Miljoonan euron lahjoitus mahdollistaa uudet avaukset vesitekniikan tutkimuksessa

Oulun yliopisto käyttää lahjoituksen hydrologian ja vesitekniikan digitalisaation vahvistamiseen. Tavoitteena on perustaa uusi professuuri, joka yhdistäisi vesiteknillisen tutkimuksen monipuoliseen ICT-alan osaamiseen.
”Haluan lämpimästi kiittää Maa- ja vesitekniikan tuki ry:tä huomattavasta tuesta Oulun yliopistolle. Lahjoitus mahdollistaa panostuksen vesitekniikan kestävämpään ja älykkäämpään tulevaisuuteen. Yliopistomme vesitekniikan tutkimus on jo tiiviisti mukana alan digitalisaatiokehityksessä. Laaja-alaisuutemme tarjoaa erinomaisen pohjan eri alojen tutkimuksen yhdistämiselle”, toteaa Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäki.
”Olemme vuosikymmenten aikana myöntäneet tuhansia apurahoja vesitekniikan alalle aina maatalouden vesirakentamisesta vesihuoltotekniikkaan ja globaaleihin vesikysymyksiin. Miljoona euroa Oulun yliopistolle on meidän tapamme laittaa vauhtia mahdollisuuksien virtaan ja olla mukana turvaamassa tulevien sukupolvien elinympäristöä. Haluamme tukea tutkimusta ja aloitteita, jotka ovat sovellettavissa laajasti Suomessa ja kansainvälisesti, ja jotka ylittävät sektori- ja tieteenalarajat. Olemmekin iloisia Oulun yliopiston päätöksestä käyttää lahjoitus vesitekniikan tulevaisuuden osaamisen vahvistamiseen digitalisaation avulla”, kertoo MVTT:n toiminnanjohtaja Minna Maasilta.
Yhdistämällä vesitekniikan ja ICT-osaaminen mahdollistetaan vesivarojen viisaampi ja turvallisempi käyttö huomioiden ympäristön ja kestävyyden eri näkökulmat. Digitaalisen mallinnuksen avulla voidaan havainnoida, mallintaa ja simuloida luonnonilmiöitä ja ihmisen toimien vaikutuksia sekä kehittää näihin ratkaisuja. Vesitekniikan professori Björn Klöve iloitsee lisäresursoinnin kautta mahdollistuvista uusista avauksista.
”Pystymme nyt vahvistamaan Oulun yliopiston kansainvälistä asemaa johtavana vesitekniikan tutkimusympäristönä etenkin kylmän ilmaston hydrologisten prosessien tutkimuksen ja mallinnuksen osaajana. Digitalisaation myötä havaintomenetelmien kehittyminen, laajat aineistot ja laskentamallien integrointi tuovat uusia mahdollisuuksia tutkimukseen ja tutkimustulosten soveltamiseen.”, professori Klöve kertoo.
Oulun yliopisto haluaa tutkimustulostensa olevan aktiivisessa käytössä yhteiskunnassa ja tekee läheistä yhteistyötä alan yritysten kanssa. Uudella resursoinnilla vahvistetaan myös vesitekniikan yritysyhteistyötä ja tutkimuksen tuomien ratkaisujen siirtymistä käytäntöön.
MVTT:n lahjoitus on osa valtion vastinrahaohjelmaa, joka kasvattaa merkittävästi lahjoitusten vaikuttavuutta. Sitra pääomittaa yliopistoja yhteensä 67 miljoonalla eurolla niiden 30.6.2022 mennessä keräämän yksityisen pääoman perusteella. Vastinraha on jopa 2,5-kertainen. Oulun yliopisto ohjaa lahjoitusvaroja strategiansa mukaisiin toimiin, joilla lisätään tutkimuksen tuloksellisuutta ja vaikuttavuutta muun muassa huippurekrytointien ja uusien tutkimusavauksien myötä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Toiminnanjohtaja Minna Maasilta, Maa- ja vesitekniikan tuki ry, sähköposti: minna.maasilta@mvtt.fi, puh. 09 6940 622
Professori Björn Klöve, Oulun yliopisto, sähköposti: bjorn.klove@oulu.fi, puh. 0294 484 510
Yhteyspäällikkö Kati Ketola, Oulun yliopisto, sähköposti: kati.ketola@oulu.fi, puh. 0294 484 033
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopiston opiskelijavalinta on valmistunut1.7.2025 05:51:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston opiskelijavalinnan tulokset on julkaistu. Syksyllä 2025 yliopiston suomenkielisissä kandidaatti- ja maisteriohjelmissa aloittaa yli 2700 uutta opiskelijaa.
Kemiallinen vakoilija, ksenon, paljastaa esimerkiksi syöpäsolujen jälkiä – Oulussa kehitettiin uusia työkaluja NMR-signaalin tulkintaan30.6.2025 05:02:00 EEST | Tiedote
Ksenonatomi toimii kuin vakoilija, jonka NMR-signaalissa erottuvat ympäristön pienimmätkin muutokset. Oulun yliopiston NMR-tutkimusyksikössä on kehitetty laskennallisteoreettisia työkaluja, jotka avaavat uusia mahdollisuuksia käyttää ksenonkaasua biosensorina.
Susien pääkallot paljastavat susikannan vaihtuneen Fennoskandiassa25.6.2025 05:04:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tutkijoiden johtama uusi tutkimus on paljastanut silmiinpistäviä muutoksia Suomen, Norjan ja Ruotsin susien kallon muodossa, mikä heijastaa merkittävää susipopulaation vaihtumista 1900-luvulla.
Euroopan suurin magneettisen resonanssin konferenssi kokoaa lähes 700 tutkijaa Ouluun24.6.2025 07:03:00 EEST | Tiedote
Magneettista resonanssia eri aloilla kemiasta lääketieteeseen soveltavia kansainvälisiä asiantuntijoita kokoontuu Ouluun 6.–10.7.2025 EUROMAR-konferenssiin. Lähes 700 osallistujallaan se on yksi suurimmista Oulussa järjestetyistä kansainvälisistä tieteellisistä kokouksista.
Tutkijat kehittävät älykkäitä bioteknologisia ratkaisuja pohjoisista luonnonvaroista24.6.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston johtama uusi tutkimushanke WaVes – Smart Innovative Biotechnology from Arctic Plant-Derived Waxes and NanoBiomaterials keskittyy hyödyntämään arktisista kasveista, kuten pohjoisista marjoista ja kuusen neulasista, saatavia vaha- ja nanobiomateriaaleja korkeaa lisäarvoa tuottavien bioteknologisten sovellusten kehittämisessä. Tavoitteena on edistää kestävää biotaloutta ja luonnonvarojen vastuullista hyödyntämistä erityisesti pohjoisilla alueilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme