Karisto

Minkälaisia aarteita tavalliselta hiekkarannalta voi löytyä? Jyri Paretskoin Metallinetsijät on tarina uudesta harrastuksesta ja ystävyydestä

Jaa
Kun Joel saa isänsä vanhan metallinpaljastimen, innostuu hän mahdollisuudesta löytää sen avulla rikkauksia tai muinaisesineitä. Uuden harrastuksen myötä syttyy myös uusi ystävyys. Palkitun nuortenkirjailijan uutuusteos muistuttaa, miten tärkeää on saada olla juuri sellainen kuin on ilman pelkoa kiusaamisesta.

Omissa oloissaan viihtyvä Joel saa isältään lahjaksi vanhan metallinpaljastimen. Kun ensimmäiset aarteet – naulanpala ja naapurinrouvan kadonnut sormus – löytyvät nopeasti, Joel innostuu tosissaan.

Uimarantaa haravoidessaan hän törmää kokeneempaan harrastajaan Julleen, jolta hän oppii lisää maanalaisten aarteiden etsimisestä. Samalla kaksi nuorta ystävystyvät. Vaikka useimmiten saaliiksi tulee pullonkorkki, voi joskus tehdä oikean muinaislöydön.

Metallinetsijät ja aarre maan alla aloittaa lempeän humoristisen seikkailusarjan, joka sopii myös niille, joiden on vaikea tarttua kirjaan.

Kirjailija Jyri Paretskoin mukaan Metallinetsijöissä perehdytään metallinetsinnän hienouksiin ja tuodaan samalla hieman esiin harrastuksen yhteisiä pelisääntöjä, tärkeitä ohjeita ja neuvoja. Löytöjen myötä historia ja aiemmin eläneet sukupolvet tulevat myös tutuiksi.

Tarinan taustalla kulkee koko ajan myös päähenkilöiden elämä, arjen ilot ja haasteet vanhempien erosta kiusaamiseen ja oman identiteetin etsimisestä aina suuriin, ihmiselämän kannalta olennaisiin oivalluksiin asti.

Itsekin metallinetsinnästä kiinnostunut Paretskoi hankki ensimmäisen metallinpaljastimensa melkein 20 vuotta sitten. Vuosien varrella metallinetsijöistä on ollut suuri apu tiedemaailmalle, kun erilaiset esinelöydöt ovat tarkentaneet tutkijoiden kuvaa Suomen historiasta.

”Tiedän itse, miten jännittävää on etukäteen tutkia tulevia etsintäpaikkoja ja niiden historiaa, puhumattakaan siitä, kun metallinilmaisin antaa signaalin jostain maan kätköissä olevasta esineestä. Joka ikinen kerta on olemassa pieni mahdollisuus siihen, että löytää jotain todella hienoa, kiinnostavaa ja tärkeää”, Paretskoi kertoo.

Metallinetsintäharrastuksen esittelemisen lisäksi uutuuskirjasarjan tavoitteena on herättää lukija ajattelemaan, kuinka tärkeää on saada olla juuri sellainen kuin on joutumatta sen vuoksi muiden kiusaamaksi.

Jyri Paretskoi (s. 1979) on iisalmelainen palkittu kirjailija ja lukemisen puolestapuhuja. Hän on saanut muun muassa Laivakello-palkinnon ja nuortenkirjallisuuden Topelius-palkinnon ja on ollut Finlandia Junior -ehdokkaana. Paretskoin intohimona on kaikin keinoin yrittää saada lapsia ja nuoria innostumaan lukemisesta.

Metallinetsijät ja aarre maan alla ilmestyy 1.3.

Arvostelukappaleet: arvostelukappale@otava.fi

Haastattelupyynnöt ja lisätiedot: anni.gullichsen@otava.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lataa
Jyri Paretskoi. Kuva: Anssi Viljakainen/ Kuvatuulos 2018.
Jyri Paretskoi. Kuva: Anssi Viljakainen/ Kuvatuulos 2018.
Lataa
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Karisto
Karisto
Kasarmikatu 11
13100 Hämeenlinna

https://www.karisto.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Karisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme