Mies hakee apua vasta, kun tilanne on kestämätön
Noin kolme neljästä itsemurhan tehneestä on miehiä. Miesten avun hakemista estävät häpeä ja opitut miehen mallit. MIELI ry kerää tietoa, miten miesten avun hakemisen kynnystä voisi madaltaa.

Miehet hakevat apua kriisissä vasta, kun asiat ovat jo isossa solmussa. Mielessä saattaa olla itsetuhoisia ajatuksia, työkyky mennyt ja avioero on lähellä.
”Moni mies jättää hakematta apua, koska pitäisi ensin tietää itse, miten ongelmat ratkaistaan”, sanoo MIELI ry:n erityisasiantuntija, Mies ja masennus -kirjan kirjoittanut Jukka Valkonen.
Tilanne näkyy myös MIELI ry:n Kriisipuhelimessa, johon miehet soittavat naisia vähemmän. Vuonna 2020 vain 34 % soittajista oli miehiä.
Silti monelle jo yhdestä keskustelukerrasta voi olla suuri apu.
”Tärkeintä on ottaa ensimmäinen askel ja puhua jollekin. Tukea voi antaa myös kaveri, puoliso tai työterveyslääkäri”, sanoo MIELI ry:n vastaava kriisityöntekijä Visa Kuusikallio.
Masennus voi olla erityisesti miehille hengenvaarallinen
MIELI ry kerää miehille suunnatulla kyselyllä tietoa, mikä tekisi miesten avun hakemisesta helpompaa. Tähän asti kyselyyn on vastannut yli 500 miestä. Miehet kertovat, että avun hakemista estää häpeä, opitut miehen mallit ja ajatus siitä, että oma tilanne ei ole tarpeeksi vaikea. Toisilla ahdistus on niin vakavaa, että voimat eivät riitä avun hakemiseen. Jotkut ovat kokeneet, etteivät terveydenhuollon henkilöt osaa kohdata heitä mieslähtöisesti.
Kuusikallion mukaan moni mies myös ajattelee, ettei osaa sanoa oikeita asioita.
”Kriisipuhelimessa tai vastaanotolla voi kertoa, mitä sillä hetkellä pyörii mielessä ja miten se arjessa näkyy. Sanoituksia voidaan hakea yhdessä”, Kuusikallio sanoo.
Avun hakeminen ja siihen kannustaminen on tärkeää, koska miehet yrittävät itsemurhaa harvemmin kuin naiset, mutta kuolevat siihen naisia useammin. Vuonna 2019 kolme neljästä itsemurhan tehneestä oli miehiä.
”Siksi myös masennus on hengenvaarallinen erityisesti miehille”, miesten kokemuksia masennuksesta tutkinut Valkonen sanoo.
Keskiviikkona 10. marraskuuta klo 18-18.30 Jukka Valkonen ja Visa Kuusikallio keskustelevat Mieli ry:n instalivessä aiheesta miehet ja mielenterveys.
Kysely avoinna marraskuun loppuun asti
MIELI ry:n kyselyyn miesten avun hakemisesta voi vastata 30.11. asti osoitteessa mieli.fi/miestenvuoro. Kysely on toteutettu suomeksi ja ruotsiksi, ja se on anonyymi.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Erityisasiantuntija Jukka Valkonen, MIELI Suomen Mielenterveys ry
040 674 0225
jukka.valkonen@mieli.fi
Vastaava kriisityöntekijä Visa Kuusikallio, MIELI Suomen Mielenterveys ry
040 571 3685
visa.kuusikallio@mieli.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
MIELI Suomen Mielenterveys ry tekee työtä mielenterveyden edistämiseksi ja ongelmien ehkäisemiseksi. MIELI ry puolustaa kaikkien yhtäläistä oikeutta hyvään mielenterveyteen. Järjestö koordinoi valtakunnallisen kriisikeskusverkoston toimintaa sekä edistää lasten, nuorten, työikäisten ja ikääntyneiden mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia. MIELI ry:n toimintaa tuetaan Veikkauksen tuotoilla.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta MIELI Suomen Mielenterveys ry
Kristelefonen berättar om unga kvinnors utmattning och brist på framtidsvisioner20.6.2022 07:51:22 EEST | Tiedote
Antalet samtal till MIELI rf:s Kristelefon ökar fortsättningsvis. Ökningen är 40 procent när man jämför med årets början 2021. April 2022 slog alla tidigare månadsrekord i antalet samtal. Nu är det särskilt unga kvinnor under 30 som ringer.
Nuorten naisten uupumus ja näköalattomuus kuuluvat Kriisipuhelimessa20.6.2022 03:00:00 EEST | Tiedote
MIELI ry:n Kriisipuhelimeen soitettujen puheluiden määrä kasvaa entisestään. Vuoden 2021 alkuvuoteen verrattuna kasvua on 40 prosenttia. Vuoden 2022 huhtikuu oli kaikkien aikojen ennätyskuukausi soittojen määrässä. Nyt linjalle soittavat erityisesti nuoret, alle 30-vuotiaat naiset.
Tervetuloa vahvistamaan mielen hyvinvointia Mental Health Art Weekin taide- ja kulttuuritapahtumiin eri puolilla Suomea 23.– 29.5.18.5.2022 00:00:00 EEST | Tiedote
MIELI ry:n koordinoimaa kahdeksatta Mental Health Art Week -viikkoa vietetään 23.– 29.5. lukuisin taide- ja kulttuuritapahtumin 20 paikkakunnalla Helsingistä Rovaniemelle. Tapahtumissa käsitellään mielenterveyden merkitystä Toivo ja rohkeus -teemalla.
Mielen hyvinvointia vahvistavat toimintatavat mullistamaan nuorten valmennusta16.5.2022 06:00:00 EEST | Tiedote
Yli puolet suomalaisista lapsista ja nuorista harrastaa liikuntaa ja urheilua seuroissa, joten valmentajien osaamisella vahvistaa mielenterveyttä on suuri merkitys jokaisen ikäluokan mielen hyvinvoinnille. Maanantaina 16.5. MIELI ry julkaisee valmentajille verkkokurssit, jotka sisältävät runsaasti konkreettisia työkaluja urheilevien lasten ja nuorten mielenterveyden vahvistamiseen.
Vapaaehtoiseksi Sekasin-chattiin halutaan nyt enemmän kuin koskaan4.5.2022 06:00:00 EEST | Tiedote
Sekasin-chatin vapaaehtoiskoulutuksen on aloittanut vuoden alusta jo yli sata uutta vapaaehtoista. Pandemia-aika ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan näyttävät avuntarvitsijoiden lisäksi kasvattavan nuorten aikuisten auttamishaluja Sekasin-chatissä. Pidä huolta -kampanjan tuotolla auttamistyö laajenee ja tuhansien nuorten mielenterveyttä vahvistetaan kouluissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme