Vaasan kaupunki - Vasa stad

Mielikuvituksellista arkkitehtuuria – Jan-Erik Anderssonin näyttely Vapaa tila esillä Pohjanmaan museossa

Jaa

Jan-Erik Anderssonin teokset puhuvat mielikuvituksellisemman arkkitehtuurin puolesta. Näyttelyn pääteos esittää videoiden kautta taiteilijan palkitun Life on a Leaf -talon rakennusvaiheita ja elämää kokonaistaideteoksessa. Näyttely on esillä Pohjanmaan museossa 17.9.2021–13.3.2022.

Jan-Erik Andersson: Life on a Leaf (yksityiskohta)
talo, 1999-2009
Kuva: Matti Kallio
Jan-Erik Andersson: Life on a Leaf (yksityiskohta) talo, 1999-2009 Kuva: Matti Kallio

Jan-Erik Andersson (s. 1954) on koko nelikymmenvuotisen uransa ajan kyseenalaistanut taiteen ja yhteiskunnan sääntöjä yllättävillä ja tarinallisilla teoksillaan. Taiteilija liikkuu sujuvasti erilaisten ilmaisumuotojen välillä. Anderssonin monipuoliseen tuotantoon kuuluu niin performansseja, tilataidetta, video-, valokuva- ja ääniteoksia, veistoksia kuin arkkitehtuuriakin, mistä Pohjanmaan museolla nähdään monipuolinen kattaus näyttelyssä Vapaa tila.

Taiteilijana Andersson tekee mitä haluaa. Hän ei välitä säännöistä tai siitä, miten tai mitä asioita pitäisi lokeroida. Anderssonin tunnistettavaan muotokieleen kuuluvat perusvärit, leikittelevät muodot ja erilaiset ornamentit. Teokset kertovat tarinoita, joko henkilökohtaisia tai tarinankerrontaperinteestä nousevia. Usein näennäisen kevyt ja leikkisä idea kätkee sisälleen syvän, yhteiskuntaan ja ihmisyyteen pureutuvan ajatuksen.

Lehden muotoinen talo

Andersson tunnetaan ehkä parhaiten arkkitehtuurin ja taiteen välisen tilan tutkimisesta. Hänen taiteessaan raja yhteiskunnallisen ja taiteellisen välillä tuntuu katoavan.

Anderssonin tunnetuin teos on kokonaistaideteos Life on a Leaf, taiteilijan perheelleen yhteistyössä arkkitehti Erkki Pitkärannan kanssa rakentama talo, joka kyseenalaistaa hallitsevia modernin asumisen ihanteita ja on valmistumisestaan vuonna 2009 saakka houkutellut sekä kotimaista että kansainvälistä kiinnostusta. Lehtitaloksi kutsuttu Life on a Leaf on osa Anderssonin Kuvataideakatemian tohtorintutkintoa.

Life on a Leaf, kuten myös monet muut Anderssonin teoksista, pohtii taiteen mahdollisuutta vaikuttaa arkielämään ja etsii maailmasta ihmiselle sopivaa ja merkityksellistä tilaa. Tämä tulee esille myös Anderssonin lukuisissa julkisissa taideteoksissa.

Julkiset teokset vaikuttavat kaupunkitilan kokemiseen

Anderssonin toteuttamia julkisia teoksia voi löytää monien kaupunkien keskustoista. Tampereen keskustatunnelin koristeelliset ilmastointipiiput ja Lahden Alatorin puiston taiteellinen suunnittelu ovat hänen käsialaansa.

Vaasan näyttelyssä nähtävät teokset ottavat kantaa ornamentiikan ja mielikuvituksellisemman arkkitehtuurin puolesta. Andersson painottaakin taiteellisen ajattelun vahvempaa osuutta kaupunkisuunnittelussa. Miksei voisi rakentaa lehden muotoista taloa, ja miten se lokeroidaan? Onko rakennus silloin installaatio, veistos, koti vai puhdasta arkkitehtuuria tai kenties villiä arkkitehtuuria? Miksei esineiden muotoisia rakennuksia ole enemmän?

Teemoina rakentaminen ja tuhoaminen

Näyttelyssä pääteoksena nähtävä Life on a Leaf Video Kiosk on kioskin muotoon rakennettu installaatio, jossa videot esittävät taiteilijan palkitun talon rakennusvaiheita ja elämää kokonaistaideteoksessa. Kioskin seinät ja katto on tehty talon rakentamisesta ylijääneistä materiaaleista.

Rakentamisen vastakohtana näyttelyssä nähdään myös töitä, jotka koskevat tuhoa ja purkamista. Video The Destruction of Beauty dokumentoi rakastetun jugend-talon purkua Turussa. Video nähdään ensimmäistä kertaa Vaasassa Pohjanmaan museon näyttelyssä.

Näyttelyssä Andersson tutkii myös eri sukupolvien välistä tilaa. Hän pohtii, mitä jälkiä edelliset sukupolvet jättävät ja miten niitä hoidetaan? Mitä välitämme seuraavalle sukupolvelle? Mitkä muistot syntyvät ja mitkä tuhoutuvat tai menetetään? Taiteilijan suhde omaan isään ja poikaan tapahtuu suurten yhteiskunnallisten ilmiöiden rinnalla.

Vuosien aikana Andersson on tutkinut odottamattoman vaikutusta toimimalla yhdessä toisten taiteilijoiden kanssa. Urkonzert-teoksen yhteydessä hän on työskennellyt äänitaiteilija Shawn Deckerin ja Voicing the Bridge -teoksen yhteydessä runoilija Robert Powellin ja ympäristötaiteilija Eileen Huttonin kanssa. Teokset ovat esillä näyttelyssä. 

Pohjanmaan museossa järjestettävä näyttely on taiteilijan ensimmäinen laaja yksityisnäyttely Pohjanmaalla. Kansallisesti ja kansainvälisesti mainetta saavuttaneen taiteilijan esittäytyminen on merkittävä sekä alueellisesti että laajemmin. Laaja museonäyttely antaa mahdollisuuden Andressonin tuotannon esittelyyn sille luonteenomaisessa monipuolisuudessaan.

Näyttelyn yhteydessä myydään myös julkaisua Life as Art (Parvs, 2019), joka esittelee Anderssonin tuotantoa neljältä vuosikymmeneltä. 

Näyttely avautuu yleisölle perjantaina 17.9. Taiteilija Jan-Erik Andersson on paikalla lauantaina 18.9. klo 10-15 Pohjanmaan museossa. Näyttelykierrokset taiteilijan johdolla järjestetään klo 11 ja klo 14.

Yhteistyössä Veljekset Gröndahlin Säätiö. 

Tiedotuskuvat: https://kuvapankki.vaasa.fi/s/zmsF65nHEGMD3cO8/fo

Life on a Leaf: http://anderssonart.com/leaf/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

amanuenssi Magdalena Lindroos, Vaasan kaupungin museot, p. 040 704 0194, magdalena.lindroos@vaasa.fi

taiteilija Jan-Erik Andersson, p. 040 501 3960, jan-erik.andersson@anderssonart.com

Kuvat

Jan-Erik Andersson: Life on a Leaf (yksityiskohta)
talo, 1999-2009
Kuva: Matti Kallio
Jan-Erik Andersson: Life on a Leaf (yksityiskohta) talo, 1999-2009 Kuva: Matti Kallio
Lataa
Jan-Erik Andersson: Life on a Leaf
talo
1999-2009
Kuva: Matti Kallio
Jan-Erik Andersson: Life on a Leaf talo 1999-2009 Kuva: Matti Kallio
Lataa
Jan-Erik Andersson: Life on a Leaf video Kiosk
Video-installaatio, 2010-2012
Tämä kioski näyttää kolmen video-loopin avulla pitkää
rakennusprosessia Life on a Leaf vaiheista. Taustassa Hidden
in the Prow-teos.

Kuva: Jan-Erik Andersson
Jan-Erik Andersson: Life on a Leaf video Kiosk Video-installaatio, 2010-2012 Tämä kioski näyttää kolmen video-loopin avulla pitkää rakennusprosessia Life on a Leaf vaiheista. Taustassa Hidden in the Prow-teos. Kuva: Jan-Erik Andersson
Lataa
Jan-Erik Andersson: Meritaistelu aalloilla 103-309 Hz, 2014
Digitaalinen piirustus/kollaasi, 2014. Fotosec akrylaattimetallitulostus, 195 x 440 cm
Kuva: Jan-Erik Andersson
Jan-Erik Andersson: Meritaistelu aalloilla 103-309 Hz, 2014 Digitaalinen piirustus/kollaasi, 2014. Fotosec akrylaattimetallitulostus, 195 x 440 cm Kuva: Jan-Erik Andersson
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme