MIELI Suomen Mielenterveys ry

MIELI ry: Itsetuhoisuuteen liittyvät yhteydenotot ovat kasvaneet – Tukea ja apua itsemurhayrityksen jälkeen tarjoaa Itsemurhien ehkäisykeskus

Jaa

Toukokuussa 2020 MIELI Suomen Mielenterveys ry:n Kriisipuhelimeen on tullut vuorokaudessa keskimäärin 19 itsetuhoisuuteen liittyvää soittoa, kun viime vuonna vastaavia soittoja oli 8–9 päivässä. Maalis-huhtikuussa soittaja kertoi tuoreesta itsemurhayrityksestä 49:ssä keskustelussa, viime vuonna samaan aikaan 22:ssa soitossa.

Tukea ja apua itsemurhayrityksen jälkeen tarjoavat Itsemurhien ehkäisykeskukset Helsingissä ja Kuopiossa. Koronatilanteen lievityttyä itsemurhaa yrittäneiden kanssa on aloitettu jälleen tapaamiset kasvokkain.

Tämän vuoden maalishuhtikuun aikana Kriisipuhelimessa käytiin 852 itsetuhoisuutta käsittelevää keskustelua, viime vuonna samana aikana 570. Tämän vuoden maalishuhtikuussa Kriisipuhelimessa vastattiin kaikkiaan 16 236 soittoon. Lisäystä viime vuoteen on lähes 7 000 vastattua soittoa.

Itsetuhoisuus näkyi myös nuorille suunnatussa Sekasin-chatissa, jossa maalishuhtikuussa keskusteltiin itsetuhoisuudesta 854:ssä keskustelussa, ja näistä 514 ainoastaan huhtikuussa. Viime vuonna maalishuhtikuussa itsetuhoisuuteen liittyviä keskusteluja käytiin 467. Kaikkiaan keskusteluja käytiin Sekasin-chatissa maalishuhtikuussa nyt yhteensä 7 020, eli yli 3000 enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

”Tavanomainen arkinen kanssakäyminen on vähentynyt tapaamisrajoitusten sekä etätyön ja -opiskelun takia. Jos elämäntilanne on jo valmiiksi ollut kuormittunut, voivat yksinäisyys ja ahdistuneisuus korostua, kun saatavilla ei ole läheisten tukea ja kannattelua”, sanoo Itsemurhien ehkäisykeskuksen päällikkö Marena Kukkonen.  

Kukkosen mukaan perheissä, joissa on jo aiemmin ollut ristiriitoja tai päihdeongelmaa, voivat tilanteet kärjistyä herkemmin koronaan liittyvien rajoitusten takia.

”Kaiken tämän yhteisvaikutuksena voi itsemurhariski kasvaa niillä, jotka jo ennestään olivat itsemurhavaarassa tai joiden elämäntilanne on äkillisesti muuttunut kevään aikana.”

MIELI ry:n Itsemurhien ehkäisykeskus tarjoaa keskusteluapua LINITY-interventiossa itsemurhaa yrittäneille uuden itsemurhayrityksen ehkäisemiseksi. Interventio sisältää 34 tapaamista kriisityöntekijän kanssa, turvasuunnitelman tekemisen sekä kahden vuoden yhteydenpidon. Tapaamiset voidaan tarvittaessa toteuttaa etänä. Lähetettä ei tarvita ja apu on asiakkaalle maksutonta. Myös itsemurhaa yrittäneen läheisille on tarjolla kriisiapua sekä vertaistukiryhmiä.

Itsemurhien ehkäisykeskuksen ajanvaraus

Helsinki
puhelimitse: 0800 98 030, mato klo 912, muina aikoina voi jättää yhteystiedot puhelinvastaajaan
sähköpostitse: iek@mieli.fi Viestiksi riittää nimi ja puhelinnumero, otamme yhteyttä mahdollisimman pian.

Kuopio: (017) 262 7733, mato klo 810 tai sähköpostitse iek@mieli.fi

Itsemurhien ehkäisykeskus mieli.fi-sivustolla

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Susanna Winter
Kriisipuhelintoiminnan päällikkö
MIELI Suomen Mielenterveys ry
etunimi.sukunimi@mieli.fi
+358 40 587 5197

Satu Sutelainen
Verkkokriisityön päällikkö
MIELI Suomen Mielenterveys ry
etunimi.sukunimi@mieli.fi
+385 40 840 6681

Marena Kukkonen
Itsemurhien ehkäisykeskuksen päällikkö
MIELI Suomen Mielenterveys ry
etunimi.sukunimi@mieli.fi
+358 40 669 3070

Tietoja julkaisijasta

MIELI Suomen Mielenterveys ry
MIELI Suomen Mielenterveys ry
Maistraatinportti
00240 Helsinki

(09) 615 516https://mieli.fi/

MIELI Suomen Mielenterveys ry tekee työtä mielenterveyden edistämiseksi ja ongelmien ehkäisemiseksi. MIELI ry puolustaa kaikkien yhtäläistä oikeutta hyvään mielenterveyteen. Järjestö koordinoi valtakunnallisen kriisikeskusverkoston toimintaa sekä edistää lasten, nuorten, työikäisten ja ikääntyneiden mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia. MIELI ry:n toimintaa tuetaan Veikkauksen tuotoilla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta MIELI Suomen Mielenterveys ry

Uusi säätiö tukemaan mielenterveystyötä Lapinlahden alueella12.6.2020 08:19:22 EESTTiedote

Pro Lapinlahti mielenterveysseura ry, MIELI Suomen Mielenterveys ry ja kotimainen ohjelmistoalan kasvuyritys Dream Broker Oy ovat muiden kiinnostuneiden tahojen kanssa perustamassa säätiötä, jonka tehtävänä on tukea mielenterveyttä edistävää toimintaa kulttuurihistoriallisesti tärkeällä Lapinlahden alueella Helsingissä. Säätiö haluaa vaalia Lapinlahden alueen rakennus- ja kulttuurihistoriaa sekä puiston luontoarvoja. Tarkoituksena on turvata Lapinlahden alueen tulevaisuus kulttuurin ja mielenterveystyön palveluksessa. Samalla mahdollistetaan sairaala-alueen säilyminen jälkipolville entisöimällä rakennukset ja kehittämällä alueen toimintaa eläväksi ja aktiiviseksi mielenterveystyön keskukseksi. ”Kansalaisjärjestöt, yksittäiset henkilöt, eri alojen ammattilaiset ja kulttuurin harjoittajat ovat tehneet arvokasta työtä Lapinlahden alueen vaalimiseksi ja mielenterveyden edistämiseksi. Meille on kunnia ilmoittautua suojelijaksi tälle arvokkaalle työlle. Yhtiömme on sitoutunut panostamaan sää

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme