Mielenterveystyö ja päihdetyö säilyvät lakisääteisinä palveluina
– Päihde- ja mielenterveystyön määrittely hyvinvointialueille vapaaehtoiseksi tehtäväksi olisi johtanut palveluiden epävarmaan ja epätasa-arvoiseen saatavuuteen. Terveydenhuolto tarjoaa hoitoa, mutta asiakkaat tarvitsevat tukea myös elämänhallintaan sekä toimintakyvyn ja sosiaalisen hyvinvoinnin parantamiseen – juuri näitä tarjoaa sosiaalihuolto. On tärkeää ymmärtää, että vain yhdessä toimimalla rakennamme yhteistä sotea, sanoo Talentian erityisasiantuntija Marja Marttila.
Lakiesityksen mukaan hyvinvointialueet tarjoavat jatkossa mielenterveystyötä ja päihdetyötä sosiaalihuollon lakisääteisinä palveluina.
Aikaisempi hallituksen esitys oli viemässä sosiaalialan ammattilaisilta lakiin perustuvat toimintamahdollisuudet sekä työvälineet asiakkaiden auttamiseksi. Se ohjasi mielenterveys- ja päihdepalvelujen toteutusta vahvasti terveydenhuollon vastuulle, mutta ei kuitenkaan olisi taannut palveluiden saatavuutta terveydenhuollosta.
– Toteutuessaan esityksellä olisi ollut merkittävät heikentävät vaikutukset sosiaalipalveluihin ja asiakkaan oikeuksiin. Nyt hallituksen esityksessä on huomioitu hyvin monia muutosehdotuksiamme, eikä asiakkaiden oikeutta sosiaalihuoltolain mukaiseen mielenterveys- ja päihdetyöhön tältä osin kavennettu, Marttila sanoo.
Oikeus kuntoutusrahaan säilyy
Oikeus Kelan kuntoutusrahaan säilyy myös sosiaalihuoltolain mukaisena palveluna toteutettavassa kuntoutuksessa, jossa diagnoosia esimerkiksi päihderiippuvuudesta ei edellytetä.
– Alun perin oikeutta kuntoutusrahaan oltiin rajaamassa ja sen saamisen edellytyksiä tiukentamassa. Onneksi näin ei nyt tapahdu. Teimme paljon vaikuttamistyötä myös kuntoutusrahan säilyttämisen osalta, Marttila toteaa.
Yhteisösosiaalityö huomioi asiakkaiden tarpeet
Talentia pitää hyvänä, että hallituksen esityksessä yhteisösosiaalityö on tuotu lakisääteiseksi tehtäväksi. Yhteisösosiaalityössä kohdataan ihmisiä matalalla kynnyksellä heidän omassa arkisessa toimintaympäristössään.
– Yhteisösosiaalityöllä on olennainen rooli asiakkaiden tarpeiden huomioimisessa sekä kehitettäessä palvelujärjestelmää, asuinalueita ja toimintaympäristöjä, Marttila kertoo.
Yhteisösosiaalityön osana toteutettavan etsivän työn asiakkaina ovat usein kaikkein vaikeimmassa asemassa olevat ihmiset, kuten asunnottomat ja päihdeongelmaiset. Siinä tavoitteena on auttaa haavoittuvassa asemassa olevia ihmisiä sosiaalityön keinoin.
– Etsivä työ ohjaa työtä varhaiseen tukeen ja ennaltaehkäisyyn. Asiakkaiden tavoittaminen edellyttää sosiaalialan ammattilaisilta myös jalkautumista eri alueille, esimerkiksi kaduille auttamaan. Nyt myös tähän on olemassa lakisääteinen velvoite, Marttila sanoo.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätiedot:
Talentian erityisasiantuntija Marja Marttila
marja.marttila@talentia.fi
puh. 09 3158 6027
Tietoja julkaisijasta

Ratamestarinkatu 11
00520 HELSINKI
Vaihde: +358 9 3158 6000, toimisto@talentia.fihttps://www.talentia.fi
Ammattijärjestö Talentia ajaa ja valvoo korkeasti koulutettujen sosiaalialan ammattilaisten palkkauksellisia ja ammatillisia etuja.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry
Alkoholin kotiinkuljetus kasvattaa sosiaalihuollon taakkaa1.7.2025 13:45:26 EEST | Tiedote
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia vastustaa hallituksen esitystä alkoholin etämyynnin ja kotiinkuljetuksen vapauttamisesta.
Talentia painottaa vahvempaa integraatiota neuvolan, opiskeluterveydenhuollon ja sosiaalihuollon välillä27.6.2025 11:51:15 EEST | Tiedote
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia pitää tärkeänä, että neuvola- sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon rooli lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin edistäjänä säilyy vahvana. Hallituksen esitysluonnoksessa terveydenhuoltolain muuttamisesta ei ole vielä hyödynnetty mahdollisuutta vahvistaa sosiaali- ja terveydenhuollon integraatiota eikä vähentää palvelujärjestelmän siiloutumista, jossa palvelut toimivat erillään ilman riittävää yhteistyötä ja tiedonvaihtoa.
Toimeentulotukiuudistus syventää köyhyyttä ja kasvattaa kustannuksia24.6.2025 06:52:00 EEST | Tiedote
Hallitus tavoittelee toimeentulotuen kokonaisuudistuksella työllisyyden parantamista ja säästöjä, mutta seuraukset voivat kuitenkin olla päinvastaiset: heikoimmassa asemassa olevien ahdinko syvenee ja yhteiskunnan kustannukset kasvavat, varoittaa Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia.
Vammaispalvelulakia viilataan: Uudistuksessa huomioitava henkilöstön autonomia ja asiakkaiden yhdenvertaisuus23.6.2025 14:05:20 EEST | Tiedote
Uusi vammaispalvelulaki astui voimaan 1.1.2025, ja hallitus täsmentää lakia nyt soveltamisalapykälän osalta. Uudistuksessa tulee turvata asiakkaiden yksilölliset tarpeet ja asiantuntijoiden, kuten sosiaalityöntekijöiden ja sosionomien, koulutus- ja konsultointimahdollisuudet.
Talentia: Lastensuojelulain uudistus uhkaa jäädä torsoksi, ellei palveluihin varata kunnollista budjettia16.6.2025 13:29:16 EEST | Tiedote
Hallitus valmistelee lastensuojelulain uudistusta kahdessa vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa syksyllä 2025 annetaan esitys suljettujen kuntouttavien laitospalveluiden perustamisesta vaikeasti oireileville lapsille ja nuorille. Toisessa vaiheessa, vuonna 2026, tavoitteena on selkiyttää ja uudistaa lain rakenne ja sisältö, jotta lastensuojelu olisi vaikuttavampaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme