Metsäteollisuus ry

Metsäteollisuus hidastaa ilmastonmuutosta nyt ja tulevaisuudessa – tuotteista yli 16 miljoonan tonnin globaali ilmastohyöty vuosittain

Jaa

Suomalainen metsäteollisuus tuottaa mittavan globaalin ilmastohyödyn, kun uusiutuvasta puusta valmistetut tuotteet korvaavat fossiilisia päästöjä runsaasti aiheuttavia tuotteita, tehtaat irtautuvat fossiilisista päästöistä ja metsien kasvua kiihdytetään. Metsäteollisuuden ilmastotiekartta julkistetaan kokonaisuudessaan keskiviikkona 17.6.2020.

Puusta jalostetut vientituotteet, vähäpäästöiset tehtaat ja hyvän metsänhoidon ylläpitämät terveet metsät ovat avainasemassa, kun irtaudutaan fossiilitaloudesta ja torjutaan ilmastonmuutosta. Samalla metsäteollisuus vahvistaa kansantaloutta ja suomalaisten hyvinvointia tulevaisuudessa jopa nykyistä enemmän.

Metsäteollisuus julkistaa oman ilmastotiekarttansa 17.6.2020. Tuolloin esitetään ensi kertaa Suomessa arvioitu puupohjaisten tuotteiden substituutiovaikutus: korvaamalla runsaasti fossiilisia päästöjä aiheuttavia tuotteita metsäteollisuuden vientituotteet luovat maailmanlaajuisen ilmastohyödyn, joka vastaa noin 16 miljoonan tonnin hiilidioksidipäästöjä vuodessa. Tämä vastaa yli kolmasosaa kaikista Suomen nykyisistä hiilidioksidipäästöistä ja ylittää noin viisinkertaisesti metsäteollisuuden tehtaiden nykyiset fossiiliset päästöt.

Metsäteollisuuden tehtaiden päästöt ovat jo nyt pienet. Suotuisan toimintaympäristön ja investointien myötä tehtaat voivat päästä kokonaan irti fossiilisista polttoaineista pian vuoden 2035 jälkeen ja 2040-luvulla tehtaat voivat muuttua jopa hiilinegatiivisiksi. Samalla maamme metsävarojen kasvua voidaan edelleen lisätä vaikka puun käyttö kasvaa.

Näkymä on houkutteleva, sillä puusta valmistettavien tuotteiden markkinoiden arvioidaan kasvavan maailmanlaajuisesti lähes 200 miljardilla eurolla vuosina 2017-2030. Suomi voi vahvistaa asemaansa ilmastotekojen ja puunjalostuksen kärkimaana, jonka talous on vakaalla ja kestävällä pohjalla.

Yllä kuvattujen hyötyjen saavuttamiseen ei tarvita ihmettä. Oikeat päätökset ja tahtotila riittävät – tehtaiden kansainvälisestä kustannuskilpailukyvystä ja metsien kasvukunnosta huolehtiminen riittää pitkälle. Metsäteollisuuden ilmastokartta, jossa teollisuuden ilmasto- ja talousvaikutuksia on ensi kertaa arvioitu laajana kokonaisuutena, piirtää näkyviin päätöksiä, joita puunjalostuksen valtavan ilmastopotentiaalin hyödyntäminen päättäjiltä vaatii.

Lisätietoja: Ahti Fagerblom, energia- ja ilmastopäällikkö, 040 820 9763, ahti.fagerblom@forestindustries.fi

Suomi on yksi maailman suurimmista sellun, paperin ja kartongin tuottajista sekä Euroopan suurimpia sahatavaran tuottajia.

Metsäteollisuus työllistää suoraan ja välillisesti noin 140 000 suomalaista. Alan kerrannaisvaikutukset ulottuvat laajasti ympäröivään yhteiskuntaan. Suomella on ainutlaatuiset mahdollisuudet nousta biotalouden suunnannäyttäjäksi runsaiden metsävarojensa, kestävän metsätalouden ja koko metsäklusterin eturivin osaamisen ansiosta.

Viestintäkontakti: 
Mika Mäkinen, viestintäjohtaja, 050 555 3425

Internet: www.metsateollisuus.fi
Twitter: http://twitter.com/metsateollisuus

________________________________________________________________________

Internet: www.forestindustries.fi

Finland is one of the world's largest producer of pulp, paper and paperboard in addition to being one of Europe's largest producers of sawn timber.

The forest industry directly and indirectly employs approximately 140,000 Finns. The industry's multiplier effects extend broadly into surrounding society.

Finland has a unique opportunity to pioneer the bioeconomy thanks to the abundant forest resources, sustainable forestry practices and the first-rate expertise and competence of the forest cluster as a whole.

Contact in Communications:
Mika Mäkinen, Communications Director, mobile +358 50 555 3425

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Metsäteollisuus ry
Metsäteollisuus ry
Snellmaninkatu 13
00170 Helsinki

09 132 61, forest@forestindustries.fihttp://www.metsateollisuus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Metsäteollisuus ry

Budjettiesitys ei paranna metsäteollisuuden kilpailukykyä16.9.2020 17:34:20 EESTTiedote

Hallituksen budjettiriihessä tehdyt päätökset lisäävät ensiarvioiden mukaan metsäteollisuuden kustannuksia, kuitenkin vähemmän kuin hallitusohjelman pohjalta oli odotettavissa. Budjettiesityksessä on myönteisiä asioita kuten teollisuuden sähköveron lasku EU-minimiin ja päästökauppakompensaation korvaava teollisuuden sähköistämistuki. Kilpailukykyä heikentäviin energiapoliittisiin ratkaisuihin tulee siirtymäaikoja ja korvaavia toimenpiteitä. Pitkän aikavälin teollisuuspoliittinen linja jää yhä valitettavan avoimeksi ja työllisyystoimet lykkääntyvät jälleen.

Kotimaiselle puulle on kysyntää8.9.2020 13:06:41 EESTTiedote

Tammi-elokuussa 2020 Metsäteollisuus ry:n jäsenyritysten puun ostomäärä yksityismetsistä oli 17 prosenttia pienempi kuin edellisenä vuonna samalla ajanjaksolla. Siitä huolimatta kaikille puutavaralajeille on nyt kysyntää. Hyvin toimivat ja avoimet puumarkkinat ovat edellytys kotimaisen puun käytölle. Metsätalouden kannustejärjestelmän rahoituksen taso tulee säilyttää ennallaan syyskuun puolivälin budjettiriihessä, jotta metsät säilyvät hyvässä kasvukunnossa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme