MIELI Suomen Mielenterveys ry

Mielenturvaa-verkosto haastaa työpaikat mukaan vahvistamaan mielenterveyttä

Jaa
Uusi Mielenturvaa-verkosto haastaa suomalaiset työpaikat mukaan vahvistamaan mielenterveyttä ja tarjoamaan kattavampia mielenterveyspalveluita. Työn tueksi verkosto on rakentanut Mielenturvaa-mallin, johon kuuluu myös MIELI ry:n Hyvän mielen työpaikka -merkki.
Mielenturvaa-malli koostuu ennaltaehkäisystä, matalan kynnyksen palveluista ja kriisiavusta.
Mielenturvaa-malli koostuu ennaltaehkäisystä, matalan kynnyksen palveluista ja kriisiavusta.

Suomalaisen työelämän mielenterveyskriisiin pureutuva verkosto on työmarkkinajärjestöjen, yritysten ja mielenterveysjärjestöjen yhteistyön tulos. Sen ovat perustaneet Akava, Barona, Ellun Kanat, Heltti, Hyvinvointiala HALI ry, Janssen, Kukunori ry, MIELI Suomen Mielenterveys ry, Mehiläinen, SAK, STTK ja Vincit. MIELI ry on mukana asiantuntijana ja Hyvän mielen työpaikka -merkin kotiorganisaationa.

Työelämä kuormittaa monen mieltä. Mielenterveyden häiriöistä johtuva työkyvyttömyys on ollut viime vuodet kasvussa ja mielenterveysongelmat ovat suurin yksittäinen syy sairauspoissaoloihin. Jopa puolet työkyvyttömyyseläkkeistä johtuu mielenterveyssyistä. Tutkimusten mukaan jopa neljännes aikuisista kärsii mielenterveyden ongelmista vuosittain. Silti vain joka toinen uskaltaa puhua niistä työpaikalla. 

Johtuen heikentyneestä mielenterveydestä suomalainen työelämä menettää vuosittain yli 17 miljoonaa työpäivää. OECD-raportin 2018 mukaan mielenterveyshäiriöiden kustannukset suomalaiselle yhteiskunnalle ovat 11,2 miljardia euroa vuodessa, josta työmarkkinoiden osuus on 4,7 miljardia euroa. Mielenturvaa-verkosto haluaa kääntää tämän kehityskulun ja tehdä mielenterveydestä työelämän voimavaran.

Ratkaisuja mielenterveyden tukemiseksi Mielenturvaa-mallista

Verkosto on luonut tutkittua tietoa hyödyntävän Mielenturvaa-mallin, joka auttaa tukemaan mielenterveyttä työpaikoilla. Mallin toimenpiteet auttavat vahvistamaan työhyvinvointia ja vähentämään mielenterveysperustaisia sairauspoissaoloja. 

Keskeinen osa Mielenturvaa-mallia on MIELI ry:n Hyvän mielen työpaikka® -merkki. Se on kannustin ja tunnus työpaikoille, jotka sitoutuvat tekemään työtä henkilöstön mielenterveyden sekä hyvinvointia edistäviä toimintatapojen ja rakenteiden vahvistamiseksi. Merkki osoittaa, että organisaatiossa huolehditaan henkilöstön hyvinvoinnista ja kannetaan sosiaalista vastuuta.

Eri kokoiset työyhteisöt toimialasta riippumatta voivat hakea merkkiä. Tähän mennessä merkki on myönnetty noin viidellekymmenelle organisaatiolle. Joukossa on suuria organisaatioita kuten VTT, Alko, Valio, HOK-Elanto, ISS-Palvelut ja Accenture, pieniä alle 10 työntekijän organisaatiota eri toimialoilta yhdistyksiä ja säätiöitä kuten Y-säätiö ja Suomen lukiolaisten liitto sekä kaksi kuntaa, Kempele ja Kangasalan kaupunki.

”MIELI ry:n tavoitteena on suomalaisen työelämän mieliystävällisempi arki. Siinä on otettava huomioon samaan aikaan niin johtaminen ja esihenkilötyö, sujuvat prosessit, selkeästi määritellyt työtavoitteet kuin työpaikan arjen käytännöt”, sanoo MIELI ry:n johtaja, asiantuntijalääkäri Meri Larivaara

Tule mukaan ja haasta työyhteisösi liittymään verkostoon!

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hyvän mielen työpaikka -merkki
Suunnittelija Sirpa Väänänen, MIELI ry
040 679 1501

Johtaja Meri Larivaara, MIELI ry
044 534 0152

Viestinnän asiantuntija Ellen Tuomaala, MIELI ry
050 590 2052

sähköpostiosoitteet: etunimi.sukunimi@mieli.fi

Kuvat

Mielenturvaa-malli koostuu ennaltaehkäisystä, matalan kynnyksen palveluista ja kriisiavusta.
Mielenturvaa-malli koostuu ennaltaehkäisystä, matalan kynnyksen palveluista ja kriisiavusta.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

MIELI Suomen Mielenterveys ry
MIELI Suomen Mielenterveys ry
Maistraatinportti 4
00240 Helsinki

(09) 615 516https://mieli.fi/

MIELI Suomen Mielenterveys ry tekee työtä mielenterveyden edistämiseksi ja ongelmien ehkäisemiseksi. MIELI ry puolustaa kaikkien yhtäläistä oikeutta hyvään mielenterveyteen. Järjestö koordinoi valtakunnallisen kriisikeskusverkoston toimintaa sekä edistää lasten, nuorten, työikäisten ja ikääntyneiden mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia. MIELI ry:n toimintaa tuetaan Veikkauksen tuotoilla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta MIELI Suomen Mielenterveys ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme