Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Minister Blomqvist deltar i de nordiska samarbetsministrarnas möte i Halden i Norge

Dela

Ministern för nordiskt samarbete och jämställdhet Thomas Blomqvist deltar i de nordiska samarbetsministrarnas möte i Halden i Norge den 27–28 juni 2022. Ett av mötets huvudteman handlar om det nordiska samarbetet i kristider, med fokus på samarbetsministrarnas roll i att säkerställa informationsutbytet mellan länderna. Ministrarna antar också ett gemensamt uttalande om samarbete i kristider.

- Vikten av samordning, samarbete och samstämmighet mellan de nordiska länderna ökar ytterligare vid kriser. Tillsammans är vi starkare, och vi nordiska samarbetsministrar har en viktig roll i att lyfta fram det nordiska perspektivet både i relationerna mellan våra länder och i våra egna länder, säger minister Blomqvist.

En annan viktig fråga på mötet är gränshinderarbetet som ministrarna diskuterar tillsammans med Gränshinderrådet.

- Att främja fri rörlighet mellan de nordiska länderna, oberoende av om det gäller boende, studier, arbete, företagande eller fritid, gynnar oss alla i Norden. Kontakterna och växelverkan människor emellan ligger i kärnan av den nordiska samhörigheten och gemenskapen. Det här understryker gränshinderarbetets betydelse för att främja integrationen när vi arbetar för att göra Norden till världens mest hållbara och integrerade region i enlighet med vår gemensamma vision, fortsätter ministern.

På agendan står också bland annat Nordiska ministerrådets generalsekreterare Paula Lehtomäkis förslag till ministerrådets budget för 2023, ministerrådets samarbetsprojekt i Nordens närområden och fastställande av det åtagande om ett grönt och jämställt Norden som de nordiska jämställdhetsministrarna ingick i mars.

Mer information:

Ville Andersson, tf. chef för sekretariatet för nordiskt samarbete, tfn +358 50 348 1575, fornamn.efternamn@formin.fi

Carolina Nordling, ministerns specialmedarbetare, tfn +358 295 150 278, fornamn.efternamn@gov.fi

Bilder

Länkar

Om

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto

0295 16001http://um.fi

Följ Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum