Mistä tietää, löytyykö omasta tehtaasta hyödynnettäviä hukkalämpöjä, Katri Parovuori?
Energiaintensiivisellä muovialalla jäähdytystarve on suuri. Asiantuntija näkee sen avaavan hyviä mahdollisuuksia energiatehokkuustoimille sekä tuotannon tehostamiselle.

- Usein jäähdytyksen tehokkuudella on suora yhteys tuotantonopeuteen, Katri Parovuori toteaa.
Asiantuntija näkee, että muovialalla energiankäytön tehostamiseen on paljon hyviä mahdollisuuksia.
Edistyneellä lämpöpumpputeknologialla voidaan kannattavasti hyödyntää jo 10-15 asteista ylijäämälämpöä. Calefan kehittämillä lämpöpumpuilla pystytään tuottamaan jopa 130 asteista lämpöä.
Samanaikaisesti tuotantoprosessi saa tarvittavan jäähdytyksen.
Näin vältytään perinteiseltä energiaa runsaasti kuluttavalta tavalta jäähdyttää ja lämmittää erikseen. Ostoenergiaa tarvitaan huomattavasti vähemmän, jolloin samalla CO2-päästöt pienenevät.
- Muovialalla on alettu viime aikoina ymmärtää, että omaa ylijäämälämpöä voi ja kannattaa hyödyntää. Tuotantohallissa kun on usein liiankin kuuma, niin lämmön talteenotto ja hallittu käyttö esimerkiksi toimistotilojen lämmityksessä on järkevää. Onhan se selkeä kilpailuetu, kun kertaalleen ostettu energia pystytään käyttämään useampaan kertaan, Parovuori sanoo.
Missä tehdas saa ylijäämäenergiasta parhaan hyödyn?
Ensisijaisesti hukkalämpö kannattaa hyödyntää prosesseissa.
- Esimerkiksi solumuovien valmistuksessa lämpöä voidaan uusiokäyttää uunin tuloilman esilämmityksessä. Jos prosessissa on kohta, johon lämpöä voi syöttää, hukkalämmön hyödyntäminen on edullisempaa kuin uuden energian ostaminen, asiantuntija linjaa.
Toinen hyvä kohde on kiinteistöjen lämmitystarpeet.
- Suomessa kiinteistöjen lämmitys on kannattavaa, mutta kesäaikana saatava hyöty on luonnollisesti melko pieni. Lämpöä voidaan kuitenkin hyödyntää esimerkiksi käyttöveden lämmityksessä.
Hukkalämmön myynti energiayhtiölle on kasvava trendi, jos omaa kohdetta uusiokäytölle ei löydy. Tätä tehdään jo nyt ja tulevaisuudessa se lisääntyy koko ajan.
On arvioitu, että ainakin kolmannes Suomen kaukolämmön tarpeesta olisi tuotettavissa teollisuuden hukkalämmöllä. Tämän osalta markkinat ovat vasta avautumassa.
---
Katri Parovuori on kemiantekniikan diplomi-insinööri ja tekniikan lisensiaatti, joka on tehnyt parinkymmenen vuoden uran muoviteollisuuden palveluksessa tuotekehityksessä ja liiketoiminnan kehityksessä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Katri Parovuori
040 506 3062
katri.parovuori@calefa.fi
Petri Vuori
040 553 4427
petri.vuori@calefa.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Energian käyttöä ei tarvitse vähentää, vaan saada sama energia tekemään työ moneen kertaan.
- Calefa
Calefa Oy toteuttaa maailman johtavaan lämpöpumpputeknologiaan perustuvia kokonaisenergiaratkaisuja teollisuudelle, energian tuotantolaitoksille sekä suurille kiinteistöille. Lämpöpumppujärjestelmämme hyödyntävät hukkalämpöä ja ympäristön energiaa. Teemme kokonaisratkaisuja, joilla asiakkaamme saavat merkittävät energiansäästöt ja leikkaavat CO2-päästöjä pysyvästi. Toteutamme järjestelmät avaimet käteen -periaatteella, varmistaen toimivuuden koko elinkaaren ajan.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Calefa Oy
Heat pump plants increase much-needed energy self-sufficiency and bring cost benefits1.8.2022 09:33:51 EEST | Tiedote
Energy and cost efficiency, sustainability and energy self-sufficiency are drivers for better solutions in energy production.
Kun hukkalämmöt lähtivät, seuraavaksi lämpöä tuotetaankin ulkoilmasta10.6.2022 13:42:08 EEST | Tiedote
Jämsään on näinä aikoina valmistumassa lämpöpumppulaitos, joka tuottaa kaukolämpöä ulkoilmasta.
A heat pump plant turns the carbon footprint of textile fibre production negative27.5.2022 13:03:40 EEST | Tiedote
The carbon footprint of the SPINNOVA® textile fibre is already 72% lower than that of conventionally produced cotton. With the AmbiHeat® heat pump plant and an energy ecosystem, each produced kilogram of textile fibre reduces overall CO2 emissions.
Lämpöpumppulaitos muuttaa tekstiilikuidun valmistuksen CO2-päästöjä vähentäväksi23.5.2022 20:51:18 EEST | Tiedote
SPINNOVA®-tekstiilikuidun hiilijalanjälki on jo lähtökohtaisesti 72 % matalampi kuin perinteisellä puuvillalla. AmbiHeat-lämpöpumppulaitoksen ja energiaekosysteemin avulla jokaisen tekstiilikuitukilon tuottaminen lopulta vähentää ilmastonmuutosta aiheuttavia CO2-päästöjä.
Calefa laajenee yrityskaupan myötä16.5.2022 15:32:09 EEST | Tiedote
Calefa Oy on ostanut MTP Oy Multi-Technology Partnerin koko osakekannan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme