Schneider Electric

Mikkelin uusi jätevedenpuhdistamo ympäristömääräyksiä parempi – vettä kierrätetään myös uusiokäyttöön yrityksille

Jaa

Moderni kalvopuhdistustekniikka takaa huippuluokan puhdistustulokset Mikkelin Metsä-Sairilassa ja pitää päästöt kurissa.

Metsä-Sairilan prosessinohjaus perustuu Schneider Electricin automaatioalustaan. Laitosta ohjaava automaatio hyödyntää reaaliaikaista mittausdataa, analysoi ja optimoi kemikaaliannostusta.
Metsä-Sairilan prosessinohjaus perustuu Schneider Electricin automaatioalustaan. Laitosta ohjaava automaatio hyödyntää reaaliaikaista mittausdataa, analysoi ja optimoi kemikaaliannostusta.
  • Laitoksen prosessinohjaus perustuu Schneider Electricin automaatioalustaan. Alustaan on liitetty myös laitoksen kiinteistönhallinta, ja se on laajennettavissa energianhallintajärjestelmän tarpeisiin. Prosessiautomaation ja instrumentoinnin Metsä-Sairilaan toimitti vesi- ja energiahuollon osaaja Mipro Oy.
  • Mikkelissä peruskallion sisällä toimiva uusi Metsä-Sairilan jätevedenpuhdistamo on ollut käynnissä toukokuun 2021 puolivälistä lähtien.

Mikkelin Vesilaitoksen Metsä-Sairilan uuden laitoksen puhdistusprosessi perustuu edistykselliseen kalvosuodatus- eli MBR-tekniikkaan. Kalvosuodatuksen ja edistyksellisen automaation ansiosta jätevedestä saadaan pois lähes kaikki kiintoaine, mikrobit, mikromuovit sekä merkittävä osa lääkejäämistä. Laitoksen prosessinohjaus perustuu Schneider Electricin automaatioalustaan.

– Tekniikka on Suomen ja Euroopan oloissa omaa luokkaansa. Kalvosuodatuksen ansiosta jätevesi on niin puhdasta, että se käytännössä puhdistaa Saimaan vesistöä, Mipro Oy:n vanhempi myyntipäällikkö Aki Muinonen kertoo. Mipro on toimittanut Metsä-Sairilaan prosessiautomaation ja -instrumentoinnin.

Mittauksilla on varmistettu, että Metsä-Sairilan puhdistustulokset ovat huippuluokkaa. Esimerkiksi laitoksen tuottaman veden typpi- ja nitraattipitoisuudet ovat alhaisempia kuin nykyiset ympäristölupamääräykset edellyttävät.

– Fosforin ja liukoisen fosforin osuus lähtevässä vedessä on nyt 0.05 milligrammaa litraa kohden, kun lupaehdoissa määritelty raja on 0.30 milligrammaa, Muinonen iloitsee.

Schneider Electric on teknologia- ja ratkaisutoimittajana ollut mukana useissa vesihuollon projekteissa. Yritysten vastuullisuuteen keskittyvä tutkimusyhtiö Corporate Knights on arvioinut Schneiderin arvostetulla Global 100 -listallaan vuoden 2021 vastuullisimmaksi yritykseksi maailmassa.

Toimintavarma automaatio hoitaa prosessin ohjauksen ja säädön

Metsä-Sairilan jätevedenpuhdistamo pääsi tavoiteltuihin puhdistustuloksiin jo käyttöönottovaiheessa. Mikkeliin haluttiin rakentaa puhdistamo, joka minimoi ympäristövaikutukset, pitää olosuhteet tasaisina ja täyttää ympäristölupaehdot myös 50 vuoden päästä.

– Automaatio on lähtenyt hyvin toimimaan ja tulokset paranevat koko ajan, kun prosessia seurataan ja optimoidaan. Prosessidatan lisäksi järjestelmästä saadaan diagnostiikkatietoa eli data kertoo, onko laite toimintakunnossa. Näin voidaan ennakoida myös kunnossapitoa, Muinonen sanoo.

Laitoksen prosessiautomaatiossa on yli 5 000 ohjaus-, tila-, säätö- ja mittauspistettä. Laitosta ohjaava automaatio hyödyntää niistä kerättävää reaaliaikaista mittausdataa, analysoi ja optimoi kemikaaliannostusta.

Mittaustietoja puhdistamon toiminnasta kerätään Schneider Electricin M580-logiikoiden avulla, jotka myös hoitavat prosessin ohjauksen ja säädön. Dataa keräämällä ja seuraamalla puhdistamon prosesseihin tehdään tarvittaessa viilauksia. Avoimien rajapintojen ansiosta dataa voidaan hyödyntää laajasti eri sovelluksissa, kuten Metsä-Sairilassa käytössä olevassa Mipron prosessinohjaukseen ja valvontaan tarkoitetussa MISONET-automaatiojärjestelmässä.

– Schneider Electricin luotettavassa automaatioalustassa rajat tiedonkeruutarpeiden suhteen eivät tule vastaan, sillä alusta on alan keihäänkärkeä ja valmis tulevaisuuden laajeneviin palveluvaatimuksiin. Laitoksen käynnistäminen on sujunut häiriöittä, kertoo myynnistä vastaava Digital Sales Manager Mikko Hytönen Schneider Electriciltä.

Valmiudet datan siirtoon järjestelmien välillä takaavat laitoksen tehokkaan tiedolla ohjaamisen.

– Schneiderin teknologian ansiosta haastavassa laitoksessa voidaan yhdistää kiinteistöautomaatio ja prosessinhallinta tulevaisuuden tiedolla johtamisen tarpeita varten. Näin varmistetaan myös kustannustehokkuus laitoksen koko elinkaaren ajalle.

Uusioveden käyttö teollisuudessa tukee kiertotaloutta

Metsä-Sairilassa käsiteltäviä, puhdistusasteeltaan eritasoisia vesiä pääsevät hyödyntämään myös teolliset toimijat. Yritysten on mahdollista tutkia itselleen sopivia uusioveden käyttömahdollisuuksia kiertotalouteen keskittyvän EcoSairila-kehittämisalustan palveluiden kautta. Järjestelmästä kerättyä dataa hyödynnetään yhteistyössä myös Lappeenrannan teknillisen yliopiston kanssa.

– Uusiovettä käytetään usein prosesseissa apuvetenä: se sopii käytettäväksi esimerkiksi elintarviketeollisuudessa, panimoissa ja kalankasvattamoissa ja myös kompostointi sekä mädätys vaativat vettä jätteenkäsittelyn varmistamiseksi, kertoo toimituspäällikkö Aleksi Ikonen Miprolta.

Lisätietoja:

Mikko Hytönen, Digital Sales Manager, Schneider Electric
mikko.hytonen@se.com

Aki Muinonen, vanhempi myyntipäällikkö, Mipro Oy
puh. 044 749 1222, aki.muinonen@mipro.fi

Katsoaksesi videon lähteestä www.youtube.com, anna hyväksyntä sivun yläosasta.Katso video Metsä-Sairilan tarinasta

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Metsä-Sairilan prosessinohjaus perustuu Schneider Electricin automaatioalustaan. Laitosta ohjaava automaatio hyödyntää reaaliaikaista mittausdataa, analysoi ja optimoi kemikaaliannostusta.
Metsä-Sairilan prosessinohjaus perustuu Schneider Electricin automaatioalustaan. Laitosta ohjaava automaatio hyödyntää reaaliaikaista mittausdataa, analysoi ja optimoi kemikaaliannostusta.
Lataa
Mittauksilla on varmistettu, että Metsä-Sairilan puhdistustulokset ovat huippuluokkaa.
Mittauksilla on varmistettu, että Metsä-Sairilan puhdistustulokset ovat huippuluokkaa.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Schneider Electric
Schneider ElectricTietoa Schneider Electricistä

Schneiderilla tavoitteemme on, että energian saatavuus ja digitalisaation edut ovat kaikkien saatavilla.  Haluamme rakentaa sillan edistyksen ja kestävän kehityksen välille. Meille "Life Is On" kaikkialla kaikille, joka hetki.

Edistämme tehokkuutta ja kestävää kehitystä tarjoamalla digitaalisia energianhallinta- ja automaatioratkaisuja. Yhdistämme alan johtavat teknologiat, reaaliaikaisen automaation, ohjelmistot ja palvelut ja luomme niistä integroituja ratkaisuja koteihin, rakennuksiin, datakeskuksiin, teollisuuteen ja erilaisiin infrastruktuureihin.

Olemme globaaleja, mutta toimimme lokaalisti. Kannatamme avoimia standardeja ja kumppaniverkostoja toimijoiden kanssa, jotka jakavat arvomme: merkityksellisyyden, monimuotoisuuden ja vaikutusmahdollisuuksien kasvattamisen.

https://www.se.com/fi/fi/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Schneider Electric

Tilakohtaiset huonesäätimet huolehtivat vieraiden viihtymisestä uudistuneessa hotelli Kimmelissä14.10.2021 11:30:00 EEST | Tiedote

Muunneltavien kokoustilojen ja yli kahdensadan hotellihuoneen olosuhteita seurataan ja säädetään automaation avulla Sokos Hotel Kimmelissä Joensuussa. Automaatiotoimittaja Schneider Electricin huonesäätimillä optimoidaan hotelli-, kokous- ja tapahtumatalon eri tilojen lämmitystä, jäähdytystä ja puhallinnopeutta. Digitaalisen eValvomo-palvelun avulla kiinteistöjen olosuhteita seurataan reaaliajassa. Pilvipalveluna toteutetun eValvomon kautta Pohjois-Karjalan Osuuskaupan kiinteistöjen toimintavarmuudesta huolehditaan ympäri vuorokauden. Joensuussa toimiva Original Sokos Hotel Kimmel on avautunut täysin uudistuneena. – Kimmelin uudistaminen oli 19,5 miljoonan euron projekti, jossa saneerattiin pääosin vanhaa vuonna 1977 avattua hotellikiinteistöä, mutta rakennettiin myös uutta. Samalla päivitettiin kiinteistön tekniikka, ja kokonaan uutena automaatiojärjestelmään tuotiin tilakohtaiset huonesäätimet, kertoo Pohjois-Karjalan Osuuskaupan kiinteistöpäällikkö Jani Lehikoinen. Tilakohtaisen hal

Langaton kotiautomaatio avaa mahdollisuudet kiinteistöjen energiatehokkuuden parantamiseen12.10.2021 13:01:49 EEST | Tiedote

Älykoti on kustannustehokas ratkaisu sekä kuluttajalle että rakentajalle, sillä säätö- ja mittauslaitteet voidaan vaivattomasti integroida olemassa oleviin laitteisin. Älykäs koti mahdollistaa energian säästämisen helposti ja mukavasti tehden kodista samalla turvallisemman. Asiantuntija näkee aurinkopaneeleissa energiatehokkaan asumisen tulevaisuuden. Aurinkopaneelit ja -kerääjät toimivat Suomessa tehokkaasti helmikuun lopulta aina lokakuun lopulle saakka. Langattomat ja kyberturvalliset älykotiratkaisut ovat helppoja ja kustannuksiltaan maltillisia toteuttaa, sillä ne eivät edellytä olemassa oleviin kaapelointeihin puuttumista. – Uusi langaton tekniikka avaa mahdollisuudet olemassa olevien kiinteistöjen energiatehokkuuden parantamiseen ja nostaa ne älykotiluokkaan, sanoo Schneider Electricin myyntijohtaja Jouni Kekäläinen. Älykäs koti säätelee energiankulutusta silloinkin, kun käyttäjä ei itse muista olla aktiivinen valinnoissaan. – Älykäs kotiautomaatio ohjaa lämmitystä eli sen avull

Pelastusopiston paloteatterissa Kuopiossa testataan paloilmoitinlaitteita aitoja tilanteita mallintamalla4.10.2021 10:53:27 EEST | Tiedote

Pelastusopiston paloteatteri Kuopiossa on ainutlaatuinen tila, jossa voidaan järjestää alkupalon kehittymistä ja paloteknisten laitteiden toimintaa havainnollistavia näytöksiä opiskelijoille ja muulle yleisölle. Paloteatterin valvomojärjestelmä ja paloilmoitin uusittiin syksyn 2020 aikana. Uusittu Esmi Sense FDP-paloilmoitinkeskus on liitetty Schneider Electricin Fire Expert -ratkaisuun, jota voi seurata ja käyttää etänä web-selaimen kautta. Etäkäytön ansiosta järjestelmiä voi käyttää reaaliajassa mistä vain. Palolasien takana sijaitsevassa paloteatterin polttotilassa havainnollistetaan muassa paloilmaisimien ja sammutuslaitteistojen reagointia ja toimintaa erilaisissa alkupalotilanteissa. – Havaintojen perusteella opitaan palon alkuvaiheen kehittymisestä sekä siitä, miten erilaiset ilmaisintyypit reagoivat erilaisiin alkupaloihin. Se parantaa opiskelijoiden osaamista ja kykyä antaa neuvontaa ja ohjausta ilmaisinvalintoihin pelastusviranomaisen työssään kentällä, Pelastusopiston vanhem

Mediakutsu ti 12.10.: Kiinteistöjen ja teollisuuden kestävät ratkaisut vaativat digitalisaatiota28.9.2021 12:15:28 EEST | Tiedote

Digital Media & Industry Analyst -tapahtuma | online tiistai 12.10.2021 klo 14.15-16 Energianhallinnan ja automaation digitaalisen muutoksen asiantuntija Schneider Electric järjestää virtuaalisen Innovation Summit World Tour 2021 -kiertueen ja Innovation Summit World Tour 2021 Live Media & Industry Analyst -konferenssin 12. lokakuuta. Tapahtumassa kuullaan, kuinka Schneiderin asiakkaat ja kumppanit rakentavat liiketoimintaa, joka huomioi ympäristöarvot ja on joustava koko elinkaaren ajan. Tilaisuudessa on mahdollista keskustella myös Schneider Electricin globaalin johtoryhmän jäsenten kanssa ja saada vastauksia kysymyksiin reaaliajassa. Tervetuloa mukaan kuuntelemaan, mitkä asiat muovaavat kestävän kehityksen, energian ja automaation tulevaisuutta sekä tutustumaan uusimpiin innovaatioihimme. Näin osallistut: Tapahtuma toteutetaan verkossa ja se on englanninkielinen. Voit ilmoittautua mukaan tapahtumaan osoitteessa: https://events.se.com/ereg/newreg.php?eventid=200230604&categoryid=2017

Saarioisten Huittisten tehtaalla tehty järjestelmäintegraatio parantaa paloturvallisuutta ja tuo käyttöön sujuvuutta22.9.2021 13:07:12 EEST | Tiedote

Saarioisten Huittisten tehtaalla paloturvallisuutta valvoo Schneider Electricin Esmi-paloilmoitinjärjestelmä. Paloilmoitinjärjestelmän integrointi kiinteistönhallinta-alustaan mahdollistaa järjestelmän etäkäytön. Graafinen käyttöliittymä tehostaa paikantamisnopeutta palohälytystilanteessa. Tiedote, 22.9.2021 – Saarioinen Oy:n Huittisten tuotantolaitoksella työskentelee noin 150 henkilöä. Henkilöstön ja tehtaan paloturvallisuudesta huolehtii Schneider Electricin automaattinen Esmi-paloilmoitinjärjestelmä. Paloilmoitinjärjestelmä integroitiin Schneider Electricin EcoStruxure-kiinteistöhallinta-alustaan, minkä ansiosta järjestelmään saatiin etäkäyttö- ja infonäyttöominaisuudet. Integraation myötä järjestelmän tila- ja ohjaustoiminnot voidaan todeta selkeän graafisen käyttöliittymän, verkon tai kosketusnäytöllisen infonäytön kautta. – Esmi Sense FDP- ja FX-paloilmoitinjärjestelmät integroituna kiinteistönhallinta-alustaan ja sen mahdollistamiin palveluihin siirtävät turvallisuuden ja käyte

Tuotetiedote: Läpinäkyvän kehyksen ansiosta sähkökaluste sulautuu osaksi seinää16.9.2021 15:00:11 EEST | Tiedote

Schneider Electricin sähkökalusteiden valikoimasta löytyy värejä ja muotoja jokaiseen sisustukseen. Esimerkiksi Exxact Design -kehyksen etuosa on läpinäkyvä, jolloin se sulautuu kauniisti osaksi seinän väriä. Exxact- ja Elko Plus -sarjojen kehyksistä, kytkimistä ja pistorasioista on saatavilla useita väri- ja materiaalivaihtoehtoja. Renova-kalustesarjan pyöreät muodot henkivät puolestaan vanhan ajan tunnelmaa. Sähkökalusteista Exxact sopii yhteen myös Wiser-älykotijärjestelmän kanssa. Tuotenäytteitä voi tiedustella Schneider Electricin yhteyshenkilöltä, yhteystiedot lisätiedoissa. Tuotetiedote, 16.9.2021 – Schneider Electricin valikoimista löytyy moderneja kehyksiä ja pistorasioita eri väreissä, mutta valikoimaa on myös retrompaan makuun. Läpinäkyvän kehyksen ansiosta sähkökaluste sulautuu osaksi seinää. Näin harmoninen ilme säilyy, eikä kokonaisuus katkea valokytkimeen. Lasikehyksistä on saatavilla useita värivaihtoehtoja. – Exxact- ja ELKO Plus -sarjoista löytyy erilaisia värejä ja k

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme