Miapetra Kumpula-Natri

Miapetra Kumpula-Natri: Selkeiden tavoitteiden asettaminen luo pitkäjänteisyyttä ja päämäärätietoisuutta teknologiapolitiikkaan

Jaa

Valtioneuvosto julkaisi eilen periaatepäätöksen teknologiapolitiikasta. Päätöksessä määritellään yhteiset tavoitteet, joihin Suomi sitoudutaan poikkihallinnollisesti sekä myös yli hallituskausien. Neljä keskeisintä tavoitetta ovat kansainvälisen houkuttelevuuden vahvistaminen, osaamisen kehittäminen, innovaatiomyönteinen julkinen sektori sekä edelläkävijyys uusien teknologioiden soveltamisessa.

Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (S&D) on seurannut vuosien ajan läheltä teknologiapolitiikan muotoutumista Euroopan tasolla. Tästä näkökulmasta Suomen uusi aloite on osa laajempaa, eurooppalaista digitaalista siirtymää

”Suomella on pitkä historia teknologiaosaajana. Kuitenkin, menneet voitot eivät riitä varmistamaan johtoasemaa myös tulevaisuudessa. Selkeiden tavoitteiden asettaminen luo pitkäjänteisyyttä ja päämäärätietoisuutta teknologiapolitiikkaan. Tässä uusi periaatepäätös on linjassa koko Euroopan unionin tulevaisuutta määrittävän digitaalisen siirtymän kanssa”, Kumpula-Natri toteaa.

Kumpula-Natri kuitenkin alleviivaa teknologiapolitiikan ankkuroimista laajempiin poliittisiin tavoitteisiin. Periaatepäätöksessä todetaan, että Suomalaisen ”teknologiapolitiikan perimmäisenä päämääränä on, että Suomi on vuonna 2030 maailman menestyksellisin ja tunnetuin teknologian tutkimuksesta, kehittämisestä ja hyödyntämisestä hyvinvointia ammentava maa.” Tätä tulee Kumpula-Natrin mukaan täydentää myös keskusteluilla arvoista.

”Teknologinen kehitys on vain väline, ei päämäärä sinänsä. Teknologista kehitystä tuleekin ohjata suuntaan, joka suojelee perusoikeuksia ja tukee yhteiskunnallisten tavoitteiden saavuttamisesta. Tämä jää päätöksessä hieman paitsioon”, Kumpula-Natri toteaa.

”Teknologiakehityksen selkeämpi kytkeminen arvoihin auttaa suuntaamaan teknologiapolitiikkaa kohti sosiaalisesti kestävää huomista. Keskustelua tämän suunnan valinnasta käydään Euroopassa nyt aktiivisesti. On tärkeää, että tämä keskustelu alkaa toden teolla myös Suomessa”, Kumpula-Natri päättää.

Miapetra Kumpula-Natri on digitaalisiin kysymyksiin erikoistunut europarlamentaarikko S&D ryhmästä. Viime aikoina hän on toiminut aktiivisesti data-ja tekoälykysymysten Euroopan parlamentin tekoälystä vastaavassa erityisvaliokunnassa (AIDA) sekä teollisuudesta, tutkimuksesta ja energiasta vastaavassa valiokunnassa (ITRE). Tällä hetkellä lainsäädäntötyössä hän toimii ITRE-valiokunnassa ryhmänsä edustajana maailman ensimmäisen tekoälyasetuksen (AI Act) sekä datatalouden pelisääntöjä määrittävän  data-asetuksen (Data Act) käsittelyssä.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Miapetra Kumpula-Natri
Miapetra Kumpula-NatriTilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Miapetra Kumpula-Natri

Euroopan parlamentti linjasi tekoälyn tulevaisuudesta3.5.2022 12:12:56 EEST | Tiedote

Euroopan parlamentin tekoälyä käsittelevän erityisvaliokunnan AIDA:n työ päättyi tänään. Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (S&D) toimi valiokunnan varapuheenjohtajana koko valiokunnan työn ajan, kun valiokunta käsitteli tekoälyn tuomia yhteiskunnallisia muutoksia ja sääntelyhaasteita. Tänään parlamentin täysistunnossa hyväksyttiin valiokunnan loppuraportti, jossa luotiin pohja eurooppalaiselle tekoälyn kehitykselle.

Kohdennetun mainonnan rajoittaminen etenee EU:ssa - Lapsille kohdennettu mainonta kiellettiin kokonaan21.1.2022 09:58:22 EET | Tiedote

Euroopan parlamentti äänesti tänään torstaina digitaalisten palvelujen asetuksesta. Digitaalisten palvelujen asetus (”DSA”) luo pelisääntöjä alustoilla levitettävään sisältöön. Viime vuosina maailmalla on nähty huolestuttavia esimerkkejä siitä, miten vihapuhe ja väärennetyt tuotteet ovat nousseet ongelmaksi alustoille siirtyneessä arjessamme. Myös alustojen sisältöä järjestävien ja ohjaavien algoritmien merkitys on noussut julkiseen keskusteluun. Näistä viimeisimpänä esimerkkinä ovat viime syksynä laajasti uutisoitu Facebookin entisen työntekijän Frances Haugenin paljastukset. Hänen toimittamansa dokumentit osoittivat, että yritysten omat keinot eivät ole olleet riittäviä. Tarvitaan yhteisiä pelisääntöjä. ”Digitaalisten palvelujen asetus antaa kansalaisille mahdollisuuden korjata digitaalisen maailman valuvikoja. Meidän ei tule vain passiivisesti sopeutua nopeaan muutokseen. Digitaalisen maailman pelisääntöjä voi ja pitää ohjata”, toteaa Miapetra Kumpula-Natri (S&D). ”Digitaalisten pal

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme