Amnesty International

Mielenosoittajia kiduttaneita ja pahoinpidelleitä poliiseja vastaan ei ole aloitettu yhtäkään rikostutkintaa Valko-Venäjällä

Jaa

Poliisien väärinkäytöksistä on tehty Valko-Venäjällä yli 900 valitusta, mutta yhtään rikostutkintaa ei ole aloitettu. Rauhanomaisia mielenosoittajia vastaan on käynnistetty satoja tutkintoja. Useita heistä on kidutettu tai pahoinpidelty mielenosoitusten tai pidätysten yhteydessä.

Valkovenäläiset viranomaiset käyttävät oikeusjärjestelmää rangaistakseen kidutuksen uhreja sen sijaan, että ihmisoikeusloukkauksiin syyllistyneet kiduttajat tuotaisiin oikeuden eteen. Amnesty Internationalin Belarus: “You are not Human Beings” -raportti osoittaa, että oikeuden saaminen uhreille Valko-Venäjällä on toivotonta.

Valko-Venäjän viranomaiset myöntävät vastaanottaneensa yli 900 valitusta poliisien väärinkäytöksistä presidentinvaalien jälkeisissä mielenosoituksissa. Valko-Venäjän valtakunnansyyttäjä ei ole aloittanut ensimmäistäkään oikeusprosessia ihmisoikeusloukkauksista epäiltyjä viranomaisia vastaan.

Kanteluiden tekemistä on vaikeutettu byrokraattisilla esteillä ja viivytystaktiikoilla. Poliisin kiduttamat tai pahoinpitelemät ihmiset ovat kohdanneet järjestelmän, jonka tarkoitus on lannistaa ja pelotella heitä sekä mitätöidä ja jättää huomiotta heidän kantelunsa ja todisteensa.

Syyttäjävirasto kuitenkin raportoi lokakuussa 2020 käynnistäneensä mielenosoittajia vastaan 657 rikostutkintaa. Yli 200 mielenosoittajaa vastaan on jo nostettu syytteet mellakoinnista ja poliisin väkivaltaisesta vastustamisesta. Kansalaisjärjestöt kertovat, että rauhanomaisia mielenosoittajia vastaan on nostettu lukuisia oikeusjuttuja poliittisin tai tekaistujen syytteiden perusteella.

Pidätyskeskuksiin joutuneiden rauhanomaisten mielenosoittajien tarkka määrä ei ole tiedossa. YK:n ihmisoikeusvaltuutetun mukaan joulukuun 2020 alussa pidätettynä oli ollut jo yli 27 000 ihmistä. Mielivaltaiset pidätykset jatkuvat Valko-Venäjällä edelleen.

Kidutuksen kieltoa rikottu pidätyskeskuksissa 

Presidentin vaaleista alkaneiden elokuisten mielenosoitusten aikana ja niiden jälkeen Valko-Venäjän poliisi sulki rauhanomaisia mielenosoittajia mielivaltaisesti kymmeniin pidätyskeskuksiin ympäri maata. Pahamaineisen Okrestinan pidätyskeskuksen ulkopuolelle kerääntyneet ihmiset nauhoittivat keskuksesta taukoamatta kuulunutta hakkaamisen ääntä ja ihmisten tuskanhuutoja elokuussa.

Amnestyn raportissa mielenosoittajat kertovat kokemistaan joukkopidätyksistä, hakkaamisesta ja kidutuksesta. Pidätettyjä on pakotettu riisuutumaan, pysymään kivuliaissa asennoissa pitkiä aikoja ja heidät on jätetty päiväkausiksi ilman ruokaa, juomavettä tai tarvitsemiaan lääkkeitä tai hoitoa.

“Heitä, jotka huusivat tai pyysivät lopettamaan hakkaamisen, hakattiin vielä muita pahemmin”, kertoo 25-vuotias minskiläinen lääkäri Tsimur (nimi muutettu) Amnestylle.

Kansainvälinen oikeus velvoittaa Valko-Venäjää kunnioittamaan ehdotonta kidutuksen kieltoa ja tuomaan kidutukseen syyllistyneet oikeuteen. Valko-Venäjän laiminlyödessä räikeästi ihmisoikeusvelvoitteitaan Amnesty vaatii kansainvälistä yhteisöä varmistamaan, että ihmisoikeusloukkausten uhrit saavat oikeutta ja kiduttajat joutuvat vastuuseen teoistaan. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Amnesty International
Amnesty International
Hietaniemenkatu 7 A
00100 Helsinki

https://www.amnesty.fi/

Amnesty International on maailman suurin ihmisoikeusjärjestö. Me teemme ihmisoikeudet tunnetuiksi, tutkimme vakavia ihmisoikeusloukkauksia ja kampanjoimme niitä vastaan kaikkialla maailmassa. Toimintamme perustuu yksittäisten ihmisten tuelle. Amnestyn Suomen osasto perustettiin vuonna 1967.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Amnesty International

Amnestyn Kynttiläpalkinto myönnetään terveydenhuollon ammattilaisille – “poikkeuksellinen kuormitus tulisi kompensoida myös rahallisesti”10.12.2020 00:01:00 EETTiedote

Amnesty Internationalin Suomen osaston perinteinen Kynttiläpalkinto myönnetään tänä vuonna Suomen terveydenhuollon henkilöstölle. Koronapandemia on alleviivannut terveydenhuollon henkilöstön ammattitaidon tärkeyttä, mutta samalla altistanut heidät pitkittyneelle kuormitukselle sekä tartuntariskille. Kynttiläpalkinto myönnetään ihmisoikeuksien päivänä 10.12.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme