Metsäteollisuus ry sai työmarkkinakierroksen päätökseen − Työmarkkinoiden jäykkyys lataa huomattavia riskejä Suomen tulevalle kehitykselle
Metsäteollisuus ry on saanut aikaan sovun uusista työehdoista Ammattiliitto Pron kanssa. Mekaanisen metsäteollisuuden toimihenkilöiden niin sanotut kiky-tunnit säilyvät ennallaan ja palkat nousevat yleisen linjan mukaisesti 3,3 prosenttia 25 kuukautta kestävän sopimuskauden aikana.
Sahoille ja vaneritehtaille tehty sopimus päättää noin vuoden kestäneen metsäteollisuuden työmarkkinakierroksen. Kaikkiaan Metsäteollisuus ry neuvotteli seitsemän uutta työehtosopimusta.
− Kierros oli pitkä, kallis ja ideologinen ammattiyhdistysliikkeelle. Se kertoo siitä, että työmarkkinajärjestelmän kyky reagoida globaaliin tilanteeseen on huolestuttavan heikko, Metsäteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén arvioi.
Jäykät työmarkkinat ovat huomattava riski, kun koronavirus on suistanut globaalin talouden ja Suomen taantumaan. Kriisi koettelee myös metsäteollisuutta ja alan näkymät ovat sumuiset.
− Vanhakantaisten työmarkkinoiden takia finanssikriisin toipilasaika pitkittyi Suomessa kymmeneen vuoteen. Samanlaiseen halvaantumiseen meillä ei nyt ole varaa, Hollmén sanoo.
Neuvottelukierros paljasti työmarkkinajärjestelmän valuviat, kun ay-liike otti ideologiseksi tavoitteekseen kumota työehtosopimuksista itse sinne sopimansa kiky-tunnit. Ammattiliitot käyttivät lakkoasettaan ylimitoitetusti ja Suomen kilpailukykyä puolustaneet vientialat joutuivat hakemaan neuvotteluyhteyden valtakunnansovittelijan avulla.
Mekaanisen metsäteollisuuden sahoilla ja vaneritehtailla lakot kestivät yli neljä viikkoa, paperi-, kartonki- ja selluteollisuudessa kaksi viikkoa. Lakkojen takia metsäteollisuuden tuotantomäärät laskivat tammi−maaliskuussa vauhdilla, joka on viimeksi koettu finanssikriisin aikaan.
Metsäteollisuuden keskeiset sopimukset sahoilla ja vaneritehtailla sekä paperi-, kartonki- ja selluteollisuudessa rakennettiin sovittelussa. Kierroksella nähtiin myös työntekijäpuolen työehtoshoppailua, kun Teollisuusliitto teki metsä- ja uittotöissä työskentelevien työehdot määrittävän Metsäalan työehtosopimuksen ilman Metsäteollisuus ry:tä.
− Vaikka Metsäteollisuus ry:n sopimuksissa kiky-tunnit säilyivät tai muutettiin työnantajalle paremmin sopiviin ratkaisuihin, kierroksen kilpailukykyvaikutus jäi vaimeaksi. Jouduimme nyt alkaneeseen uuteen talouskriisiin heikosti varautuneina, Hollmén sanoo.
− Nyt on tärkeää löytää yhteinen tilannekuva taloudestamme ja työllisyysnäkymistä, jotta voimme sopia tarvittavista toimenpiteistä. On oletettavaa, että toimialaliitoille jää paljon tehtävää vielä sen jälkeen, kun työministeri Haataisen vetämä keskusjärjestötyöryhmä saa työnsä päätökseen, Hollmén lisää.
Lisätietoja
Työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén, p. 040 746 3687
Internet: www.metsateollisuus.fi
Twitter: http://twitter.com/metsateollisuus
________________________________________________________________________
Linkit
Tietoja julkaisijasta

Snellmaninkatu 13
00170 Helsinki
09 132 61, forest@forestindustries.fihttp://www.metsateollisuus.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Metsäteollisuus ry
Metsäteollisuus suhtautuu EU:n ilmastotavoitteisiin toiveikkaan realistisesti2.7.2025 14:07:07 EEST | Tiedote
Euroopan komissio on tänään julkaissut vuotta 2040 koskevat EU:n ilmastotavoitteet. Suomen metsäteollisuus suhtautuu kunnianhimoisiin tavoitteisiin toiveikkaan realistisesti. Ilmastopolitiikan painopiste on pidettävä fossiilisten päästöjen vähentämisessä ja ratkaisujen, kuten metsäpohjaisen biotalouden, edistämisessä.
Uusi selvitys: Satama-automaatio vahvistaa Suomen resilienssiä ja kilpailukykyä26.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Globaalien kriisien, toimitusketjujen häiriöiden ja muuttuvan turvallisuusympäristön keskellä Suomen yhteiskunnan ja elinkeinoelämän resilienssi korostuu entistä vahvemmin. Satamilla on keskeinen rooli huoltovarmuuden ja viennin kivijalkana, ja juuri nyt on tärkeää vauhdittaa satamien automaatiokehitystä. Uuden satama-automaatioselvityksen mukaan suomalaisella osaamisella, yhteistyöllä ja kansainvälisistä ratkaisuista oppimalla voidaan rakentaa tehokkaita, turvallisia ja kestäviä satamaympäristöjä, jotka tukevat koko yhteiskunnan toimintakykyä ja kilpailuetua.
METSO-ohjelma edistää tehokkaasti luonnon monimuotoisuutta24.6.2025 11:28:31 EEST | Tiedote
Metsäteollisuus ry tukee METSO-ohjelman jatkoa ja kehittämistä osana kansallista luonnon monimuotoisuustyötä. Ohjelmalla on tärkeä rooli vapaaehtoisena, kohdennettuna ja vaikuttavana työkaluna, joka tuottaa konkreettisia tuloksia arvokkaimpien metsäluontokohteiden turvaamisessa.
Raidekuljetusten lisääminen on tehokkain tapa vähentää metsäteollisuuden logistiikan päästöjä12.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Selvitys metsäteollisuuden logistiikan päästöistä sekä niiden vähentämiseen liittyvistä mahdollisuuksista osoittaa, että suurin potentiaali lisäisiin päästövähennyksiin on puukuljetusten siirtämisessä teiltä raiteille. Merenkulun päästökauppa ja ETS2 vähentävät päästöjä vain marginaalisesti. Afryn tekemä laaja, raaka-aineen hankinnasta tavaravientiin ulottuva päästöselvitys ja päästövähennysskenaario on osa metsäteollisuuden ilmastotiekartan päivitystyötä.
Turvallisuus ja teollisuuden kilpailukyky puhuttivat Metsäteollisuuden EU-seminaarissa9.5.2025 16:54:02 EEST | Tiedote
Metsäteollisuuden kevätseminaarissa puhuttiin Suomen 30-vuotisen EU-jäsenyyden suomista mahdollisuuksista ja sen tuomista haasteista. Eniten huomio kiinnittyi turvallisuuteen ja teollisuuden kilpailukykyyn. Antti Lindtman kysyi konkreettisia toimia piippujen tulppaamisessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme