MIKSI KANNATTAA VALITA LUOMU – TUTKITTUA TIETOA LUOMUSTA IHMISEN PARHAAKSI –SEMINAARISSA 30.SYYSKUUTA
- Seminaari pyrkii kiinnittämään huomiomme siihen, että tuotamme ruokaa ihmiselle, ihmisen parhaaksi. Seminaarissa tarkastellaan ruoassa saatujen torjunta-ainejäämien ja lisäaineiden vaikutusta ihmisiin, elimistöömme ja elintoimintoimintoihimme tutkimustuloksiin pohjautuen. Myös hyvästä ruoasta keskustellaan, Luomuinstituutin johtaja Pirjo Siiskonen sanoo.
Luomusta saadaan koko ajan lisää tutkimustuloksia. Kansainvälisen tutkimuksen mukaan luomuruokaa syövä saa ruoastaan enemmän antioksidantteja ja altistuu vähemmän raskasmetalleille ja torjunta-ainejäämille kuin tavanomaisesti tuotettuja elintarvikkeita suosiva. Myös luomumaidossa on enemmän terveellisisä rasvahappoja kuin tavallisessa maidossa.
Tutkimuksella on pystytty todentamaan myös eroja luomun ja tavanomaisen tuotannon välillä. Professori Raija Tahvonen Luonnonvarakeskuksesta kertoo seminaarissa näistä eroista sekä siitä, mikä vaikutus torjunta-ainejäämillä on ihmisen elintoimintoihin.
Ruoan ja allergioiden yhteydestä puhuu professori (emeritus) Tari Haahtela.
Sillä mitä syö, on vaikutusta ihmisen suolistoon ja mikrobistoon ja samalla koko ihmisen terveyteen. Tätä avaa professori Seppo Salminen Turun yliopistosta.
Seminaarissa käydään myös mielenkiintoinen paneelikeskustelu tutkimuskoordinaattori Jaakko Nuutilan johdolla aiheesta Luomu huomisen ruokavaliossa. Aiheesta keskustelevat MTK:n varapuheenjohtaja Markus Eerola, professori Tari Haahtela, professori Raija Tahvonen, ravintoloitsija Pekka Terävä sekä erikoistutkija Heli Kuusipalo THL:stä.
Ihmisen parhaaksi –seminaari Mikkelin yliopistokeskuksella 30.9.2016 klo 10-17.
ILMOITTAUTUMISET 19.9.MENNESSÄ:
https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/72274/lomake.html
Maista luomu –tapahtuma kutsuu sinut Mikkeliin 30.9. - 2.10.2016. Mukaasi saat syksyn luomusatoa, luomuelämyksiä ja luomutietoa. Kolmipäiväinen luomuruokatapahtuma tuo Mikkeliin suuren joukon ruoantuottajia ja ravintoloita Etelä-Savosta ja koko Suomesta. Ohjelmaa löytyy niin ruoan nautiskelijoille kuin yrittäjille ja asiantuntijoillekin.
Koko perheen Maista luomu -tapahtuma käynnistyy perjantaina 30.9. Mikkelin yliopistokeskuksessa Ihmisen parhaaksi - 10 syytä valita luomu -seminaarilla ja luomugaalaillallisella Tertin kartanossa.
Lauantaina 1.10. tapahtumassa pääsee nauttimaan sadonkorjuun antimista Mikkelin Kirkkopuistossa, jossa järjestetään sadonkorjuumarkkinat. Myynnissä on syksyn luomusatoa ja luomuruokaa. Ravintolat jalkautuvat puistoon ja tarjolla on muun muassa lammaskaalisoppaa, makkaroita, hampurilaisia, gourmet-annoksia ja lettuja, kaikki luomuna. Ruoka- ja myyntikojut ovat avoinna ja ostoksia voi tehdä klo 10-18. Illalla Kirkkopuistossa esiintyy Aija Puurtisen ja Esa Kuloniemen Honey B. & T-Bones –bluesyhtye klo 18-20.
Sunnuntaina 2.10. Mikkelin ravintoloissa vietetään Luomu ravintoloissa –päivää. Luomuruokaa tarjoavat Anttolanhovi, Bistro Vilee, Kekkolan kartano, Kenkävero, Tertin kartano, Cumuluksen Huviretki ja S-ryhmän Gastropub Eino. Myös Tea House Wehmaassa Juvalla voi nauttia luomua. Aamupäivällä Mikkelin Pitäjänkirkossa järjestetään sadon kiitosmessu, jonka jälkeen kirkonemännät tarjoilevat luomu-uutispuuroa.
Tule mukaan maistamaan!
Lisätietoja:
- Pirjo Siiskonen, johtaja, Luomuinstituutti, 0440 752 755, pirjo.siiskonen@helsinki.fi
- Maisa Häkkinen, matkailujohtaja, Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy, 044 794 2219, maisa.hakkinen@mikseimikkeli.fi
- Matti Pylkkänen, Tertin kartanon isäntä, 0440 187 612, matti.pylkkanen@tertinkartano.fi
- www.maistaluomu.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pirjo Siiskonen, johtaja, Luomuinstituutti, 0440 752 755, pirjo.siiskonen@helsinki.fi
Maisa Häkkinen, matkailujohtaja, Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy, 044 794 2219, maisa.hakkinen@mikseimikkeli.fi
Matti Pylkkänen, Tertin kartanon isäntä, 0440 187 612, matti.pylkkanen@tertinkartano.fi
www.maistaluomu.fi
Liitteet
Linkit
Tietoja julkaisijasta
PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Mikkelin yliopistokeskus (MUC) on verkostomallinen kolmen yliopiston muodostama osaamiskeskittymä, jossa toiminta painottuu tutkimukseen, koulutukseen ja vuorovaikutukseen ekologisuuden, yrittäjyyden ja digitaalisuuden muutoksissa.
Mikkelin yliopistokeskukseen kuuluvat Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti, Kansalliskirjaston digitointi- ja konservointikeskus, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun BScBA-ohjelma, Lappeenrannan teknillinen yliopisto, LUT Savo, Mikkelin yliopistokeskuksen koordinaatioyksikkö sekä Luomuinstituutti (HY:n ja Luonnonvarakeskuksen yhteinen).
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Baarimikko voi olla urpo, mutta Urpo maailman paras baarimikko26.4.2024 07:30:00 EEST | Tiedote
Monia etunimiä käytetään arkikielessä yleisniminä: esimerkiksi stereotyyppistä teinipoikaa voidaan sanoa jonneksi ja oksennusta yrjöksi. Etunimet voivat olla myös yhdyssanan osia. Esimerkiksi sanojen lappuliisa, baarimikko ja taskumatti jälkimmäinen osa on etunimi.
Eduskuntavaalitutkimus 2023 julkistamistilaisuus 13.5. Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa25.4.2024 11:02:23 EEST | Kutsu
Lämpimästi tervetuloa ”Pääministerivaalit polarisaation aikakaudella: Eduskuntavaalitutkimus 2023” julkistamistilaisuuteen 13.5. klo 10-12 . Nyt julkaistava eduskuntavaalitutkimuksen pääraportti on kattava teos suomalaisten äänestäjien käyttäytymisestä 2023 eduskuntavaaleissa.
Iäkkäiden lääkehoidon riskitekijöiden tunnistaminen on avainasemassa kotona asumisen tukemisessa23.4.2024 09:58:40 EEST | Tiedote
Tuoreessa väitöstutkimuksessa on kehitetty malli iäkkäiden lääkehoidon riskitekijöiden tunnistamiseksi osana laajempaa terveystarkastusta. Tutkimuksen tavoitteena oli tarjota konkreettisia keinoja iäkkäiden terveyden ja toimintakyvyn ylläpitämiseksi, jotta he voisivat asua kotona mahdollisimman pitkään.
Helsingin yliopiston operatiivinen tulos 2023 oli 16 miljoonaa euroa miinuksella17.4.2024 14:37:06 EEST | Tiedote
Varainhankinta sekä sijoitus- ja rahoitustuotot nostivat kokonaistuloksen plussalle. Yliopisto lisää sijoitustoiminnan tuotonjakoa perustehtävään seuraavien viiden vuoden ajan.
Pelastakaa tiede! -dokumenttielokuva kertoo tieteen evakuoinnin tarinan17.4.2024 10:28:01 EEST | Tiedote
Kirjailija, FT Anna Kortelainen, Kansalliskirjasto ja Kirjastokaista ovat tuottaneet yhteistyössä dokumentin, joka pureutuu Kansalliskirjaston aineistojen evakuointiin talvi- ja jatkosodan aikana. Elokuva julkaistaan 17.4.2024 Kirjastokaistan verkkosivuilla sekä Kansalliskirjaston Youtube-kanavalla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme