MIELI ry: Uusi mielenterveysstrategia nostaa ansiokkaasti esiin mielenterveyden pääomana ja kaikkia aloja koskettavana asiana
”Mielenterveysstrategian nostaminen valtioneuvoston periaatepäätökseksi on erinomainen askel käytännön mielenterveystyön kannalta. Näin kaikki ministeriöt saadaan mukaan mielenterveystyöhön”, toteaa Kristian Wahlbeck.
Kristian Wahlbeck toimi mielenterveysstrategian asiantuntijaryhmän jäsenenä. MIELI ry:n johtava asiantuntija Meri Larivaara toimi yhtenä asiantuntijaryhmän sihteereistä ja osallistui strategian kirjoittamiseen sekä lausunto- ja kuulemiskierrosten palautteiden kokoamiseen.
Mielenterveysstrategia 2020–2030 julkistettiin tiistaina 11. helmikuuta. Edellisen mielenterveys-ja päihdesuunnitelman kausi päätyi 2015, joten Suomesta puuttui kansallinen mielenterveysstrategia viisi vuotta. Mielenterveysohjelma ja itsemurhien ehkäisyohjelma ovat olleet pitkään Mielenterveyspoliittisen neuvottelukunnan agendalla. Neuvottelukunta koostuu eduskuntapuolueiden kansanedustajista ja suurimmista mielenterveysjärjestöistä.
Strategian viidestä painopisteestä mielenterveyden edistämiseen keskittyvät erityisesti mielenterveys pääomana sekä lasten ja nuorten mielenterveyden rakentuminen arjessa.
”Keskeistä on, että strategiassa mielenterveys nähdään pääomana, joka koskettaa kaikkia aloja. Tärkeää on myös, että strategiassa tunnistetaan lapsuuden ja nuoruuden olosuhteet merkittävästi mielenterveyteen vaikuttavaksi tekijäksi, ja että turvallisista kasvuolosuhteista huolehtiminen perheissä ja muissa kasvuympäristöissä on mielenterveystyötä”, Meri Larivaara toteaa.
”Mielenterveysstrategia tukee myös Terapiatakuu-kansalaisaloitetta linjaamalla, että apua tarvitseville ihmisille tulee taata varhaisen vaiheen nopea pääsy psykososiaalisiin hoitoihin. Nykyinen hallitus antaa Tulevaisuuden sotekeskus -ohjelman kautta rahoitusta myös Terapiatakuun toteuttamiseen”, kertoo Meri Larivaara.
Kansalaisaloite on Mielenterveyspoolin yli 30 jäsenjärjestön yhteinen kansalaisaloite, joka keräsi tarvittavat 50 000 nimeä elokuussa. Kaikki eduskuntapuolueet ovat sitoutuneet sen toteuttamiseen.
”Strategian oheen saatiin Itsemurhien ehkäisyohjelma, mikä on MIELI ry:n vuosikausia jatkuneen työn tulos ja erinomaisen tärkeä saavutus. Edellinen ohjelma päättyi 1996”, muistuttaa Meri Larivaara.
”Kaikki mielenterveyden edistämisen alueet eivät kuitenkaan ole strategiassa riittävästi mukana. Näitä ovat erityisesti ikääntyneiden mielenterveys sekä mielenterveyden huomioiminen työelämässä. Nämä kaipaavat täsmentämistä strategian toimeenpanossa”, sanoo Meri Larivaara.
Yhteyshenkilöt
Johtava asiantuntija Meri Larivaara, MIELI Suomen Mielenterveys ry
044 534 0152, etunimi.sukunimi@mieli.fi
Kehitysjohtaja Kristian Wahlbeck, MIELI Suomen Mielenterveys ry
0400 659 101, etunimi.sukunimi@mieli.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
MIELI Suomen Mielenterveys ry tekee työtä mielenterveyden edistämiseksi ja ongelmien ehkäisemiseksi. MIELI ry puolustaa kaikkien yhtäläistä oikeutta hyvään mielenterveyteen. Järjestö koordinoi valtakunnallisen kriisikeskusverkoston toimintaa sekä edistää lasten, nuorten, työikäisten ja ikääntyneiden mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia. MIELI ry:n toimintaa tuetaan Veikkauksen tuotoilla.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta MIELI Suomen Mielenterveys ry
Keskusteluapua saatavilla koko kesän18.6.2025 09:26:47 EEST | Tiedote
MIELI Kriisipuhelin, Kriisichat, Tukisuhde, Sekasin-chat sekä kriisikeskukset ympäri Suomen tarjoavat keskusteluapua läpi kesän.
Kriisikeskusbarometri: Taloushuolet kuormittavat mielenterveyttä aiempaa useammin16.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Taloushuolet ovat lisänneet MIELI ry:n kriisikeskusverkoston asiakkaiden psyykkistä kuormitusta, huolta, stressiä ja ahdistusta.
MIELI ry vetoaa hallitukseen kansalaisyhteiskunnan toimintaedellytysten turvaamiseksi28.4.2025 09:36:03 EEST | Tiedote
Hallituksen päättämät leikkaukset sosiaali- ja terveysjärjestöjen valtionavustuksiin tulevat olennaisesti heikentämään järjestöjen kykyä vahvistaa terveyttä ja hyvinvointia Suomessa. Leikkaukset ennaltaehkäisevästä työstä eivät säästä, vaan aiheuttavat jatkossa lisäkustannuksia yhteiskunnalle. Lisäleikkausten sijaan jo päätettyjen leikkausten kokonaisvaikutukset on arvioitava ja järjestöjen työhön vaikuttavat muutokset valmisteltava yhteistyössä, jotta muutosten kielteiset vaikutukset yhteiskuntaan ja väestön hyvinvointiin jäävät mahdollisimman pieniksi.
Työyhteisössä on hyvä varautua surevan kohtaamiseen jo ennalta22.4.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Surukonferenssi alkaa torstaina. Konferenssissa käsitellään tänä vuonna surun kohtaamista työssä.
Järjestöjen mahdollisuus auttaa ihmisiä on turvattava14.4.2025 09:49:05 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen valtionavustuksista on päätetty leikata kolmannes. Lisäleikkaukset puoliväliriihessä aiheuttaisivat vakavia heikennyksiä hyvinvointiin ja murentaisivat kansalaisyhteiskuntaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme