Miapetra Kumpula-Natri: Selkeiden tavoitteiden asettaminen luo pitkäjänteisyyttä ja päämäärätietoisuutta teknologiapolitiikkaan

Valtioneuvosto julkaisi eilen periaatepäätöksen teknologiapolitiikasta. Päätöksessä määritellään yhteiset tavoitteet, joihin Suomi sitoudutaan poikkihallinnollisesti sekä myös yli hallituskausien. Neljä keskeisintä tavoitetta ovat kansainvälisen houkuttelevuuden vahvistaminen, osaamisen kehittäminen, innovaatiomyönteinen julkinen sektori sekä edelläkävijyys uusien teknologioiden soveltamisessa.
Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (S&D) on seurannut vuosien ajan läheltä teknologiapolitiikan muotoutumista Euroopan tasolla. Tästä näkökulmasta Suomen uusi aloite on osa laajempaa, eurooppalaista digitaalista siirtymää
”Suomella on pitkä historia teknologiaosaajana. Kuitenkin, menneet voitot eivät riitä varmistamaan johtoasemaa myös tulevaisuudessa. Selkeiden tavoitteiden asettaminen luo pitkäjänteisyyttä ja päämäärätietoisuutta teknologiapolitiikkaan. Tässä uusi periaatepäätös on linjassa koko Euroopan unionin tulevaisuutta määrittävän digitaalisen siirtymän kanssa”, Kumpula-Natri toteaa.
Kumpula-Natri kuitenkin alleviivaa teknologiapolitiikan ankkuroimista laajempiin poliittisiin tavoitteisiin. Periaatepäätöksessä todetaan, että Suomalaisen ”teknologiapolitiikan perimmäisenä päämääränä on, että Suomi on vuonna 2030 maailman menestyksellisin ja tunnetuin teknologian tutkimuksesta, kehittämisestä ja hyödyntämisestä hyvinvointia ammentava maa.” Tätä tulee Kumpula-Natrin mukaan täydentää myös keskusteluilla arvoista.
”Teknologinen kehitys on vain väline, ei päämäärä sinänsä. Teknologista kehitystä tuleekin ohjata suuntaan, joka suojelee perusoikeuksia ja tukee yhteiskunnallisten tavoitteiden saavuttamisesta. Tämä jää päätöksessä hieman paitsioon”, Kumpula-Natri toteaa.
”Teknologiakehityksen selkeämpi kytkeminen arvoihin auttaa suuntaamaan teknologiapolitiikkaa kohti sosiaalisesti kestävää huomista. Keskustelua tämän suunnan valinnasta käydään Euroopassa nyt aktiivisesti. On tärkeää, että tämä keskustelu alkaa toden teolla myös Suomessa”, Kumpula-Natri päättää.
Miapetra Kumpula-Natri on digitaalisiin kysymyksiin erikoistunut europarlamentaarikko S&D ryhmästä. Viime aikoina hän on toiminut aktiivisesti data-ja tekoälykysymysten Euroopan parlamentin tekoälystä vastaavassa erityisvaliokunnassa (AIDA) sekä teollisuudesta, tutkimuksesta ja energiasta vastaavassa valiokunnassa (ITRE). Tällä hetkellä lainsäädäntötyössä hän toimii ITRE-valiokunnassa ryhmänsä edustajana maailman ensimmäisen tekoälyasetuksen (AI Act) sekä datatalouden pelisääntöjä määrittävän data-asetuksen (Data Act) käsittelyssä.
Yhteyshenkilöt
Miapetra Kumpula-Natri
Puh:+358 50 511 3004miapetra.kumpula-natri@ep.europa.euKuvat
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Miapetra Kumpula-Natri
Kutsu medialle: Tervetuloa Eurooppa-päivän vastaanotolle tiistaina 9.5.20238.5.2023 08:36:07 EEST | Kutsu
Arvoisa median edustaja, lämpimästi tervetuloa europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natrin Eurooppa-päivän vastaanotolle tiistaina 9.5. Tapahtumapaikkana toimii Lasipalatsin 2. krs Lounge-tila (Mannerheimintie 22-24, Helsinki). Tilaisuus alkaa klo 18.30 ja loppuu n. 19.30. Tilaisuuteen kuuluu rennonpaa ajanviettoa sekä Jyrki Kataisen ja Miapetran puheenvuoro Eurooppa-päivän kunniaksi. Saamme myös nauttia kantelemusiikista. Paikalla on kuohuviinitarjoilu sekä pientä purtavaa. Mikäli pääset paikalle, ilmoittaudu tällä lomakkeella: https://forms.gle/BN58WGhfaxJ4LUAs8 Ohjelman voi seurata myös livestreamina Miapetran Facebook-sivulta kello 19.00-19.15.
Miapetra Kumpula-Natri: Kansanedustajaksi 2024 – ”Haluan kunnioittaa äänestäjien antamaa mandaattia”6.4.2023 12:15:00 EEST | Tiedote
Sunnuntain eduskuntavaalien tuloksena minut valittiin kansanedustajaksi Uudenmaan vaalipiiristä. Haluan kiittää jokaista äänestäjääni saamastani luottamuksesta! Otan kiitollisena vastaan luottamuksen, jota minulle on osoitettu. Vaalin tuloksesta haluan lukea, että moni näki, että eduskuntaan tarvitaan vankkaa kokemusta, oikeudenmukaisuutta, asiantuntemusta EU-asioista, kansainvälisiä suhteita sekä ilmasto- ja energiaosaamista sekä näkemyksiä teknologian ja digitalisaation mahdollisuuksista. Nyt kun tulos on selvillä, on tehtävä ratkaisuja. Eduskuntaan valituksi tuleminen tarkoittaa sitä, että minun on ilmoitettava, otanko vastaan paikan eduskuntaan heti vai ilmoitanko puhemiehelle hoitavani ensin mepin tehtävää. Toiseen tehtävistä nousee ensimmäinen varajäsen. Vaakakupissa painaa luonnollisesti myös eurovaaleissa saatu luottamus ja lähes 70000 ääntä ja kesken olevat työt europarlamentaarikkona, joten minun on pitänyt punnita päätöstäni huolellisesti. Olen keskustellut myös puolueen ja
Uusiutuvan energian käytöstä tärkeä kompromissiratkaisu Suomelle15.9.2022 10:55:33 EEST | Tiedote
EU:n uusiutuvan energian äänestyksessä Euroopan parlamentissa saatiin eilen aikaan Suomen kannalta tärkeä kompromissiratkaisu, toteaa europarlamentaarikko (S&D) Miapetra Kumpula-Natri. Parlamentin täysistunto muutti aiempaa ympäristövaliokunnan kantaa, joka olisi poistanut ensisijaisen puubiomassan, mukaanlukien runkopuun, juuret ja oksat, uusiutuvan energian tavoitteen piiristä.
Euroopan parlamentti äänesti päästökaupan laajentamisen puolesta22.6.2022 21:06:10 EEST | Tiedote
Euroopan parlamentti äänesti keskiviikon täysistunnossa kannoistaan ilmastopaketin tärkeimpiin linjauksiin suurella enemmistöllä. Tarkoituksena on uudistaa päästökauppajärjestelmä sekä luoda hiilirajavakausmekanismi. Päästökauppadirektiivin neuvottelijana teollisuusvaliokunnassa toiminut europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (S&D) on tyytyväinen tulokseen.
Euroopan parlamentti linjasi tekoälyn tulevaisuudesta3.5.2022 12:12:56 EEST | Tiedote
Euroopan parlamentin tekoälyä käsittelevän erityisvaliokunnan AIDA:n työ päättyi tänään. Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (S&D) toimi valiokunnan varapuheenjohtajana koko valiokunnan työn ajan, kun valiokunta käsitteli tekoälyn tuomia yhteiskunnallisia muutoksia ja sääntelyhaasteita. Tänään parlamentin täysistunnossa hyväksyttiin valiokunnan loppuraportti, jossa luotiin pohja eurooppalaiselle tekoälyn kehitykselle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme