Schibsted Suomi Oy

Miksi aina rakennetaan samanlaisia laatikoita? – Näin kaupunkirakentaminen muuttuu tulevaisuudessa

Jaa
Suomen kaupunkeihin ei rakenneta viihtyisäksi koettuja rakennuksia ja ympäristöjä. Mikä suunnittelussa jarruttaa ihmisten mieltymysten täyttämistä: raha, rakentamisen standardit vai joku muu? Rakenna & Remontoi -messujen panelistit puivat viihtyisän kaupunkirakentamisen tulevaisuutta perjantaina Vantaalla.

Mitä on viihtyisä rakentaminen? Voiko se olla vanhan ajan tyyliin rakennettu talo? Millaisia taloja ihmiset haluavat? Minkälaisessa arkkitehtuurissa ihmiset viihtyvät? Kuka määrää, mikä on oikeaa suunnittelua tai millainen rakennettava talo saa olla? Jos ihmiset kaipaavat vanhan ajan ihanteiden mukaista rakentamista, miksi sitä ei tehdä?

Arkkitehti Samppa Lappalaisen johdolla näihin kysymyksiin lähtevät vastaamaan arkkitehtuurikapinan Facebookiin perustanut Marjo Uotila, kaupunkikehitystä 1970-luvulta asti seurannut rakennuttajapäällikkö Martti Kojola ja maailmanperintökohde Vanhan Rauman suunnittelun ohjauksesta vastaava arkkitehti Henri Raitio.

“Kauniina ja viihtyisinä koetut paikat vähentävät stressiä ja tylyiksi koetut lisäävät sitä, mutta tyypillisesti kauniiksi ja viihtyisiksi koetut rakennetut ympäristöt ovat modernismia edeltävältä ajalta”, sanoo arkkitehtitehtuurikapinan perustaja Marjo Uotila.

Uotila edistää vapaaehtoistyönään kaunista, inhimillistä, aidosti kestävää ja käyttökelpoista kaupunkiympäristöä. Hän aikoo kysyä muilta panelisteilta, millä keinoilla tulevaisuudessa voidaan parhaiten taata nämä periaatteet uudisrakentamisesssa.

Raitio ehdottaa lääkkeeksi suunnitteluun panostamista.

“Hyvällä suunnittelulla saa samoista rakennustarvikkeista toimivamman ja visuaalisesti mieltäylentävämmän kokemuksen kuin huonolla suunnittelulla. Hyvä suunnittelu tuo lisäarvoa”, Henri Raitio sanoo.

Martti Kojola lupaa tuoda keskusteluun kokemuksia asukaspuistojen suunnittelusta ja toteutuksesta pääkaupunkiseudulla. Hän puhuu myös rakennusten värityksen ja julkisivudetaljien puolesta ja korostaa energiatehokkuuden huomioimista kaupunkisuunnittelussa. Alueellisten kokonaisuuksien pitäisi vastata ihmisten viihtymisen, harrastamisen, työnteon ja liikkumisen tarpeisiin siten, että samalla mennään kohti hiilineutraalisuustavoitetta.

Grand Designs -arkkitehti Samppa Lappalaisen tehtäväksi jää vetää yhteen panelistien huomiot ja ohjata nämä ratkomaan yhteistä ongelmaa suomalaisten ihmisten tulevaisuuden hyväksi. 

Paneelikeskustelu Miten rakennetaan viihtyisää ympäristöä pidetään Rakenna & Remontoi -messujen ohjelmalavalla Vantaan Myyrmäkihallissa perjantaina 27.1. kello 14 alkaen. 

Lisätiedot, haastattelupyynnöt ja median akkreditointi:

jennica.ranta@schisbted.com

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Schibsted Suomi Oy
Schibsted Suomi Oy
PL 18
00271 Helsinki

Rakenna & Remontoi -messut järjestää suomen tunnetuin rakentamisen kuluttajasivusto Rakentaja.fi, joka on tarjonnut tietoa ja palveluita rakentajille ja remontoijille jo yli 20 vuoden ajan. Aktiivisista kuluttajista eli rakentajista ja remontoijista yli 70 prosenttia tuntee Rakentaja.fi-sivuston. 

Rakentaja-tuoteperheeseen kuuluvat myös taloyhtiöpäättäjien Omataloyhtiö.fi, pihan ja puutarhan harrastajien Puutarha.net, rakentamisen ammattilaisten Rakentaja.fi/Pro sekä talopakettien vertailusivusto Talovertailu.fi. Rakentaja-tuoteperheen sivustoilla vieraillaan lähes miljoona kertaa kuukausittain. 

Rakentajan tuoteperhe on osa Schibsted-konsernia, johon Suomessa kuuluvat myös Oikotie ja Tori.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Schibsted Suomi Oy

Lampaanvilla on ongelmallista jätettä – puutarhanhoitoon kehitetty tuote ratkaisee ylijäämävillan kierrätysongelman10.1.2023 08:15:00 EET | Tiedote

Suomessa poltetaan joka vuosi säkeittäin lampaanvillaa polttokelpoisen jätteen mukana, sillä lampureilla ei ole ollut muuta vaihtoehtoa hävittää ylijäänyttä likaista tai sekalaatuista villaa. Esbaun kehittämä BioProffa Pihavilla on ekologinen ratkaisu ongelmallisen jätteen kierrätykseen. Ylijäämälampaanvillasta valmistettu BioProffa Pihavilla on vuoden 2023 puutarhatuote.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme