ELY-keskukset

Metsäteollisuuden muuttuva oikeudellinen toimintaympäristö vaatii syvällistä tietoa sen vesistö- ja ilmastovaikutuksista sekä huolellista hankesuunnittelua

Jaa

Ilmastoasiat ja ilmastonmuutoksen torjunta ovat vahvoja painopisteitä uuden komission vihreän kehityksen ohjelmassa. Myös uuteen kansalliseen ilmastolakiin ollaan sisällyttämässä hiilineutraalius- ja edelleen hiilinegatiivisuustavoite. Fossiilisista polttoaineista luopuminen on tässä avainasemassa ja kiertotalouden ratkaisut tulisi ottaa täysimääräisinä käyttöön myös metsäteollisuudessa. Kemiallisen metsäteollisuuden toimintaympäristö kuitenkin muuttuu koko ajan, mikä lisää tiedontarvetta erilaisista tuotantoratkaisuista ja päästötasoista niin toiminnanharjoittajan, luvittajan kuin valvojan näkökulmasta.

Nykyaikainen metsäteollisuuden jätevedenpuhdistamo. Kuva. Mika Toikka. Kuva on vapaasti julkaistavissa.
Nykyaikainen metsäteollisuuden jätevedenpuhdistamo. Kuva. Mika Toikka. Kuva on vapaasti julkaistavissa.

Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen metsäteollisuuden erikoistumisryhmä järjesti yhdessä ympäristöministeriön kanssa metsäteollisuuden lupa- ja valvontapäivät 30.9.–1.10.2020. Tilaisuuden pääteemoja olivat metsäteollisuuden vesistö- ja ilmastovaikutukset.

Professori Niko Soininen, Itä-Suomen yliopisto: "Finnpulpin ympäristöluvan kaatuminen ei tarkoita kaikkien uusien metsäteollisuusinvestointien kariutumista vaan se indikoi oikeudellisen toimintaympäristön kiristymistä"

Kuopioon suunniteltu Finnpulpin biotuotetehdas ei saanut ympäristölupaa korkeimmalta hallinto-oikeudelta ja hanke lopetettiin vuoden 2019 lopulla saadun ratkaisun jälkeen. Itä-Suomen yliopiston ympäristöoikeuden professori Niko Soininen analysoi korkeimman hallinto-oikeuden Finnpulp-ratkaisun keskeisiä perusteluita ja siihen vaikuttaneita oikeudellisia kehityskulkuja. Ympäristöluvan kaatuminen ei Soinisen mukaan tarkoita kaikkien uusien investointien kariutumista. Oikeudellinen toimintaympäristö on kuitenkin kiristynyt, mikä vaatii huolellista hankesuunnittelua.

Lupa- ja valvontapäivien aikana kuultiin esityksiä myös Aalto-yliopiston, ympäristöministeriön, Sitran, Metsäteollisuus ry:n, Kotkan kaupungin, Lapin ELY-keskuksen ja Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen edustajilta.

Metsäteollisuuden lupa- ja valvontapäivät järjestetään joka toinen vuosi. Seuraavan kerran päiville kokoonnutaan 2022 Tampereella.

Metsäteollisuuden ja siihen liittyvän kemianteollisuuden ympäristökysymyksiä koskevat asiantuntijatehtävät on keskitetty valtakunnallisesti Kaakkois-Suomen ELY-keskukseen.

Metsäteollisuuden lupa- ja valvontapäivän ohjelma ja esitykset (ym.fi)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yli-insinööri Timo Ålander, timo.alander@ely-keskus.fi, 0295 029 183

Erityisasiantuntija Paula Vehmaanperä, paula.vehmaanpera@ely-keskus.fi, 0295 029 169

Kuvat

Nykyaikainen metsäteollisuuden jätevedenpuhdistamo. Kuva. Mika Toikka. Kuva on vapaasti julkaistavissa.
Nykyaikainen metsäteollisuuden jätevedenpuhdistamo. Kuva. Mika Toikka. Kuva on vapaasti julkaistavissa.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Uudistettu Satakunnan kulttuuriympäristöohjelma on julkaistu! (Varsinais-Suomi, Satakunta)27.11.2020 12:00:00 EETTiedote

Satakunnan kulttuuriympäristöohjelma päivitettiin ja uudistettiin verkkosivuiksi - ensimmäisten joukossa Suomessa. Kauttaaltaan päivitetty kulttuuriympäristöohjelma jatkaa jo vuonna 1995 aloitettua työtä kulttuuriympäristötietouden lisäämisessä ja satakuntalaisen kulttuuriympäristön hoidon sekä kehittämisen parissa. Ohjelma tarttuu ajankohtaisin aiheisiin ja katsastaa kulttuuriympäristön nykytilaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme