Suomen kansallismuseo

Mitä esineet kertovat ajastamme ja meistä, kysyy Kansallismuseon Inventarium-näyttely

Jaa

Kansallismuseossa 20.8.2021 avautuvassa Catarina Ryöpyn elämäkertanäyttelyssä kirpputoreilta ja ystäviltä kerätyt esineet peilaavat historian tapahtumia ja yhteiskunnallisia käännekohtia.

Sitruspuristin. Kuva: Eetu-Juhani Vuorenmaa
Sitruspuristin. Kuva: Eetu-Juhani Vuorenmaa

Muukalaisuuden ja vierauden teemoja taiteessaan tutkivan Catarina Ryöpyn tummasävyisen ja kantaaottavan mutta leikkisän näyttelyn symbolikuvana toimii videoteos Perhosefekti – Estetty, jossa neitoperhonen räpiköi lasipurkissa.

”Teos heijastaa kykenemättömyyttämme ratkaista asioita. Purkin löysin torilta kauan aikaa sitten. Se pääsi nyt näyttelyyn Reine Lukinmaan editoimaan videoteokseen”, Ryöppy sanoo.

Yhteiskunnalliset teemat ja kriittinen, kantaaottava ote ovat vahvasti läsnä näyttelyn uusissa teoksissa, kuten installaatiossa Perspektiivi – Raja. Vuoden 2015 lopulla kuvaan tallennettua Välimeressä seilaavaa täyttä pelastusvenettä katsotaan poliisinauhojen takaa. Ryöppy on kerännyt poliisin huomionauhoja vuosia Pariisista, Roomasta, Tsekeistä ja Suomesta.

”Tänä vuonna tammi- ja kesäkuun välisenä aikana Välimereen on hukkunut 1146 ihmistä. Vuoden 2014 lopulta hukkuneita on kaikkiaan noin 17 000”, kertoo Ryöppy.

Ryöppy on työskennellyt useamman kerran pidempiä ajanjaksoja Pariisissa sijaitsevassa Cité-taiteilijakeskuksessa ja Alaskassa. Ranskan ydinkokeista Mururoalla kertoo Kansallismuseossa nähtävä uusi teos, installaatio, jonka Ryöppy luonnosteli ensimmäisen kerran paperille jo 90-luvulla.

Valokuvaprojektiossa puolestaan kahdeksan historiakuvan sarjan avaa Ryöpyn syntymäpäivälle 23.8.1939 päivätty otos Molotov-Ribbentrop-sopimuksen eli Saksan ja Neuvostoliiton hyökkäämättömyyssopimuksen allekirjoittamistilaisuudesta.

Historia näkyy esineissä ja meissä

Inventarium-näyttelyn absurdimpaa puolta edustavat kymmenet vitriineissä nähtävät esineet.

”Ne ovat kertyneet minulle pitkän ajan kuluessa kirpputoreilta maailmalta. Ne vain osuvat käteeni ja pistävät silmään. En kerää tarkoituksella mitään tiettyjä esineitä. Osan esineistä olen saanut ystäviltäni ja osa on omia vanhoja esineitä ’aarrekaapistani’, kuten vaikkapa nahkakengät, jotka ovat olleet lapsena minulla ja kaikilla sisaruksillani.”

Ryöppyä kiinnostaa esineen suhde omistajaansa: kenen esineet ovat olleet ja mitä ne ovat heille merkinneet. Mitä tapahtuu esineille meidän jälkeemme? Miksi esineet ovat päätyneet kirpputorille eivätkä jätehuoltoon?

”Esineitä tutkiessa voi pohtia kuinka yhteiskunnalliset tapahtumat ovat vaikuttaneet esineiden päätymiseen kirpputorille, niiden keräämiseen ja siihen, miten joistakin on tullut humoristisia, kauniita tai irvokkaita”, Ryöppy pohtii.

Näyttelyssä kuultava äänimaisema on säveltäjä Max Savikankaan käsialaa. Äänet heijastavat näyttelyssä olevia esineitä ja teoksia.

Catarina Ryöppy (s. 1939) on Helsingissä syntynyt ja Sveitsin Lausannessa opiskellut taiteilija, joka pohtii valokuvissaan ja installaatioissaan ihmisen identiteetin rakentumista, sen haurautta ja häilyvyyttä ulkoisten paineiden alla. Ryöppy on pitänyt lukuisia yksityisnäyttelyitä ja osallistunut ryhmänäyttelyihin eri puolella maailmaa. Hän sai kuvataiteen valtionpalkinnon vuonna 2010 ja Pro Finlandia -mitalin 2011. Hän asuu ja työskentelee Helsingissä.

KUTSU MEDIALLE: Toivotamme median edustajat tervetulleiksi tutustumaan näyttelyyn ja tapaamaan taiteilija Catarina Ryöppyä torstaina 19.8.2021 klo 16 alkaen.

Toivomme ilmoittautumisia: sanna.paakkanen@kansallismuseo.fiInventarium – Catarina Ryöppy 20.8.–12.12.2021 Kansallismuseossa

Mediakuvapankki

Lisätiedot
näyttelyamanuenssi Aino-Maija Kaila, aino-maija.kaila@kansallismuseo.fi, puh. 0295 33 6362
viestintäasiantuntija Sanna Paakkanen, sanna.paakkanen@kansallismuseo.fi, puh. 0295 33 6200

KANSALLISMUSEO
Mannerheimintie 34, Helsinki
Museo on avoinna 31.8. asti päivittäin klo 11–18
www.kansallismuseo.fi

Avainsanat

Kuvat

Sitruspuristin. Kuva: Eetu-Juhani Vuorenmaa
Sitruspuristin. Kuva: Eetu-Juhani Vuorenmaa
Lataa
Catarina Ryöpyn kengät. Kuva: Eetu-Juhani Vuorenmaa
Catarina Ryöpyn kengät. Kuva: Eetu-Juhani Vuorenmaa
Lataa
Amazonin sademetsät palavat 2019. Kuva: TV-kuvakaappaus
Amazonin sademetsät palavat 2019. Kuva: TV-kuvakaappaus
Lataa
1990-luvun luonnos installaatioksi. Kuva: Catarina Ryöppy
1990-luvun luonnos installaatioksi. Kuva: Catarina Ryöppy
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen kansallismuseo

Suomen kansallismuseo on valtakunnallinen kulttuurihistorian museo, joka ylläpitää ja kehittää kulttuurihistorian kokoelmiaan, edistää kulttuuriperinnön tutkimusta ja käyttöä, sekä tarjoaa näyttely- ja yleisöpalveluja museokohteissaan ympäri maan: Kansallismuseo, Seurasaaren ulkomuseo, Tamminiemi, Suomen merimuseo, Langinkoski, Hvitträsk, Louhisaari, Vankila, Hämeen linna ja Olavinlinna. Yhteiskunnallisena keskustelijana ja alan kansainvälisenä vaikuttajana toimiva Suomen kansallismuseo on osa opetus- ja kulttuuriministeriön alaista Museovirastoa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen kansallismuseo

Suomen kansallismuseon saamelaiskokoelma perillä Saamenmaalla – Kansallismuseon Kotiinpaluu-näyttely juhlistaa merkittävää palautusprosessia1.9.2021 15:02:08 EEST | Tiedote

Saamelaismuseo Siida otti tänään keskiviikkona vastaan Suomen kansallismuseon saamelaisesineiden kokoelman. Kulttuuriperinnön palauttaminen eli repatriaatio on monivuotinen prosessi, johon kuuluu myös Suomen kansallismuseon ja Siidan yhdessä saamelaisyhteisön toimijoiden kanssa Kansallismuseoon toteuttama näyttely Mäccmõš, maccâm, máhccan – kotiinpaluu.

Seurasaaren ulkomuseon kesäohjelmisto nostaa esille kulttuuriperinnön monimuotoisuuden5.7.2021 11:25:19 EEST | Tiedote

Suomen kansallismuseon museoperheeseen kuuluva Seurasaaren ulkomuseo vie kansallispukuisten oppaiden ja toinen toistaan kiehtovampien pihapiirien ja rakennusten keskellä toiseen aikaan ja paikkaan. Suositun ulkoilusaaren museossa draamakierroksia koko perheelle, musiikkia kesäilloissa, esityksellinen museokierros ja opastuksilla mukana myös maattomien ja romanien näkökulmaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme