Aluehallintovirasto

Miljötillstånd för CrisolteQ Oy:s kemikaliefabrik i Harjavalta

Dela

CrisolteQ Oy utnyttjar industrins sidoströmmar och har fått miljötillstånd samt tillstånd att inleda verksamhet vid sin kemikaliefabrik. Fabriken placeras i Harjavalta.

Regionförvaltningsverket har 6.5.2021 beviljat CrisolteQ Oy miljötillstånd och tillstånd att inleda verksamhet i Harjavalta för en kemikaliefabrik som återvinner avfall. Planen är att man vid fabriken tillverkar metallsulfater och grafit för industrins, i synnerhet batterimaterialindustrins, behov. Som råvara används de sidoströmmar från industrin som klassificeras som avfall och avfall som uppkommer vid återvinning av batterier, den svarta massan. För de kemikalieprodukter som ska tillverkas har det i beslutet också godkänts en lösning om att klassificeringen av dem som avfall upphör, med vilket avses att metallsulfater och grafit som genomgått processen inte längre betraktas som avfall.

Fabriken placeras i närheten av Harjavalta nuvarande storindustriområde, adress Sepänkatu 5. Verksamheten medför inga utsläpp av avloppsvatten eller betydande utsläpp i luften och verksamheten har inga betydande konsekvenser för bullernivån i området i de närmaste bostadsområdena. Verksamheten är placerad utanför Järilänvuoris grundvattenområde så att den verksamhet som hänför sig till hanteringen av kemikalier och avfall placeras utanför grundvattenområdet.

I miljötillståndet för fabriken har det utfärdats sådana bestämmelser som behövs för att förhindra förorening av miljön, bl.a. om hantering av dagvatten, riskhanteringsåtgärder och kontroll av utsläpp och miljökonsekvenser. Eftersom verksamheten är förenad med avfallshantering och det har beviljats tillstånd att inleda verksamheten, ska verksamhetsutövaren ställa säkerhet hos tillsynsmyndigheten innan verksamheten inleds.

Beslutet hålls framlagt på regionförvaltningsverkets webbplats Databas över vatten- och miljötillstånd och ändring i det får sökas genom besvär fram till 14.6.2021.

 
Mer information

miljöråd Anna Laiho, tfn 0295 016 368
miljöråd Kari Pirkanniemi, tfn 0295 016 425

fornamn.efternamn@rfv.fi
Regionförvaltningsverket i Södra Finland

Nyckelord

Kontakter

Kommunikation

Regionförvaltningsverkets kommunikation besvarar journalisternas frågor vardagar kl. 9–16. Numret till växeln är:

Tel:0295 016 000viestinta@avi.fi

Om

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoRegionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.

Regionförvaltningverkets webbsidor

Följ Aluehallintovirasto

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Aluehallintovirasto

Egentliga Finland befinner sig på coronaepidemins basnivå, restriktionerna för sammankomster hävs15.6.2021 14:20:00 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland har fattat ett beslut som innebär att deltagarantalet i offentliga tillställningar och allmänna sammankomster i Egentliga Finland inte längre begränsas. Landskapet har övergått till coronaepidemins basnivå, vilket innebär att man inom kommunerna i landskapet från och med den 16 juni kan ordna evenemang och tillställningar inomhus och utomhus utan deltagarbegränsningar.

Kanta-Hämeessä ja Päijät-Hämeessä lievennetään koronarajoituksia 16.6. alkaen15.6.2021 14:00:00 EEST | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto lieventää alueellisten koronakoordinaatioryhmien suositusten mukaisesti Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen kokoontumisrajoituksia 16.6.2021 alkaen. Tilaisuuksia voi järjestää ilman henkilömäärärajoitusta, mutta osallistujien terveysturvallisuus täytyy varmistaa. Lisäksi alueilta kumotaan ns. turvavälipäätös, joka on velvoittanut laajasti erilaisten asiakas- ja yleisötilojen käytöstä vastaavia toimijoita takaamaan asiakkaille mahdollisuuden säilyttää turvavälit.

Pakollinen terveystarkastus jatkuu Lapin rajanylityspaikoilla riskimaista maahan tuleville, mutta rajaohjeisiin on tullut muutoksia15.6.2021 12:45:49 EEST | Tiedote

Lapin aluehallintovirasto määrää pakollisen terveystarkastuksen kaikille riskimaista Enontekiön, Inarin, Kemin, Kittilän, Kolarin, Muonion, Pellon, Rovaniemen, Sallan, Tornion, Utsjoen ja Ylitornion rajanylityspaikkojen kautta maahan tuleville. Tarkastukseen osallistutaan maahantulon jälkeen. Kaksi koronarokotusta saaneiden ei tarvitse käydä koronatestissä.

Alueelliset verkostot näyttivät voimansa pandemiassa, kuntajohtajat kiittivät15.6.2021 10:11:40 EEST | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ja alueen kuntajohtajien verkosto kokoontui vuoden 2021 kevätkaudella 22. kerran pohtimaan koronaepidemian torjuntatoimia Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Verkostoa vetävän ylijohtaja Terttu Savolaisen mukaan keväällä alueellinen epidemian torjunnan hybridistrategia toteutui erinomaisesti. Niissä kunnissa ja alueilla, joissa tarvittiin yleistä linjaa tiukempia rajoituksia, päätökset tehtiin ripeästi.

Coronabegränsningarna lindras i huvudstadsregionen och Mellersta Nyland den 15 juni, i vissa delar av Nyland upphävs sammankomstbegränsningarna helt14.6.2021 16:17:17 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Södra Finland har fattat beslut som lindrar sammankomstbegränsningarna i bland annat huvudstadsregionen. I Östra Nyland och största delen av västra Nyland upphävs sammankomstbegränsningarna helt från och med den 15 juni. Dessutom upphävs i regionen det så kallade beslutet om säkert avstånd som i omfattande grad har förpliktat aktörer som svarar för användningen av olika utrymmen för kunder och publik att trygga möjligheten för kunderna att hålla säkert avstånd.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum