MIELI ry: Sote-uudistuksen painopisteen tulee olla suurimmassa kansanterveyshaasteessa, mielenterveydessä
MIELI Suomen Mielenterveys ry:n mukaan sote-uudistuksen toteutuksessa on otettava huomioon järjestöjen rooli sosiaali- ja terveydenhuollossa. Järjestöjen tuottamat apu- ja toimintamuodot vahvistavat tutkitusti osallisuutta sekä työ- ja toimintakykyä.
1. MIELI ry:n mukaan sote-uudistuksen toteutuksen painopiste tulee olla perusterveydenhuollon valmiudessa ehkäistä ja tehokkaasti hoitaa mielenterveyden häiriöitä ja ongelmia. Suurimman kansanterveyshaasteen muodostavat mielenterveyden ongelmat, jotka jäävät edelleen fyysisen terveyden hoidon varjoon. Mielenterveyden häiriöiden kustannukset ovat noin yksitoista miljardia euroa vuodessa.
Suomalaisten mielenterveydessä ei ole nähtävissä vastaavaa hyvää kehitystä kuin fyysisen terveyden indikaattoreissa. Tätä ei ole riittävästi huomioitu terveyspolitiikassa, jonka ensisijaisena kohteena on edelleen fyysinen terveys. Sairauspäivärahat masennuksen ja ahdistuneisuuden takia ovat voimakkaassa kasvussa, joka kolmas sairauslomapäivä ja yli puolet työkyvyttömyyseläkkeistä on mielenterveysperusteisia. Osuus kasvaa edelleen.
Mielenterveyttä on tutkitusti mahdollista vahvistaa, ja mielenterveyden ongelmia ehkäistä ja hoitaa. Mielenterveyden edistäminen, häiriöiden ehkäisy ja niiden hyvä hoito on tärkeää sekä kansanterveyden että kansantalouden näkökulmasta.
2. Terapiatakuu tulee toteuttaa osana hoitotakuuta. MIELI ry näkee, että esitetty sote-uudistustukee terapiatakuu-kansalaisaloitteen toteuttamista ja tekee mahdolliseksi toteuttaa sosiaali- ja terveysministeriön terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvoston psykoterapiasuositusta. Terapiatakuu sopii myös EU:n elpymisrahoituksen kohteeksi mielenterveyden ollessa kestävän kehityksen edellytys.
3. Tulevia hyvinvointialueita ja kuntia tulee velvoittaa tunnistamaan ja turvaamaan järjestölähtöiset apu- ja toimintamuodot alueellaan. MIELI ry esittää, että hyvinvointialueille tulee perustaa järjestöneuvottelukuntia järjestöjen ja hyvinvointialueen yhteiseksi toimielimeksi. Järjestölähtöisen palvelutuotannon säilyminen tulee taata tekemällä tarvittavat muutokset myös hankintalakiin.
4. MIELI ry pitää tärkeänä, että kaikki oppilashuollon palvelut ovat saatavilla kouluissa. Kouluissa tulee olla tarjolla myös keskusteluhoitoa tavanomaisiin mielenterveyden häiriöihin. Oppilashuollon ammattilaisten kerääminen yhteen sosiaali- ja terveydenhuollon osaksi tukee keskusteluhoidon saatavuutta kouluissa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätiedot
Toiminannjohtaja Sari Aalto-Matturi, Mieli Suomen Mielenterveys ry
0400 508 234
etunimi.sukunimi@mieli.fi
Kehitysjohtaja Kristian Wahlbeck, Mieli Suomen Mielenterveys ry
0400 659 101
etunimi.sukunimi@mieli.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
MIELI Suomen Mielenterveys ry tekee työtä mielenterveyden edistämiseksi ja ongelmien ehkäisemiseksi. MIELI ry puolustaa kaikkien yhtäläistä oikeutta hyvään mielenterveyteen. Järjestö koordinoi valtakunnallisen kriisikeskusverkoston toimintaa sekä edistää lasten, nuorten, työikäisten ja ikääntyneiden mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia. MIELI ry:n toimintaa tuetaan Veikkauksen tuotoilla.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta MIELI Suomen Mielenterveys ry
Surukonferenssi 2021 kysyy: ”Kenellä on oikeus surra?”8.4.2021 15:25:17 EEST | Tiedote
Kahdestoista valtakunnallinen Surukonferenssi järjestetään etätapahtumana 15.−16.4.2021. Konferenssin teemana on ”Kenellä on oikeus surra?”. Konferenssissa käsitellään sitä, kenen surua pidetään yhteiskunnassa oikeutettuna ja kenen ei. Konferenssissa jaetaan myös tietoa ja käytännön menetelmiä surevien tukemiseen ja oman surun käsittelyyn.
Mielinauha-kampanjaa tähdittää Kaija Koo: ”Kunpa me ihmiset voisimme kuunnella toisiamme herkällä korvalla”31.3.2021 13:00:00 EEST | Tiedote
Mielinauha-kampanjan yhteydessä kerätään varoja kotimaiseen mielenterveystyöhön ja kriisiauttamiseen. Kampanjakasvona tänä vuonna on koko kansan rakastama taiteilija Kaija Koo, joka on löytänyt voimansa kovien koettelemusten jälkeen. Neljättä kertaa järjestettävä Mielinauha-kampanja käynnistyy 1. huhtikuuta ja jatkuu kesäkuun loppuun.
Korona-aika kuormittaa nuorten aikuisten hyvinvointia31.3.2021 07:00:00 EEST | Tiedote
Useampi kuin joka kolmas (38 %) kokee tuoreen kyselytutkimuksen mukaan hyvinvointia heikentävää kuormitusta elämässään. Eniten suomalaisia kyselyn mukaan kuormittavat korona ja siihen liittyvät rajoitukset. Kuormituksen ja uupumuksen tunne koettelee erityisesti 18–34-vuotiaita nuoria aikuisia.
Hätähuuto ympäristön puolesta – Mielenterveysjärjestöt julistivat ympäristöhätätilan16.3.2021 11:04:16 EET | Tiedote
Ilmastokriisi ja luonnon monimuotoisuuden romahtaminen ovat merkittäviä uhkia mielenterveydelle. Mielenterveysjärjestöt ovat julistaneet ympäristöhätätilan.
Mielenterveysjärjestöt julistavat ympäristöhätätilan 16.3. – Tervetuloa livestreamiin12.3.2021 04:00:00 EET | Kutsu
Tervetuloa Hätähuuto ympäristön puolesta -livestreamiin tiistaina 16.3. kello 11.–11.30. Mielenterveysjärjestöt julistavat ympäristöhätätilan Helsingin Lapinlahdessa livestreamin välityksellä.
Sekasin Kollektiivi vastaa nuorten kasvavaan avun tarpeeseen17.2.2021 07:45:00 EET | Tiedote
Nuorille suunnattuun Sekasin-chattiin tuli viime vuonna yli 170 000 yhteydenottoa. Vain joka viidenteen yhteydenottoon pystyttiin vastaamaan. Uusi neljän organisaation yhteenliittymä Sekasin Kollektiivi vastaa lisääntyneeseen avun tarpeeseen ja auttaa verkossa yhä useampaa nuorta. Sekasin Kollektiivin koordinaatiosta vastaavat MIELI Suomen Mielenterveys ry, Suomen Punainen Risti, Setlementtiliitto ja SOS-Lapsikylä.
”Tää taisi olla elämäni tärkein puhelu” – Kriisipuhelimessa vastattiin koronavuonna 90 000 soittoon26.1.2021 05:00:00 EET | Tiedote
Vuonna 2020 mielenterveysjärjestö MIELI ry:n Kriisipuhelimessa vastattiin yli 90 000 soittoon. Se on 61 prosenttia enemmän kuin vuonna 2019. Soittoyrityksiä oli yli kolmannes enemmän edellisvuoteen verrattuna, yli 282 000 kappaletta. Pahan olon ja itsetuhoisten ajatusten takia soitetaan aiempaa enemmän.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme