MIELI Suomen Mielenterveys ry

Mies hakee apua vasta, kun tilanne on kestämätön

Jaa
Noin kolme neljästä itsemurhan tehneestä on miehiä. Miesten avun hakemista estävät häpeä ja opitut miehen mallit. MIELI ry kerää tietoa, miten miesten avun hakemisen kynnystä voisi madaltaa.

Miehet hakevat apua kriisissä vasta, kun asiat ovat jo isossa solmussa. Mielessä saattaa olla itsetuhoisia ajatuksia, työkyky mennyt ja avioero on lähellä.

”Moni mies jättää hakematta apua, koska pitäisi ensin tietää itse, miten ongelmat ratkaistaan”, sanoo MIELI ry:n erityisasiantuntija, Mies ja masennus -kirjan kirjoittanut Jukka Valkonen.

Tilanne näkyy myös MIELI ry:n Kriisipuhelimessa, johon miehet soittavat naisia vähemmän. Vuonna 2020 vain 34 % soittajista oli miehiä.

Silti monelle jo yhdestä keskustelukerrasta voi olla suuri apu.

”Tärkeintä on ottaa ensimmäinen askel ja puhua jollekin. Tukea voi antaa myös kaveri, puoliso tai työterveyslääkäri”, sanoo MIELI ry:n vastaava kriisityöntekijä Visa Kuusikallio.

Masennus voi olla erityisesti miehille hengenvaarallinen

MIELI ry kerää miehille suunnatulla kyselyllä tietoa, mikä tekisi miesten avun hakemisesta helpompaa. Tähän asti kyselyyn on vastannut yli 500 miestä. Miehet kertovat, että avun hakemista estää häpeä, opitut miehen mallit ja ajatus siitä, että oma tilanne ei ole tarpeeksi vaikea. Toisilla ahdistus on niin vakavaa, että voimat eivät riitä avun hakemiseen. Jotkut ovat kokeneet, etteivät terveydenhuollon henkilöt osaa kohdata heitä mieslähtöisesti.

Kuusikallion mukaan moni mies myös ajattelee, ettei osaa sanoa oikeita asioita.

”Kriisipuhelimessa tai vastaanotolla voi kertoa, mitä sillä hetkellä pyörii mielessä ja miten se arjessa näkyy. Sanoituksia voidaan hakea yhdessä”, Kuusikallio sanoo.

Avun hakeminen ja siihen kannustaminen on tärkeää, koska miehet yrittävät itsemurhaa harvemmin kuin naiset, mutta kuolevat siihen naisia useammin. Vuonna 2019 kolme neljästä itsemurhan tehneestä oli miehiä.

”Siksi myös masennus on hengenvaarallinen erityisesti miehille”, miesten kokemuksia masennuksesta tutkinut Valkonen sanoo.

Keskiviikkona 10. marraskuuta klo 18-18.30 Jukka Valkonen ja Visa Kuusikallio keskustelevat Mieli ry:n instalivessä aiheesta miehet ja mielenterveys.

Kysely avoinna marraskuun loppuun asti

MIELI ry:n kyselyyn miesten avun hakemisesta voi vastata 30.11. asti osoitteessa mieli.fi/miestenvuoro. Kysely on toteutettu suomeksi ja ruotsiksi, ja se on anonyymi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Erityisasiantuntija Jukka Valkonen, MIELI Suomen Mielenterveys ry
040 674 0225
jukka.valkonen@mieli.fi


Vastaava kriisityöntekijä Visa Kuusikallio, MIELI Suomen Mielenterveys ry
040 571 3685
visa.kuusikallio@mieli.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

MIELI Suomen Mielenterveys ry
MIELI Suomen Mielenterveys ry
Maistraatinportti 4
00240 Helsinki

(09) 615 516https://mieli.fi/

MIELI Suomen Mielenterveys ry tekee työtä mielenterveyden edistämiseksi ja ongelmien ehkäisemiseksi. MIELI ry puolustaa kaikkien yhtäläistä oikeutta hyvään mielenterveyteen. Järjestö koordinoi valtakunnallisen kriisikeskusverkoston toimintaa sekä edistää lasten, nuorten, työikäisten ja ikääntyneiden mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia. MIELI ry:n toimintaa tuetaan Veikkauksen tuotoilla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta MIELI Suomen Mielenterveys ry

Kehysriihen päätökset romuttavat järjestöjen auttamistyön17.4.2024 18:00:00 EEST | Tiedote

Suomalaisen terveyden ja hyvinvoinnin yksi tukijalka, järjestöjen ennaltaehkäisevä työ ja matalan kynnyksen auttaminen, on vakavasti uhattuna. Kehysriihen päätös leikata jopa kolmannes sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuksista tarkoittaa useiden toimintojen lakkauttamista eli useiden avun tarpeessa olevien ryhmien tuen loppumista. Myös MIELI ry:n kyky vahvistaa mielenterveyttä ja tarjota kriisiapua tulee päätöksen myötä heikkenemään.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye