Kustannusosakeyhtiö Otava

Mikko Virran uutuuskirja "Operaatio Kekkonen" paljastaa täysin uutta tietoa lännen tiedustelijoista Urho Kekkosen kintereillä

Jaa

Miten muodostui Kekkosen salainen yhteys länteen, ja millaista oli lännen agenttien ja suomalaisten poliitikkojen viinanhuuruinen seuraelämä keskellä kriittisiä vaaran vuosia?

Kun Mikko Virta törmäsi sattumalta Lontoon arkistossa Urho Kekkosesta laadittuun salaiseen raporttiin, hän ei vielä tiennyt löytäneensä jotain täysin poikkeuksellista – todisteen siitä, että britit olivat sijoittaneet agenttinsa asumaan presidentin kotiin Tamminiemeen. Pian paljastui erittäin salainen operaatio, jossa länsi toimitti Kekkoselle informaatiota rakentaakseen luottamusta ja sitoakseen hänet länteen.

Yksi asia johti toiseen, ja Virta päätyi tutkimaan Kekkosen arkaluontoisia yhteyksiä läntisiin tiedustelupalveluihin. Tutkimustyön tuloksena syntyi uutuuskirja Operaatio Kekkonen, joka perustuu Virran tuoreeseen väitöskirjaan Helsingin yliopistolle.   

”Suorastaan ällistyin, kuinka paljon uutta tietoa Kekkosen ja läntisten tiedustelu-upseereiden vauhdikkaasta seuraelämästä löytyi”, Virta sanoo.

Operaatio Kekkonen kuvaa uusien ulkomaisten arkistolöytöjen pohjalta, kuinka länsivallat sitoivat salaista verkkoa Suomen ja sen presidentin ympärille. Aiemmassa tutkimuksessa KGB:n varjoon jääneistä läntisistä agenteista tuli Kekkoselle lopulta elinikäisiä ystäviä. 

”Kekkonen näyttää todella viehtyneen salamyhkäiseen toimintaan. Hän osasi käyttää tiedustelutietoa suorastaan mestarillisesti”, Virta toteaa. 

Kirjassa kerrotaan, kuinka länsivaltojen hälytyskellot soivat 1960-luvun vaihteessa, kun presidentti Urho Kekkonen näytti vajoavan yhä syvemmälle neuvostojohtaja Nikita Hruštšovin vaikutuspiiriin. Länsivallat käynnistivät monivaiheisen operaation, jolla Kekkosen silmät avattaisiin lännen todelliselle voimalle. Presidentti päätyi kohteeksi huippusalaiseen propagandaoperaatioon, josta ei ole aiemmin tiedetty mitään. 

Mikko Virta on valtiotieteiden maisteri, joka väittelee pian tohtoriksi poliittisesta historiasta. Hän työskentelee Tekniikka&Talouden toimituspäällikkönä. 

Operaatio Kekkonen ilmestyy painettuna, e-kirjana sekä Krista Putkonen-Örnin lukemana äänikirjana. Teos on arvostelu- ja käsittelyvapaa 12.10.2022 

 

Tekijän haastattelupyynnöt ja kirjan pdf-vedokset: adele.couavoux@otava.fi 

Arvostelukappaleet: arvostelukappale@otava.fi 

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lataa
Mikko Virta. Kuva: Jonne Räsänen, Otava
Mikko Virta. Kuva: Jonne Räsänen, Otava
Lataa
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kustannusosakeyhtiö Otava
Kustannusosakeyhtiö Otava
Uudenmaankatu 10
00120 HELSINKI

Puhelinvaihde 09 15661https://otava.fi/

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Otava

Talven neulekirjoissa palataan juurille: suomalaisvaikutteita, mystiikkaa ja puutarhainspiraatiota16.11.2022 11:12:31 EET | Tiedote

Onneksi on taas villapaitojen aika! Moreenin talven käsityökirjat ovat täsmälääke talven neulekuumeeseen: ne ovat täynnä mitä ihanimpia kaarrokeneuleita, sukkia ja asusteita, joiden värit ja kuviot tuovat iloa pitkäksi aikaa. Nyt inspiroidutaan kansallisperinteistä, magiasta ja luonnosta, jotka ovat saaneet suunnittelijoiden käsissä uuden, modernin ilmeen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme