Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Mielipidekysely: EU:n suosio ennätyskorkealla EU-vaalien alla

Jaa

EU-kansalaisten positiivinen suhtautuminen EU:hun on jatkanut kasvuaan, ilmenee tuoreesta Eurobarometri-mielipidekyselystä. Ennätyksellisen suuri osuus kyselyyn vastanneista EU-maiden kansalaisista kokee maansa hyötyneen EU-jäsenyydestä.

Syyskuussa 2018 toteutetun Eurobarometri-mielipidekyselyn mukaan 68 prosenttia kaikkien EU-maiden kansalaisista kokee maansa hyötyneen EU-jäsenyydestä. Tulos on korkein sitten vuoden 1983. Suomalaisista vastaajista kaksi kolmasosaa (66 %) kokee, että Suomi on hyötynyt EU-jäsenyydestä. Tärkeimpinä EU:n suomalaisille tuomina hyötyinä nähtiin yhteistyö muiden EU-maiden kanssa (54 %) ja EU:n tuomat työmahdollisuudet (44 %).

Kaikista kyselyyn vastanneista ennätyksellisen moni (62 %) suhtautuu positiivisesti maansa EU-jäsenyyteen. Suomalaisista vastaajista 65 prosenttia pitää EU-jäsenyyttä hyvänä asiana, mikä on korkein Suomessa vuoden 2007 jälkeen Eurobarometrissa mitattu lukema. Valtaosa suomalaisista vastaajista (64 %) kokee äänellään olevan merkitystä EU:ssa, kun vastaava osuus kaikista EU-maiden kansalaisista oli 48 prosenttia.

Ilmastonmuutos suomalaisille tärkein EU-vaaliteema

Suomalaiset vastaajat nostivat noin puoli vuotta ennen EU-vaaleja tärkeimmäksi vaaliteemaksi ilmastonmuutoksen torjumisen ja ympäristön suojelun (62 %). Suomalaiset haluaisivat vaalien alla keskusteltavan myös demokratian ja ihmisoikeuksien edistämisestä (49 %), turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta (48 %) ja terrorismin vastaisesta työstä (48 %). Kaikkien eurooppalaisten vastauksissa korkeimmalle sijalle nousivat maahanmuutto (50 %), talous ja kasvu (47 %) ja nuorisotyöttömyyden ehkäiseminen (47 %).

Suomalaiset vastaajat toivovat Euroopan parlamentilta EU-vastaajien keskiarvoa enemmän toimia ihmisoikeuksien (55 %), sananvapauden (54 %) ja sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi (45 %).

Yli puolet kiinnostunut toukokuun 2019 EU-vaaleista

Suomalaisista vastaajista 53 prosenttia vastasi olevansa kiinnostunut EU-vaaleista. Yli puolet tutkimuksessa haastatelluista suomalaisista (52 %) tiesi milloin toukokuun 2019 EU-vaalit pidetään, mikä on 14 prosenttiyksikön lisäys keväästä 2018. EU-maiden vastaajista 41 prosenttia osasi nimetä vaalien ajankohdan oikein, mikä on yhdeksän prosenttiyksikköä enemmän kuin keväällä 2018.

Luottamus EU:n tulevaisuuteen vahvaa

Jos EU-jäsenyydestä toteutettaisiin kansanäänestys huomenna, suurin osa EU-maiden vastaajista (64 %) äänestäisi maansa EU:hun jäämisen puolesta, kun taas 17 prosenttia vastaajista harkitsisi unionista eroamista. 

Tutkimustulokset kertovat EU-jäsenyyden hyötyjen kasvavasta arvostuksesta Britannian EU-eron kynnyksellä. Tehtävää on vielä paljon. Tavallisten eurooppalaisten kokemiin haasteisiin on vastattava yhteisillä EU-tason ratkaisuilla”, kommentoi Euroopan parlamentin puhemies Antonio Tajani.

Taustatietoa

Syyskuussa 2018 toteutettuun mielipidekyselyyn osallistui kaikkiaan 27 474 haastateltavaa kaikista EU-maista. Suomessa tehtiin 1011 haastattelua.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Malminkatu 16
00100 Helsinki

+358 9 622 0450http://www.europarl.fi

Euroopan parlamentin Suomen-toimisto jakaa tietoa parlamentin toiminnasta, jäsenistä ja päätöksistä niin tiedotusvälineille kuin kouluille, viranomaisille, tutkijoille ja järjestöille. Toimisto palvelee myös yksittäisiä kansalaisia. Euroopan parlamentin toimisto järjestää seminaareja ja muita tilaisuuksia sekä pitää luentoja parlamentin toiminnasta tai ajankohtaisista EU-aiheista. Lisäksi toimisto ottaa vastaan vierailijaryhmiä ja järjestää toimittajatilaisuuksia. Parlamentin Suomen-toimisto sijaitsee Helsingin Kampissa, Malminkatu 16:ssa, jossa sijaitsee myös parlamentin ja Euroopan komission Suomen-edustuston yhteinen kansalaisten tietopiste.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto