Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Minister Skinnari på exportfrämjande resa till Indien

Dela
Utvecklings- och utrikeshandelsminister Ville Skinnari gör en resa till New Delhi och Mumbai den 8–10 februari. Syftet med resan är att främja möjligheterna till handel och ekonomiskt samarbete mellan Finland och Indien. Minister Skinnari ska också inviga Finlands nya generalkonsulat i Mumbai. En del av resan görs tillsammans med Norges handels- och industriminister

Syftet med minister Skinnaris resa är att ytterligare stärka den redan nu livliga handeln och det ekonomiska samarbetet mellan Finland och Indien. Indien har idag 1,4 miljarder invånare och den ekonomiska tillväxten har legat kring sju procent under de senaste åren. Landets politiska och ekonomiska betydelse kommer att växa ytterligare i framtiden. En del av resans program och möten är gemensamma med Norges handels- och industriminister Jan Christian Vestre. De nordiska länderna är ledande inom gröna och hållbara industrilösningar i världen, och Finland och Norge kompletterar varandra på den enorma indiska marknaden.

De viktigaste temana för resan är hållbarhet och digitalisering samt att underlätta rörligheten mellan länderna. Samtalen under resan tar avstamp i de riktlinjer som statsminister Sanna Marin och Indiens premiärminister Narendra Modi fastställde våren 2021.

”Indien erbjuder finländska företag en enorm och hela tiden växande marknad. Relationerna underlättas av att det finns allt bättre flygförbindelser mellan länderna. Indien erbjuder möjligheter som jag hoppas att ännu fler finländska aktörer ska ta tag i”, säger minister Skinnari.

I New Delhi träffar minister Skinnari Indiens IT-minister, handels- och industriminister, ministern med ansvar för turism och ministern med ansvar för flygtrafik. I Mumbai ska minister Skinnari bland annat träffa delstatens industriminister. På programmet står också flera möten med företrädare för indiska företagskonglomerat, finländska aktörer verksamma i Indien och akademiska tankesmedjor.

Minister Skinnari ska också inviga Finlands nya generalkonsulat i Mumbai. Mumbai är centrum för finanslivet i Indien och huvudstad i delstaten Maharashtra med över 120 miljoner invånare. Generalkonsulatet kommer främst att fokusera på handel och ekonomiskt samarbete.


Ytterligare information:

  • Pirjo Alijärvi, utvecklings- och utrikeshandelsministerns specialmedarbetare, tfn +358 50 323 6710
  • Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi.

Nyckelord

Bilder

Länkar

Om

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto

0295 16001http://um.fi

Följ Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum