Novo Nordisk Farma Oy

Miksi juuri minä sairastuin, kysyy lapsi

Jaa

Olenko tehnyt jotakin väärin? Rangaistaanko minua? Onko tämä minun syyni? Diabetekseen sairastunut lapsi pohtii usein, miksi sairaus tuli juuri hänelle. Diagnoosi saattelee lapsen suurten kysymysten äärelle. Diabeteslääkäri Tero Saukkosen mukaan lapsipotilaista tulee nopeasti ikäistään kypsempiä, kun on pakko kantaa itsestään tavallista suurempaa vastuuta.

Lapsen sairastuminen voi olla järkytys myös vanhemmille, mutta huolta ei pidä sälyttää lapsen kannettavaksi. Lapset sopeutuvat yleensä hyvin ja suhtautuvat diagnoosiinsa myös uteliaasti.

”Diagnoosin saamisen jälkeen avoimuus ja rehellisyys ovat kaiken A ja O. Sairauteen on hyvä suhtautua perheen yhteisenä projektina, eikä lasta tarvitse yrittää suojella diagnoosilta”, neuvoo Novo Nordiskin lääketieteellinen johtaja Tero Saukkonen.

Lapsen kysymyksiin pitää vastata rehellisesti ja pelottelematta. Sairaudestaan kuultuaan moni lapsi miettii, miksi juuri hän sairastui. Siihen ei kenelläkään ole vastauksia, koska ykköstyypin diabetesta ei voida millään lailla ehkäistä. Sairaus johtuu autoimmuuni-ilmiöstä, jonka takia haiman insuliinia tuottavat saarekkeet vähitellen tuhoutuvat, mutta syytä ilmiölle ei tiedetä.

Lapsi saattaa kokea, että sairaus on rangaistus. Hän voi tuntea surua ja vihaa sairastumisestaan. Vanhemman tärkeänä roolina on silloin läsnäolo ja lapsen lohduttaminen.

Lapset ajattelevat myös tulevaisuuttaan. Miten ykköstyypin diabeteksen kanssa eletään: mitä voi harrastaa, ja mikä diabetesta sairastavasta voi tulla isona?

”Silloin kannattaa kertoa lapselle, että nykyisin sairauden kanssa voi elää ihan normaalia elämää, eikä diabetes rajoita esimerkiksi ammatinvalintaa juuri millään tavalla”, Saukkonen huomauttaa.

Liikkuakin voi monipuolisesti, eikä tyypin 1 diabetes estä huippu-urheiluakaan. Koulunkäynti ja harrastaminen sujuvat, kunhan päivän mittaan muistaa mitata verensokerin ja ottaa insuliinia tarpeen mukaan. Useimmiten lapsi omaksuu diabeteksen hoitoon liittyvien välineiden käytön varsin nopeasti.

Saukkosen kokemus on, että diabetesdiagnoosin saaneet lapset vaikuttavat usein tavallista kypsemmiltä ikäisikseen.

”Diabeteksen edellyttämä säännöllisyys ja suunnitelmallisuus lääkitysten, verensokerin seurannan ja aterioiden suhteen kasvattaa lasta ja nuorta ottamaan paljon vastuuta itsestään ja omasta terveydestään, mikä on positiivinen asia. On kuitenkin tärkeää muistaa, että lapsen on saatava olla lapsi. Päävastuu sairauden hoidosta on aina vanhemmilla ja muilla lapsen elämässä olevilla aikuisilla.”

Kirjoitus on osa Novo Nordiskin artikkelisarjaa tyypin 1 diabeteksesta ja se on vapaasti toimitusten käytettävissä. Seuraavissa osissa käsitellään sairautta sairastuneen lapsen vanhempien ja lapsen muun lähipiirin kannalta.

VINKIT

Miten kertoa lapselle diabetesdiagnoosista?

- Ole avoin, valitse sanasi lapsen ikätason mukaan. Vastaa kysymyksiin suoraan ja rehellisesti.

- Älä pelottele. Kerro, että sairaus on hoidettavissa.

- Opeta lasta hoitamaan sairauttaan, mutta älä jätä häntä yksin sairauden kanssa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Novo Nordisk Farma Oy
Novo Nordisk Farma Oy
Bertel Jungin aukio 5
02600 ESPOO

020 762 5300http://www.novonordisk.fi

Novo Nordisk on globaali lääkealan yritys, jolla on yli 90 vuoden kokemus edelläkävijänä diabeteshoidon kehittämisessä. Tämän työn kautta yrityksellä on kokemusta ja osaamista, jota se hyödyntää myös muiden vakavien pitkäaikaissairauksien, kuten hemofilian, kasvuhäiriöiden ja lihavuuden voittamiseksi. Novo Nordiskilla on yli 41 000 työntekijää 75 eri maassa, ja sen tuotteita markkinoidaan yli 180 maassa. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Tanskassa.

Lisätietoa on luettavissa: www.novonordisk.fi ja www.novonordisk.com

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Novo Nordisk Farma Oy

Jaakko Linna Novo Nordisk Farma Oy:n toimitusjohtajaksi6.4.2018 09:00:00 EESTTiedote

Novo Nordisk Farma Oy:n uutena toimitusjohtajana on 2. huhtikuuta 2018 aloittanut kauppatieteiden maisteri Jaakko Linna. Linna tulee Novo Nordiskille lääkeyritys Takedalta, jonka Balkanin toimintoja hän on johtanut viimeiset kolme vuotta Ateenassa. Aikaisemmin Jaakko Linna on toiminut mm. Takedan ja Leiraksen Suomen toimitusjohtajana. Lääketeollisuuden lisäksi Jaakko Linnalla on kokemusta talousjohdon tehtävistä useilta eri toimialoilta. Olen erittäin innostunut uudesta tehtävästäni Novo Nordiskilla. Olen useamman vuoden ajan seurannut läheltä terveydenhuoltoa maassa, jossa potilaiden ja terveydenhuollon ammattilaisten tilanne on erittäin vaikea. Suomessa meillä on hyvä, toimiva järjestelmä ja suhtaudun hyvin optimistisesti mahdollisuuksiin kehittää sitä entistä paremmaksi yhteistyössä muiden terveysalan toimijoiden kanssa, Jaakko Linna tiivistää uuteen tehtäväänsä liittyviä tunnelmia. Novo Nordisk on maailman johtava diabeteslääkkeiden kehittäjä ja markkinoija. Lisäksi Novo Nordisk pa

Diabetes yleistyy, hoitoon tulossa muutoksia20.12.2017 15:07:11 EETTiedote

Diabeteksen yleistyminen Suomessa ja maailmalla jatkuu. Vaikka hoitokulut ovat potilasta kohden laskeneet, monitahoinen sairaus aiheuttaa ihmisille ja terveydenhuollolle suuria haasteita. Erityisesti huonosta hoitotasapainosta johtuvat liitännäissairaudet tulevat yhteiskunnalle kalliiksi. Joulukuun 12. päivä järjestetyssä Kansallisessa diabetesfoorumissa vaadittiin, että sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisuudistuksessa kiinnitetään erityistä huomiota sairauden ehkäisemiseen sekä hoitamiseen. Diabetesliiton teettämän valtakunnallisen rekisteritutkimuksen mukaan lisäsairaudet yli kaksinkertaistavat tyypin 2 diabeteksen kustannukset. Tampereen yliopiston laskelmien mukaan pelkästään diabeetikoiden sairaanhoidon kustannukset ilman avopalveluja olivat vuonna 2011 noin 1,5 miljardia euroa eli noin 9 prosenttia terveydenhuollon menoista. THL:n rekisteritutkimuksen mukaan pääkaupunkiseudulla oli vuonna 2014 jo noin 67 000 diabeetikkoa, mikä vastaa Hämeenlinnan kokoisen kaupungin asukasmäärä

Novo Nordisk kehottaa NovoPen Echo® ja NovoPen® 5 –insuliinikynän käyttäjiä vaihtamaan kynän osan uuteen5.7.2017 14:00:00 EESTTiedote

Novo Nordisk on havainnut, että joissakin tuote-erissä NovoPen Echo® ja NovoPen® 5 –kyniä insuliinisäiliön pidin voi murtua tai rikkoontua, jos se on altistunut tietyille kemikaaleille, esimerkiksi tietyille puhdistusaineille. NovoPen Echo® ja NovoPen® 5 ovat kestokäyttöisiä kyniä, joihin diabetesta sairastava potilas itse vaihtaa käyttämänsä insuliinin säiliön. Kynän turvallisen toiminnan varmistamiseksi Novo Nordisk kehottaa potilaita, joilla on käytössään NovoPen® Echo® ja/tai NovoPen® 5 kyseisistä tuote-eristä vaihtamaan insuliinisäiliön pitimen uuteen, vaikka pidin näyttäisi ehjältä. Pidin saattaa myöhemmin vaurioitua, jos sitä puhdistetaan käyttöohjeen vastaisesti. Vaihdon voi tehdä yrityksen nettisivujen kautta. Kyseiset tuote-erät on listattu alla. Kuvassa on insuliinisäiliön pidin. – Novo Nordisk haluaa näillä toimenpiteillä varmistaa, että potilaan hoito ei vaarannu sellaisessakaan tapauksessa, että potilas on käyttänyt Novo Nordiskin valmistetta käyttöohjeen vastaisesti, tot

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme