Habita LKV

Mielipide: Lainaa ei tietenkään heru, jos asunnon hinta on väärä

Jaa

Asunnonostajaa puhuttaa nyt yksi asia ylitse muiden. Se, että hänelle ei myönnetäkään asuntolainaa. Pankit tekevät stressitestejä jopa kuuden prosentin korolla, mitä pidän kansantaloudellisesti erittäin järkevänä riskienhallintana. Sen sijaan yleisesti hyväksytty mielipide siitä, että pankit olisivat syypäitä asuntolainojen epäämiseen, on väärä.

Yli 20 vuoden kokemuksella ja monet eri markkinatilanteet nähneenä totean, että syyllinen löytyy pankkeja lähempää. Se on usein kiinteistönvälittäjä, joka on antanut asunnosta ylioptimistisen hinta-arvion tai ei ole ammattilaisena korjannut asunnon omistajan eli myyjän omaa arviota tai haavetta myyntihinnasta. Melko harva kuluttaja pystyy itse puntaroimaan välittäjänsä antaman arvion oikeellisuutta, sillä käytännössä asunnon arvo saattaa vaihdella jo saman kadun vastakkaisilla puolilla.

Nyrkkisääntönä oikeasta asunnonmyyntihinnasta voi pitää kahta viikkoa. Jos asuntoon ei ole löytynyt ostajaehdokasta karkeasti ottaen tuossa ajassa, on sen hinnassa usein jotain pielessä. Toki aikaikkunassa on vaihtelua asunnon sijainnin ja tyypin mukaan, mutta suuntaviivaa se silti antaa.

Monta vuotta kestänyt ”helpon asuntokaupan aika” kuumine markkinoineen on tuonut alalle paljon erilaisia kokeilijoita. Ajatellaan, että aina voi testata, menisikö koti kaupaksi kovemmalla hinnalla. Ikävää tässä kokeilussa on se, että siitä kärsivät asunnonmyyjä sekä asunnonostaja. He luottavat välittäjään, joka on palkattu myymään koti ja löytämään kodille oikea ostaja – mutta ostaja ei saakaan pankista lainaa. Yllätystä ei olisi syntynyt, mikäli asunnon pyyntihinta olisi perustunut objektiiviseen arvioon.

Kodin vaihtotarve on vakio, olivatpa ajat millaiset tahansa. Ja sen vuoksi viimeistään nyt markkinoille tarvitaan osaavaa ja rehellisen mielipiteen kertovaa välittäjää enemmän kuin kaikille helppoina pulleina vuosina.

Mika Pärssinen

toimitusjohtaja

Habita Finland Oy

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Habita Finland Oy:n toimitusjohtaja Mika Pärssinen,
puh. 050 420 0308,
mika.parssinen@habita.com

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Habita LKV
Habita LKV
Elimäenkatu 17-19
00510 Helsinki

https://www.habita.com/fi

Habita on Suomessa syntynyt, kansainväliseksi kasvanut yksityinen kiinteistöalan toimija, joka keskittyy asuntojen, toimitilojen ja yrityskiinteistöjen välitykseen. Yritys toimii 25 paikkakunnalla ympäri Suomea ja 29 maassa aina Euroopasta Aasiaan. Toiminta alkoi Suomesta vuonna 1989.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Habita LKV

Habita laajentaa Vietnamiin16.3.2021 07:00:00 EET | Tiedote

Suomen suurimpiin itsenäisiin kiinteistönvälittäjiin lukeutuva Habita laajentaa liiketoimintaansa Vietnamiin. Yrityksen tavoitteena on ulottaa toimistoverkko kattamaan koko maa muutaman vuoden kuluessa. Nyt yritys aloittaa Vietnamissa kahdella toimipisteellä. Vietnamin asuntomarkkinat ovat alkaneet kiinnostaa suomalaisia, sillä maa on turvallinen ja turismiltaan vielä turmeltumaton. Habita toimii Suomen 25 paikkakunnan lisäksi 29 maassa Euroopasta Aasiaan ja on ainoa suomalainen sekä samalla kansainvälinen kiinteistönvälittäjä.

Mielipide: yksikään koti ei vaihda omistajaa pelkkien mielikuvien avulla23.2.2021 10:03:00 EET | Tiedote

Tavattoman usein kuulee väitteen, että kiinteistönvälitys olisi merkittävästi muuttunut. Että kauniilla kohdekuvilla ja aamuauringossa höyryävällä espressokupilla myytäisiin enemmän. Vuosikymmeniä alalla toimineena yrittäjä tiedän, että yksikään koti ei vaihda omistajaa pelkän mielikuvan siivittämänä. Kaupan ratkaisee vuorovaikutus ja asiakkaan viimeistelty palvelu. Poikkeusaikana henkilökohtainen palvelu vain korostuu, eikä verkko voi korvata kaikkia kohtaamisia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme