Vaasan kaupunki - Vasa stad

Mieskuoron laulua ja lasien kilistelyä veistosten keskellä Vaasan taidehallissa

Jaa

Vaasan taidehalli tarjoaa videota, äänimaailmaa ja veistoksia sisältävän näyttelyn, joka pureutuu muun muassa yhteenkuuluvuuden tunteeseen akateemisen mieskuoron välityksellä. Benjamin Orlowin A Spring Bright Evening Vaasan taidehallissa 10.4.–23.5.2021.

Benjamin Orlow: A Spring Bright Evening
Benjamin Orlow: A Spring Bright Evening

Benjamin Orlowin (s. 1984) uusin teos A SPRING BRIGHT EVENING on syntynyt yhteistyössä akateemisen Brahe Djäknar -mieskuoron kanssa. Näyttely koostuu videoteoksen musiikin ja laulujen välittämästä äänimaailmasta, veistoksista ja animaatiosta.

Akateemisella kuoroperinteellä on vahva ja näkyvä asema eritoten suomenruotsalaisessa kulttuurissa. Kuoron jäsenyyteen liittyy keskeisesti erilaisten etikettisääntöjen oppiminen: miten käyttäydytään, miten kilistetään laseja ja miten syödään. Sekä laulu että ryhmän sisäiset etikettisäännöt toimivat yhteenkuuluvuuden indikaattoreina. Yhteenkuuluvuutta määrittää kuitenkin opitun lisäksi esimerkiksi perhetausta ja koulutustaso. Yhteisöllisyys syntyy myös asioista, kuten snapsilauluista ja rusetin oikeanlaisesta solmimisesta, mikä herättää tuttuuden lisäksi nostalgisia tunteita eri sukupolvien välillä.

Monet näistä perinteistä ja niiden visuaalinen identiteetti ovat peräisin 1800-luvun jälkipuoliskolta. Ne on tarkoituksella luotu ryhmän vahvistamiseksi ja yhtenäisyyden muodostamiseksi. Laulujen sanoitukset, jotka usein viittaavat menneisiin aikakausiin ja muistiperintöön, ovat erityinen kertomuksen muoto. Ajatus yhtenäisestä kulttuurista, jolla on yhteiset ihanteet ja jaettu menneisyys, on luotu rituaalisesti kansantarinoiden ja perinteiden muodossa.

Ymmärrystä eriytymisen sijaan

Vaasan taidehallissa nyt nähtävä näyttely on jatkoa taiteilijan edelliselle videoteokselle, jossa hän tarkasteli asepalveluskokemusta 24 tuntia kestävällä videoteoksellaan Ooppera kahdeksassa näytöksessä (2017). Orlovin teokset käsittelevät usein maskuliinisuutta, erilaisia arkkityyppejä ja kansallista identiteettiä sekä sitä, miten ne muotoutuvat ympäristössään.

Näyttelyssä nähtävän teoksen eri elementit muodostavat kokonaisuuden, joka voi auttaa meitä ymmärtämään suhdettamme ympäristöön ja historiaan.

Videoteoksessa kuultavien laulujen sanat on käännetty englanniksi tehostamaan niiden sanomaa, kuten tarinoita ja sisältöä erilaisille katsojille. Joillekin laulujen melodiat ja lyriikat ovat tuttuja ja ne herättävät heissä vahvoja nostalgisia muistoja. Samanaikaisesti videolla kuultava musiikki perinteineen saattaa tuntua vieraalta osalle katsojista.

Veistokset, jotka sivuavat muotoilukieleltään viime vuosisadan vaihteen kansantaidetta ja kansanperinteen hahmoja, kuvaavat arkkityyppejä, jotka tuntuvat samalla sekä tutuilta että humoristisen kriittisiltä. Tuttua kuvakieltä käyttämällä Orlow herättää ajatuksia menneen aikakauden arkkityypeistä, mikä puolestaan saa katsojan miettimään sitä, mitkä hahmoista vastaavat tätä päivää ja miten ne muodostavat kuvaa yhteiskunnastamme.

Suomalainen taiteilija Benjamin Orlow asuu ja työskentelee Lontoossa. Hän valmistui taiteen maisteriksi Goldsmith Collegesta vuonna 2012. Hänen teoksiaan on ollut esillä mm. Lontoossa, Glasgow'ssa, Pariisissa, Wienissä, São Paulossa, Los Angelesissa, New Yorkissa, Tukholmassa ja Chongqingissa.

Pohjanmaalle Orlow on toteuttanut vuonna 2013 julkisen veistoksen kivilohkareesta ja pronssista Campus Allegrossa Pietarsaaressa.

Benjamin Orlow: A Spring Bright Evening on esillä Vaasan taidehallissa 10.4.–23.5.2021.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Amanuenssi Anna Franck, Vaasan kaupungin museot, p. 040 672 5415, anna.franck@vaasa.fi

Taiteilija Benjamin Orlow, p. +4478819918831, benjamin.orlow@gmail.com

Kuvat

Benjamin Orlow: A Spring Bright Evening
Benjamin Orlow: A Spring Bright Evening
Lataa
Benjamin Orlow: A Spring Bright Evening
Benjamin Orlow: A Spring Bright Evening
Lataa
Benjamin Orlow: A Spring Bright Evening
Benjamin Orlow: A Spring Bright Evening
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

För första gången i Vasa förbereds ett språkprogram för hela staden7.5.2021 14:24:42 EEST | Tiedote

Nästan 100 olika språk talas i Vasa, vilket visar att flerspråkighet är en viktig del av en internationell stad som vår. Flerspråkighet återspeglas starkt även i det pågående omfattande språkprogrammet i Vasa stad. I synnerhet finns det en önskan att ytterligare öka användningen av engelska inom stadens service. Nu har invånarna möjlighet att påverka språkprogrammet och att uttrycka sin åsikt om det preliminära språkprogrammet fram till den 16 maj 2021.

Vaasassa laaditaan ensimmäistä kertaa koko kaupungin kattava kieliohjelma7.5.2021 14:23:44 EEST | Tiedote

Vaasassa puhutaan lähes 100 kieltä, siksi monikielisyys on tärkeä osa kansainvälistä kaupunkia. Monikielisyys näkyy vahvasti myös tekeillä olevassa laajassa Vaasan kaupungin kieliohjelmassa. Etenkin englannin kielen käyttöä halutaan entisestään lisätä kaupungin palveluissa. Asukkailla on mahdollisuus vaikuttaa kieliohjelmaan ja kertoa mielipiteensä kieliohjelman luonnoksesta 16.5.2021 asti.

Villor som kulturellt fenomen – Österbottens museums utställning belyser sommarbosättningens historia6.5.2021 15:30:00 EEST | Tiedote

Österbottens museums sommarutställning är Villaliv, som presenterar villakulturens, sommarbosättningens och stuglivets historia i Vasaregionen och Österbotten från slutet av 1700-talet till nutid. Som ett övergripande kulturellt fenomen stäcker den sig utöver till temarelaterade föremål och konstruktioner även till fotografier och berättelser, även i digital form. Utställningen visas 7.5–29.8.2021.

Huvilat kulttuuri-ilmiönä – Pohjanmaan museon näyttely valottaa kesäasutuksen historiaa6.5.2021 15:30:00 EEST | Tiedote

Pohjanmaan museon kesänäyttelynä nähdään Huvilaelämää, joka esittelee Vaasan seudun ja Pohjanmaan huvilakulttuurin, kesäasutuksen ja mökkeilyn historiaa 1700-luvun lopulta nykypäivään saakka. Kokonaisvaltaisena kulttuuri-ilmiönä se ulottuu teemoittavan esineistön ja rakennelmien lisäksi valokuviin ja tarinoihin, myös digitaalisessa muodossa. Näyttely on esillä 7.5.–29.8.2021.

Närståendevårdarna kan i fortsättningen även köpa städhjälp med servicesedel6.5.2021 15:27:27 EEST | Tiedote

Användningen av servicesedeln inom närståendevården för personer som fyllt 18 år utvidgas till att även beröra städservice för att stöda välbefinnandet hos närståendevårdarna. Förslaget till förändringen kom från Vasanejdens närståendevårdare rf. Social- och hälsovårdsnämnden beslutade om ärendet under sitt möte 20.4.2021. Förändringen träder ikraft fr.o.m. 18.5.2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme