Vasa Elektriska Ab

Mild midvinter minskade på riskerna – 12 miljoner euros förlust för sista kvartalet

Dela
De största riskerna realiserades inte tack vare att slutet på året var varmare än förväntat – sista kvartalet gav en förlust på 12 miljoner i koncernen Vasa Elektriska. Plusresultatet från de tre första kvartalen balanserade upp ett mycket svårt slut på året.
Vasa Elektriska Ab. Bild: Katja Lösönen
Vasa Elektriska Ab. Bild: Katja Lösönen

När Vasa Elektriska i november beslöt att sänka priset på sina tillsvidareavtal mitt i en pågående prisperiod tog bolaget en stor men genomtänkt resultatrisk.

- På grund av det höga marknadspriset skulle ett kallt december, i stil med det vi hade år 2021, ha orsakat en mycket större förlust för sista kvartalet. Ju mer våra kunder skulle ha förbrukat desto mer skulle vi ha gått på minus. Nu fick vi en mild början på vintern och dessutom har kunderna ivrigt sparat el, konstaterar verkställande direktör Stefan Damlin. Att förbrukningen gick ner syns också i siffrorna för Vasa Elnäts elöverföring, där antalet gigawattimmar är på en historiskt låg nivå.

Produktionen överskuggades av en del osäkerhetsfaktorer. I Olkiluoto 3 förverkligades en mindre testproduktion än planerat och i kraftverket på Vasklot stoppades produktionen tillfälligt på grund av en nödvändig reparation.

Osäkerheten till trots ville man i koncernen Vasa Elektriska i slutet av året fatta också ett annat prisbeslut för att påverka kundernas fakturor. Vasa Elnät beslöt att överföra Fingrids lättnader på stamnätsavgifterna, något som alla elnätsbolag fått ta del av, direkt på kundernas nättjänstavgifter.

Rörelsevinstprocenten berättar om ett svårt år

Allmänhetens blickar har naturligtvis riktats på elpriset och via det också på elförsäljningsverksamheten i sig. En växande omsättning kunde ge en bild av en allt bättre lönsamhet under de senaste åren. Situationen är dock den motsatta.

- Koncernens rörelsevinstprocent visar på två svåra år för elförsäljningen. Elhandeln har nu två år i rad gått på förlust, kommenterar Damlin.

Orsaken är att marknaden, och branschens verksamhetsförutsättningar, inom en kort period har genomgått stora förändringar. Vasa Elektriska har som många andra bolag svarat på situationen genom att utveckla sitt produktutbud och sina prissättningsmodeller.

- Fjolåret visade att vi måste kunna erbjuda produkter som minskar på kundens risker i en växlande marknad. Samtidigt måste vi göra elförsäljningen vinstbringande. Jag tror på att de produktändringar vi jobbat med är ett svar på utmaningarna, konstaterar Damlin.

Koncernen Vasa Elektriska

1–12/2022 *)

1–12/2021

Omsättning M€

329,9

208,7

Förändring i omsättningen %

58,1

84,9

Rörelsevinst M€

6,1

6,5

Rörelsevinst %

1,8

3,1

Investeringar M€

32,0

35,1

Soliditetsgrad %

40,8

47,0

     

Försäljning av el GWh

1 866

1 891

Försäljning av fjärrvärme GWh

693

724

Elöverföring GWh

927

1 015

*) Resultatet baserar sig på ett än så länge icke-fastställt bokslut.

Läs också: Vasa Elektriska sänker priset på sin kvartalsprodukt

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Vasa Elektriska Ab. Bild: Katja Lösönen
Vasa Elektriska Ab. Bild: Katja Lösönen
Ladda ned bild

Länkar

Om

Vasa Elektriska Ab
Vasa Elektriska Ab
Kyrkoesplanaden 0
65100 Vasa

06 324 5750http://www.vasaelektriska.fi

Vasa Elektriska är en stark energikoncern inom elhandel, elöverföring och fjärrvärme. Till koncernen hör dotterbolaget Vasa Elnät Ab. Koncernen sysselsätter ungefär 135 personer och omsättningen år 2022 utgjorde ca 330 milj. euro. År 2022 fyllde Vasa Elektriska 130 år.

Följ Vasa Elektriska Ab

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vasa Elektriska Ab

"Preciseringar i elförsäljningens allmänna spelregler är en bra sak"10.5.2023 12:05:41 EEST | Tiedote

Konsumentombudsmannen har beslutat att låta marknadsdomstolen ta ställning till bl.a. Vasa Elektriskas meddelande om prisändringar och framför allt huruvida bolaget med tillräcklig noggrannhet lyft fram orsakerna till den prishöjning som började gälla i oktober 2022. Enligt konsumentombudsmannen har Vasa Elektriska inte på ett tillräckligt sätt öppnat upp kopplingen mellan det nya priset och sina anskaffningskostnader.

Fjärrvärmens kostnader stiger, elpriset fortsätter sjunka24.4.2023 12:22:14 EEST | Tiedote

I januari–mars uppgick koncernen Vasa Elektriskas omsättning till 63,4 miljoner euro (62,3 M€). Rörelsevinsten steg i jämförelse med motsvarande period år 2022, även om den fortfarande var negativ och landade på -1,2 miljoner euro (-3,3 M€). Soliditetsgraden steg till 46,4 procent (45,1 %). Fjärrvärmens kostnader steg redan i fjol och ledde till en förlustbringande värmeaffärsverksamhet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum