Karisto

Miltä tuntuu, kun on lähdettävä kotoa ja jätettävä kaikki tuttu? Maailman vesipäivänä julkaistava tarinallinen tietokirja paneutuu kuivuuden aiheuttamiin ongelmiin

Jaa

YK:n Maailman vesipäivää vietetään sunnuntaina 22. maaliskuuta. Tänä vuonna teemana on vesi ja ilmastonmuutos. Ilmastonmuutos vaikuttaa veteen: se lisää sään ääri-ilmiöitä, kuten pitkiä kuivia kausia ja poikkeuksellisen runsaita sateita. Tuula Korolaisen ja Meria Palinin tuore lastenkirja Sara ja kadonneet sateet kertoo kuivuuden aiheuttamasta kärsimyksestä.

Puhdas vesi on ihmisoikeus. Silti noin joka kolmas ihminen maailmassa elää ilman puhdasta juomavettä ja yli puolella ei ole kunnollista vessaa ja viemäröintiä. YK:n mukaan naiset tekevät yli 70 prosenttia vedenhakumatkoista paikoissa, joissa vedestä on pulaa. Moni tyttö ei ehdi käydä koulua, koska vedenhakuun kuluu niin paljon aikaa. Monen tytön koulunkäynti keskeytyy myös siihen, ettei koulussa ole vessaa tytöille.

Tuula Korolaisen ja Meria Palinin tarinallinen tietokirja Sara ja kadonneet sateet kertoo 7-vuotiaasta afrikkalaistytöstä, jonka kotikylässä elämä käy mahdottomaksi pitkään jatkuneen kuivuuden vuoksi. Kova ja halkeileva maa ei tuota ruokaa ihmisille eikä eläimille, ja juomavesivarastot ovat ehtyneet.

Kun vaihtoehdot ovat vähissä, Sara muistaa opettajan kertoneen, että kaupungissa on vettä ja ruokaa kaikille. Niinpä toimelias tyttö ja hänen äitinsä Leila lähtevät vaellukselle aavikon halki. Matka kestää kolme kuumaa päivää, joiden aikana voimat vähenevät ja tunteet ailahtelevat. Saraa pelottavat erämaan pedot ja eksyminen, mutta kun äiti kertoo satuja, tähtitaivaan allakin voi nukkua turvassa.

Saran tarinassa kerrotaan tosipohjaisesti ilmastonmuutoksen vaikutuksesta säiden ääri-ilmiöihin. Kirjan lopun faktasivut valottavat vesi- ja kuivuusongelman keskeisiä käsitteitä ja ilmastonmuutoksen vaikutuksia eri puolilla maapalloa. Sekin kerrotaan, kuinka itse kukin voi toimia maailman vesitasa-arvon puolesta ja ilmastonmuutosta vastaan.

Kirjan tekijät ja kustantaja lahjoittavat osan kirjan tuotosta Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon.

Tuula Korolainen on vantaalainen kirjailija ja lastenkirjallisuuteen erikoistunut toimittaja, jonka tuotantoon kuuluu muun muassa lastenrunoja, kuvakirjoja, helppolukuisia romaaneja ja tietokirjoja. Hän on saanut useita palkintoja, esimerkiksi Finlandia Juniorin ja Valtion tiedonjulkistamispalkinnon. Lastenkulttuurin valtionpalkinto hänelle myönnettiin 2015 ja Suomen Kirjailijaliiton Tirlittan-palkinto 2018.

Meria Palin on opiskellut kuvittamista Englannissa, nykyisin hän asuu Tampereella. Kirja- ja lehtikuvituksien lisäksi hän on pitänyt lapsiperheille piirustuspajoja Helsingin Luonnontieteellisessä museossa ja julkaissut Taikapuikot-kuvakirjan.

Arvostelukappaleet ja tekijöiden haastattelupyynnöt: Hannele Tavi hannele.tavi@otava.fi puh. 044 531 2225

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hannele Tavi
viestintäpäällikkö
hannele.tavi@otava.fi
puh. 044 531 2225

Kuvat

Lataa
Tuula Korolainen
Tuula Korolainen
Lataa
Sara ja kadonneet sateet
Sara ja kadonneet sateet
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Karisto
Karisto
Kasarmikatu 11
13100 Hämeenlinna

https://www.karisto.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Karisto

Kariston kevät 2021 on täynnä vahvoja ja viihdyttäviä nimiä – tutustu upeaan kattaukseen!29.10.2020 10:10:00 EETTiedote

Kariston keväässä on jännitystä ja romantiikkaa, tarkkanäköistä ajankuvan pohdintaa, huumoria ja historian siipien havinaa. Tietokirjojen viisaat yhteiskunnalliset näkökulmat kannustavat laaja-alaiseen ajatteluun, ihanat oppaat taas mutkattomaan ja rentoon itsensä kehittämiseen. Uudenlaisessa satukirjassa vanhempi piirtää satua lapsen iholle. Eräs kuuluisa dekkaristi debytoi lastenkirjailijana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme