Oulun yliopisto

Miljoonan euron lahjoitus mahdollistaa uudet avaukset vesitekniikan tutkimuksessa

Jaa

Maa- ja vesitekniikan tuki ry (MVTT) on päättänyt tehdä merkittävän lahjoituksen Oulun yliopistolle. Miljoonan euron lahjoitus on kohdistettu tekniikan koulutusalalle. Vuonna 1949 perustettu MVTT on alansa merkittävin tukija Suomessa ja Oulun yliopistolle tehtävä lahjoitus on yksi yhdistyksen suurimmista. Yhdistys on aiemminkin säännöllisesti tukenut Oulun yliopiston tutkimusta alallaan.

Oulun yliopisto käyttää lahjoituksen hydrologian ja vesitekniikan digitalisaation vahvistamiseen. Tavoitteena on perustaa uusi professuuri, joka yhdistäisi vesiteknillisen tutkimuksen monipuoliseen ICT-alan osaamiseen.

”Haluan lämpimästi kiittää Maa- ja vesitekniikan tuki ry:tä huomattavasta tuesta Oulun yliopistolle. Lahjoitus mahdollistaa panostuksen vesitekniikan kestävämpään ja älykkäämpään tulevaisuuteen. Yliopistomme vesitekniikan tutkimus on jo tiiviisti mukana alan digitalisaatiokehityksessä. Laaja-alaisuutemme tarjoaa erinomaisen pohjan eri alojen tutkimuksen yhdistämiselle”, toteaa Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäki.


”Olemme vuosikymmenten aikana myöntäneet tuhansia apurahoja vesitekniikan alalle aina maatalouden vesirakentamisesta vesihuoltotekniikkaan ja globaaleihin vesikysymyksiin. Miljoona euroa Oulun yliopistolle on meidän tapamme laittaa vauhtia mahdollisuuksien virtaan ja olla mukana turvaamassa tulevien sukupolvien elinympäristöä. Haluamme tukea tutkimusta ja aloitteita, jotka ovat sovellettavissa laajasti Suomessa ja kansainvälisesti, ja jotka ylittävät sektori- ja tieteenalarajat. Olemmekin iloisia Oulun yliopiston päätöksestä käyttää lahjoitus vesitekniikan tulevaisuuden osaamisen vahvistamiseen digitalisaation avulla”, kertoo MVTT:n toiminnanjohtaja Minna Maasilta.

Yhdistämällä vesitekniikan ja ICT-osaaminen mahdollistetaan vesivarojen viisaampi ja turvallisempi käyttö huomioiden ympäristön ja kestävyyden eri näkökulmat. Digitaalisen mallinnuksen avulla voidaan havainnoida, mallintaa ja simuloida luonnonilmiöitä ja ihmisen toimien vaikutuksia sekä kehittää näihin ratkaisuja. Vesitekniikan professori Björn Klöve iloitsee lisäresursoinnin kautta mahdollistuvista uusista avauksista.

”Pystymme nyt vahvistamaan Oulun yliopiston kansainvälistä asemaa johtavana vesitekniikan tutkimusympäristönä etenkin kylmän ilmaston hydrologisten prosessien tutkimuksen ja mallinnuksen osaajana. Digitalisaation myötä havaintomenetelmien kehittyminen, laajat aineistot ja laskentamallien integrointi tuovat uusia mahdollisuuksia tutkimukseen ja tutkimustulosten soveltamiseen.”, professori Klöve kertoo.

Oulun yliopisto haluaa tutkimustulostensa olevan aktiivisessa käytössä yhteiskunnassa ja tekee läheistä yhteistyötä alan yritysten kanssa. Uudella resursoinnilla vahvistetaan myös vesitekniikan yritysyhteistyötä ja tutkimuksen tuomien ratkaisujen siirtymistä käytäntöön.

MVTT:n lahjoitus on osa valtion vastinrahaohjelmaa, joka kasvattaa merkittävästi lahjoitusten vaikuttavuutta. Sitra pääomittaa yliopistoja yhteensä 67 miljoonalla eurolla niiden 30.6.2022 mennessä keräämän yksityisen pääoman perusteella. Vastinraha on jopa 2,5-kertainen. Oulun yliopisto ohjaa lahjoitusvaroja strategiansa mukaisiin toimiin, joilla lisätään tutkimuksen tuloksellisuutta ja vaikuttavuutta muun muassa huippurekrytointien ja uusien tutkimusavauksien myötä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Toiminnanjohtaja Minna Maasilta, Maa- ja vesitekniikan tuki ry, sähköposti: minna.maasilta@mvtt.fi, puh. 09 6940 622

Professori Björn Klöve, Oulun yliopisto, sähköposti: bjorn.klove@oulu.fi, puh. 0294 484 510

Yhteyspäällikkö Kati Ketola, Oulun yliopisto, sähköposti: kati.ketola@oulu.fi, puh. 0294 484 033

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Väitös: Kiljuhanhen ekologia, suojelu ja paluumahdollisuudet Suomeen sekä biologin elämäntyö harvinaiseksi väitöskirjaksi21.1.2022 06:00:00 EET | Tiedote

Äärimmäisen uhanalaisen kiljuhanhen pesintää ei ole Suomessa varmistettu vuoden 1995 jälkeen, mutta tuoreen väitöskirjan mukaan lajin palaaminen on mahdollista. Suomessa kiljuhanhia on edelleen levähtänyt säännöllisesti keväisin muuttomatkoillaan ja 50 vuoden tauon jälkeen myös parina viime syksynä, Oulun seudulla. Harvinaisessa väitöskirjassa kiteytyy 1980-luvun alussa alkanut kiljuhanhien tutkimusura.

Aivoterveyden tutkimus ja yhteistyö tiivistyy Pohjois-Suomessa – Oulu Brain & Mind aloitti toimintansa20.1.2022 06:20:00 EET | Tiedote

Kansallisen neurokeskuksen Oulu Brain & Mind -alueverkoston toiminta on käynnistynyt Oulussa. Oulun yliopiston ja Oulun yliopistollisen sairaalan perustaman verkoston keskeisimpänä tavoitteena on lisätä yhteistyötä yliopisto-, sairaala- ja yritysmaailmojen välillä sekä tuoda tunnetuksi pohjoissuomalaista neurologian alan tutkimusta. Työtä tehdään rakentamalla tutkijoiden, yritysten ja muiden toimijoiden verkostoa niin alueellisesti kuin kansallisestikin.

Uusin teknologia ja tutkimustieto ratkovat kaivosten ympäristövaikutuksia20.1.2022 06:00:00 EET | Tiedote

Metalleja tarvitaan kasvavassa määrin muun muassa vihreän teknologian, kuten akkuteollisuuden käyttöön. Samanaikaisesti kotimaisen kaivostoiminnan vaikutuksiin suhtaudutaan yleensä kriittisesti, sillä kaivoksista syntyy valtavia määriä jätettä ja kaivoksilla on laajamittaista vaikutusta vesistöihin sekä ympäröivän yhteiskunnan muuhun toimintaan. Oulun yliopiston tutkijat katsovat, että ristiriitaiseen asetelmaan on löydettävissä ratkaisuja muun muassa uusimman teknologian avulla. Myös vanhoista kaivoskiistoista ja aikaisemmista energiasiirtymistä voidaan ottaa oppia.

Harvinaiset geenimuutokset voivat lisätä lievään sepelvaltimotautiin liittyvän äkkikuoleman riskiä18.1.2022 06:10:00 EET | Tiedote

Pitkälle edennyt sepelvaltimotauti ja siihen usein liittyvä sydänlihaksen liikakasvu on yleisin sydänperäisen äkkikuoleman aiheuttaja. Joissain tapauksissa äkkikuoleman taustalta löytyy kuitenkin vain lieväasteinen sepelvaltimotauti yhdessä sydämen liikakasvun kanssa. Tutkimuksen mukaan tietyt harvinaiset geenimuutokset voivat lisätä lievää sepelvaltimotautia sairastavan potilaan riskiä vaarallisille rytmihäiriöille ja äkkikuolemalle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme