Maanmittauslaitos

Metsätilakauppojen määrä kasvoi ennätysmäärään – eniten rahaa hankintaan käyttivät instituutiosijoittajat

Jaa

Viime vuosi oli jälleen ennätysvuosi metsätilakaupassa. Maanmittauslaitoksen kiinteistöjen kauppahintarekisterin mukaan viime vuonna tehtiin noin 3 100 kpl yli 10 hehtaarin edustavaa pelkästään metsää sisältävää kiinteistökauppaa. Kauppojen määrän lisäys oli 9 % edelliseen vuoteen verrattuna.

Kuva: Julia Hautojärvi/Maanmittauslaitos
Kuva: Julia Hautojärvi/Maanmittauslaitos

Metsäkaupoissa vaihtui omistaja noin 120 000 hehtaarilla. Kauppojen keskiarvohinta oli noin 3 400 €/ha. Nousua edelliseen vuoteen verrattuna on noin 12 %. Rahaa ostoihin käytettiin yhteensä noin 350 miljoonaa euroa. 

Instituutiosijoittajien osuus metsätilakaupassa jatkaa kasvuaan

Rahastojen osuus metsätilojen hankintaan käytetystä rahamäärästä oli viime vuonna noin 42 %. Maanmittauslaitoksen tilastoinnissa rahastojen osuus ostoon käytetystä rahamäärästä oli ensimmäistä kertaa suurin, kun tarkastellaan edustavia pelkästään metsää sisältäviä yli 10 hehtaarin tilojen kauppoja ostajaryhmittäin.

–Yksityisten henkilöiden osuus kauppojen lukumäärästä on edelleen selvästi suurin. Tämä kertoo kauppojen pinta-alan kera sen, että yksityisten henkilöiden ostamat tilat ovat keskimäärin selvästi pienempiä kuin rahastojen hankkimat tilat, sanoo Maanmittauslaitoksen johtava asiantuntija Esa Ärölä.

Maakunnittaisessa tarkastelussa näkyy, että rahastot hankkivat metsää vilkkaasti aikaisempien vuosien tapaan Pohjois-Savosta, Pohjois-Karjalasta, Kainuusta, Pohjois-Pohjanmaalta ja Lapista. Viime vuonna edellisten joukkoon liittyi myös Keski-Suomi.

Yhtiöiden metsätilojen ostot painottuvat perinteisten metsäteollisuuskeskittymien läheisyyteen: Pohjois-Karjalaan, Pohjois-Pohjanmaalle ja Kaakkois-Suomeen.

Metsätilojen kaupoissa viidenneksessä myyjänä on kuolinpesä

Tarkasteltaessa yli 10 hehtaarin metsätilojen myyntejä kolmen edellisen vuoden ajanjaksolla, noin 90 % kaupoissa myyjänä on ollut yksityinen metsänomistaja. Myynneistä kuolinpesien osuus on noin 20 %.

–Kuolinpesien hivenen suurempi osuus kauppasummasta kuvaa sitä, että myydyt tilat ovat keskimäärin hieman puustoisempia kuin muutoin yksityisten metsänomistajien myymät metsät, Ärölä sanoo.

Lisätietoa

Yhteenvedossa mukana olevat metsätilojen myynnit

  • käyttötarkoitus on maa- ja metsätalous
  • kokonaisala vähintään yli 10 ha
  • metsätalousmaata vähintään 95 prosenttia alasta
  • myyntikohde ei ulotu detaljikaavoitetulle alueelle, kuten ranta-asemakaava-alueelle
  • myyntikohde ei ole sukulaisten välinen kauppa
  • kaupassa ei ole pidätetty määräalaa, eläke- tai muuta oikeutta

Tilastopalvelun tiedot verkossa

Tilastoja voi tutkia taulukkomuodossa kaupan ajankohdan, sijainnin ja kiinteistön käyttötarkoituksen mukaan.

Yhteyshenkilöt

Esa ÄröläJohtava asiantuntija

Kiinteistökauppojen tilastotiedot. Kauppahintojen tilastoja voi tutkia taulukkoina kaupan ajankohdan, sijainnin ja kiinteistön käyttötarkoituksen mukaan.

Puh:+358 40 180 1301esa.arola@maanmittauslaitos.fi

Kuvat

Kuva: Julia Hautojärvi/Maanmittauslaitos
Kuva: Julia Hautojärvi/Maanmittauslaitos
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Maanmittauslaitos
Maanmittauslaitos
PL 84 (Opastinsilta 12C)
00521 HELSINKI

029 530 1100 (Vaihde)https://www.maanmittauslaitos.fi/

Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä edistämme paikkatietojen tutkimusta.

Maanmittauslaitos.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos

Fastighetsköp under semestersolen eller hemma på soffan – e-handeln ökar29.6.2022 07:24:00 EEST | Tiedote

I fjol gjordes hälften mer fastighetsköp än året innan elektroniskt. Ökningen är inte överraskande, eftersom man med Lantmäteriverkets Fastighetsöverlåtelsetjänst kan köpa och sälja fastigheter snabbt, enkelt, ansvarsfullt och förmånligt: Parterna kan skriva under köpebrevet vid olika tillfällen och på olika platser, så man behöver inte resa för köpslutet. På det här sättet slipper man både resa och belasta miljön.

Kiinteistökaupat voi tehdä etelän auringosta tai kotisohvalta – sähköisten kauppojen määrä kasvussa29.6.2022 07:21:00 EEST | Tiedote

Kiinteistökauppoja tehtiin sähköisessä muodossa viime vuonna puolet enemmän kuin edeltävänä vuonna. Suosion kasvu ei yllätä, sillä Maanmittauslaitoksen Kiinteistövaihdannan palvelussa kaupanteko on nopeaa, helppoa, vastuullista ja edullista: Osapuolet voivat allekirjoittaa kauppakirjan eri aikaan ja eri paikoissa, eikä kaupan takia tarvitse matkustaa. Näin säästytään sekä matkustamiselta että ympäristön kuormittamiselta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme