Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Miehet naisia aktiivisemmin mukana taloyhtiön hallituksessa – naisista 28 % ei usko osaamiseensa

Jaa

Danske Bankin kyselytutkimuksen mukaan suomalaisten keskeisin syy kuulua taloyhtiön hallitukseen on taloyhtiön asioista perillä oleminen. ”Taloyhtiön hallitukseen kuulumisesta voi olla paljon hyötyä, sillä siellä jos missä jokainen voi vaikuttaa: kyse on osakkaan, eli juuri sinun rahoistasi ja omaisuudestasi”, sanoo Danske Bankin kiinteistöistä vastaava johtaja Riikka Mäkinen.

Miehet ovat selvästi naisia useammin mukana taloyhtiönsä hallituksessa, kertoo Danske Bankin teettämä kyselytutkimus. Haastatelluista miehistä 39 % kuuluu taloyhtiönsä hallitukseen, naisista vain neljännes. Miehistä myös useampi on harkinnut taloyhtiönsä hallitustyöhön osallistumista.

Kyselyn mukaan kolme tärkeintä syytä sille, ettei ole taloyhtiönsä hallituksessa, olivat kiinnostuksen ja ajan puute sekä kokemus siitä, että hallituksessa on jo nyt hyvät jäsenet. Naisilla korostuivat miehiä enemmän epäily omasta osaamisesta ja pelko vastuista: kyselyyn vastanneista naisista 28 % koki, ettei heiltä löydy tarvittavaa osaamista ja vastuut pelottivat lähes neljäsosaa.  Nuorten, 18–29-vuotiaiden vastaajien joukosta viidennes ilmoitti, ettei ole tullut edes pohtineeksi sellaista vaihtoehtoa.

”Asunto on suomalaisten varallisuuden kulmakivi – tilastokeskuksen mukaan suomalaisten yksityisestä varallisuudesta noin kaksi kolmasosaa on kiinni asunnoissa. Taloyhtiön hallitukseen kuulumisesta voikin olla paljon hyötyä, sillä siellä jos missä jokainen voi vaikuttaa: kyse on osakkaan, eli juuri sinun rahoistasi ja omaisuudestasi. Taloyhtiön talouden ymmärtäminen tuo taloudellista mielenrauhaa”, sanoo Danske Bankin kiinteistöistä vastaava johtaja Riikka Mäkinen.

”Myös naisten kannattaisi rohkeasti lähteä mukaan. On selvää, että erilaisista taustoista tulevat ja eri ikäluokkiin kuuluvat henkilöt elävöittävät taloyhtiötä, ja parhaimmillaan voivat lisätä myös yhteisöllisyyttä” hän lisää.

Kaikkiaan 58 % kaikista haastatelluista on joko nyt tai on aiemmin ollut jonkun taloyhtiön hallituksen jäsen. Niistä, jotka eivät ole nyt hallituksessa, miehistä osallistumista on harkinnut 38 %, kun naisista vastaava luku on 25 %. Vastaajina kyselyssä olivat taloyhtiössä asuvat kerros-, pari- tai rivitaloasunnon omistavat suomalaiset.

”Selkeästi keskeisimmäksi syyksi olla nyt taloyhtiön hallituksessa nousi kyselyn mukaan taloyhtiön asioista perillä oleminen – näin vastasi 61 % taloyhtiön hallitukseen kuuluvista. Huomionarvoista kuitenkin on, että joka neljäs kokee olevansa osittain siihen pakotettu, kun halukkaita ei ole riittävästi”, sanoo Riikka Mäkinen.

Lisätiedot:

Riikka Mäkinen, kiinteistöistä vastaava johtaja, Danske Bank, +358 40 522 3463, riikka.makinen@danskebank.fi

Petra Saikku, ulkoisen viestinnän päällikkö, Danske Bank, +358 50 395 6309, petra.saikku@danskebank.fi

Tietoa tutkimuksesta:

  • Kyselytutkimuksen Danske Bankilleon toteuttanut YouGov Finland.
  • Tiedot kerättiin sähköpostikyselynä 31.3.2020 – 3.4.2020 välisenä aikana YouGovin kuluttajapaneelissa.
  • Tutkimuksen lopulliseen kohderyhmään kuuluvat taloyhtiössä asuvat suomalaiset. Lähtöotokseen valittiin edustavalla otoksella kerros-, pari- tai rivitalossa asuvat, jotka omistavat asuntonsa (ei vuokralla asuvia). Erillistalossa asuvat eivät kuuluneet kohderyhmään, sillä erillistalot eivät useinkaan ole taloyhtiömuotoisia.
  • Kaikkiaan kyselyyn vastasi 1000 em. kriteerit täyttävää henkilöä. Kokonaistuloksissa (n=1000) keskimääräinen virhemarginaali on noin ±2,8%-yksikköä suuntaansa (95 % luottamustasolla).

Tietoja julkaisijasta

Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Televisiokatu 1
00075 DANSKE BANK

010 546 0000https://danskebank.fi

Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. www.danskebank.fi

Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Olemme yli 145 vuoden ajan auttaneet kotitalouksia ja yrityksiä saavuttamaan tavoitteensa. Tarjoamme henkilö-, yritys- ja instituutioasiakkaille pankkipalveluiden lisäksi henki- ja eläkevakuutuksia, varainhoitoa, kiinteistönvälitys- ja leasing-palveluita.

Haluamme tuottaa pitkäaikaista arvoa kaikille sidosryhmillemme - asiakkaillemme, sijoittajille sekä yhteisöille joiden osana toimimme – ja tavoitteemme on tulla tunnetuksi luotetuimpana taloudellisena kumppanina, joka auttaa tekemään taloudellisista päätöksistä ja arjen pankkiasioinnista helppoa.

Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa. www.danskebank.com

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme