonna tuli kuluneeksi tasan 100 vuotta Metsästäjäliiton perustamisesta. Lue lisää Metsästäjäliiton verkkosivuilta.
JAHTIMEDIA.FI on Suomen Metsästäjäliiton verkkolehti, jossa julkaistaan metsästysaiheisia artikkeleita, haastatteluja sekä videoita. Aihepiirejä ovat muun muassa metsästys, luonto, metsästyskoirat, riistaruoka jametsästysammunta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Metsästäjäliitto ry
Kansainvälinen asiantuntijakokous Lahdessa: Suomi on Euroopan vesilintujen kannanhoidon keskiössä7.5.2025 09:25:17 EEST | Uutinen
Kansainvälisiä vesilintuasiantuntijoita kokoontuu Lahteen 13.–15.5. Suomi on keskeinen pesimäalue monille vesilintulajeille.
Metsästäjillä ei luottoa valtioon eikä viranomaisiin suurpetoasioissa29.4.2025 07:00:00 EEST | Uutinen
Metsästäjäliiton pääsiäisenä toteuttamasta jäsenkyselystä käy ilmi, että metsästäjien luottamus valtion ja viranomaisten suurpetotoimintaan on heikkoa. Suomen riistakeskuksen ja sen aluetoimistojen toimintaan luottaa vastanneista 38 prosenttia, maa- ja metsätalousministeriöön 21 prosenttia ja Luonnonvarakeskuksen suurpetotutkimukseen 10 prosenttia vastaajista.
Metsästäjäliiton kysely: 87 prosenttia metsästäjistä arvioi nykyisen susitilanteen haittaavan omaa metsästysharrastustaan28.4.2025 14:29:43 EEST | Uutinen
Metsästäjäliiton pääsiäisenä toteuttamaan suurpetoja koskevaan jäsenkyselyyn vastasi noin 4400 jäsentä. Lähes kaikki vastaajat katsovat, että suden kannanhoidollinen metsästys on saatava käyntiin. Mikäli tilanne ei parane, puolet metsästyskoiran omistajista joutuu rajoittamaan koiran käyttöä ja lähes neljäsosa on luopumassa koiran pidosta. Myös karhujen ja ilveksen kannanhoidollinen metsästys tulisi aloittaa.
Päntäneen Metsästysseura Metsästäjäliiton vuoden metsästysseuraksi26.4.2025 13:50:41 EEST | Uutinen
Vuoden metsästysseura -tunnustuksella halutaan nostaa esiin hyviä metsästysseurojen käytäntöjä ja toimintatapoja. Vuoden 2025 metsästysseuraksi valittiin tänään Metsästäjäliiton kevätliittokokouksen yhteydessä Päntäneen Metsästysseura ry Kauhajoelta, Etelä-Pohjanmaalta.
Onko lihansyönti väärin ja metsästys syntiä?18.4.2025 14:29:16 EEST | Artikkeli
Vaikuttaako lihansyönti ja siitä luopuminen ihmisen hyvyyteen? Onko metsästys jotenkin moraalisesti väärin? Jahtimedia kysyi asiaa pääsiäisenä 2025 Turun ja Suomen arkkipiispa Tapio Luomalta ja Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkoselta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme