Gummerus

Miksi inkerinsuomalaisten kohtaloista on vaiettu?

Jaa
Mitä tapahtui 30 vuotta sitten alkaneessa paluumuutossa? Miten vähemmistöön kuuluminen vaikuttaa identiteettiin? Kaksi toimittajaa, Lea ja Santeri Pakkanen sukeltavat uutuuskirjassaan Se tapahtui meille – Isän ja tyttären matka inkerinsuomalaisuuteen (Gummerus) syvälle oman sukunsa vaiheisiin. Samalla teos venyttää totuttuja käsityksiä suomalaisuudesta ja valottaa sellaista kaistaletta Suomen historiassa, joka on jäänyt vähälle huomiolle. Yhden suvun kautta, tutkimustietoon ja arkistomateriaaleihin nojautuen, hahmottuu kuva tuntemattomaksi jääneestä vähemmistöstä.

Kun kansasta on tuhottu puolet, heiltä on viety maa, kieli ja historia ja kun kaikki se on kuitattu vaikenemisella, menneisyys muuttuu ahdistukseksi. Inkeriläiset vanhemmat pyrkivät suojelemaan jälkikasvuaan salaamalla kokemansa kauheudet, mutta menneisyyden taakka siirtyi lapsille, joille jäi juurettomuuden ja muukalaisuuden tunne.

Se tapahtui meille kertoo inkerinsuomalaisten historiasta 1600-luvulta tähän päivään. Vainoa, karkotuksia, vankileirikokemuksia, venäläistämistä ja paluumuuttoa käsitellään kirjassa sekä oman suvun kautta että yhteiskunnallisesta näkökulmasta.

Isän ja tyttären tutkimusmatka vie Jäämeren rannalle Jakutiaan, jonne karkotettiin isoäiti, ja siperialaiseen Gulag-vankileirikaupunkiin, jonne päätyi isoisä. Kirja johdattaa myös Venäjän Karjalaan, jonne hengissä selvinneet inkeriläiset pääsivät sodan jälkeen ja Pietarin alueelle, missä inkeriläiskylien tilalla seisovat venäläislähiöt ja huvilat.

Paluumuuttajat ja heidän vastaanottonsa

Kirja käy läpi 30 vuotta sitten alkaneeseen paluumuuttoon liittynyttä poliittista keskustelua ja uutisointia sekä kertoo vuonna 1991 Suomeen tulleiden Lea ja Santeri Pakkasen omia kokemuksia kotiutumisesta. Santeri Pakkanen valittiin 1989 Karjalan suomalaisten Inkeri-liiton puheenjohtajaksi, ja hän seurasi paluumuuton alkamista paraatipaikalta. Lea Pakkanen kuvaa paluumuuttoa 7-vuotiaan koululaisen silmin, joka yrittää sulautua joukkoon ja omaksuu siten vaikenemisen kulttuurin.

Huomasimme olevamme erilaisia myös tavalla, jota emme olleet odottaneet. Kai me ajattelimme muuttaneemme suomalaisina suomalaisten maahan, saapuneemme omiemme joukkoon. Mutta samalla tavalla kuin Neuvostoliitossa suomalaisuutemme oli ollut itsestäänselvyys, Suomessa sen päälle ilmestyi kysymysmerkki.

Lea Pakkanen
Lea Pakkanen (s. 1983) on toimittaja sekä sosiaali- ja kulttuuriantropologi, joka on työssään käsitellyt sotien ja konfliktien vaikutusta siviileihin.

Santeri Pakkanen
Santeri Pakkanen (s. 1950) on toimittaja, joka oli keskeisesti mukana, kun inkeriläisten oli jälleen mahdollista järjestäytyä ja aktivoitua Neuvostoliitossa 1980-luvulla.

Lea ja Santeri Pakkanen, Se tapahtui meille – Isän ja tyttären matka inkerinsuomalaisuuteen
426 sivua
Kuvaliitteessä on Meeri Koutaniemen valokuvia sekä Pakkasten kotialbumikuvia
Painettu kirja ilmestyy 11.10.2020
Äänikirja ilmestyy 19.10. lukijoina Rosanna Kemppi ja Pertti Koivula

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lataa
Lea ja Santeri Pakkanen (kuva: Marek Sabogal)
Lea ja Santeri Pakkanen (kuva: Marek Sabogal)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Gummerus
Gummerus
PL 1000 / Käenkuja 3 A
00501 HELSINKI

*010 6836 200http://www.gummerus.fi

Gummerus
”Tehtävämme on julkaista kirjallisuutta huviksi ja hyödyksi.” Kaarle Jaakko Gummerus

Suomen vanhin yleiskustantamo Gummerus Kustannus Oy on vuodesta 1872 toteuttanut perustajansa visiota: julkaisemme vastustamattoman viihdyttävää, inspiroivaa ja informoivaa kirjallisuutta. Omaperäiset ja uskaliaat kustannuspäätökset ovat aina olleet Gummeruksen toiminnan ydin. Suhtaudumme kirjallisuuteen rakastavasti ja intohimoisesti, ja meitä ohjaavat yhteiset arvot: rohkea mieli, avara katse, tekevät kädet ja hyvä sydän.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Gummerus

Gummerus aloittaa audiodraamatuotannon – uudenlaiset audioteokset Juha Itkoselta, Taina Latvalalta, Emmi Pesoselta ja Sisko Savonlahdelta27.3.2024 13:25:36 EET | Tiedote

Gummeruksen audiodraamatuotanto käynnistyy Kohtaamisia-sarjalla, jossa kuuntelijat viedään elämän käännekohtien äärelle. Eturivin kirjailijoiden omaäänisten audiodraamojen ytimessä ovat merkitykselliset tapaamiset ja dialogi, jonka tunnetut näyttelijät tulkitsevat ainutlaatuiseksi kuunteluelämykseksi. Sarjan avaa Juha Itkosen toukokuussa julkaistava Sivuraide, jonka rooleissa kuullaan näyttelijät Heidi Herala, Jarkko Lahti ja Eeva Soivio.

ENNAKKOTIEDOTE: Löytääkö sitoutumiskammoinen mies rakkauden? – Erkka Mykkäsen autofiktiivinen esseeromaani rakkaudesta, seksistä, Frendit-sarjasta ja itsensä kumppanina olemisesta25.3.2024 13:40:10 EET | Tiedote

Voiko rakkautta saada ilman perinteistä parisuhdetta? Mistä sitoutumisen pelko johtuu? Erkka Mykkäsen Sellainen mies (Gummerus) käsittelee rakkautta, sukupuolirooleja, seksiä ja ystävyyttä tavalla, joka pakottaa lukijan miettimään omia toiminta- ja ajatusmallejaan ihmissuhteissa. Kirja ilmestyy 22.4.

Paula Havasteen historiallinen romaani Luode saa pohtimaan sodan hintaa sekä sotilaan motiiveja ja moraalia22.3.2024 07:50:00 EET | Tiedote

Paula Havasteen Luode (Gummerus) on vauhdikas matka hakkapeliittojen sotaretkille Baltiaan 1600-luvun alkupuolella. Se kertoo nuoren suomalaissotilaan kasvutarinan ja kuvaa sodasta aiheutuvaa kärsimystä niin rintamalinjassa kuin kaukana sieltä. Samalla lukija pääsee perehtymään kansanperinteeseen sekä vanhoihin tapoihin ja uskomuksiin kodinhaltioista metsän väkeen ja juhannustaioista kasvivärjäyksen saloihin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye