Jyväskylän yliopisto

Mitä kuuluu 60-vuotiaille? Kahdeksanvuotiaana ensimmäisen kerran tutkittuja kartoitetaan taas

Jaa
Kahdeksanvuotiaana ensimmäisen kerran mukana olleita tutkittavia kaivataan jälleen mukaan Jyväskylän yliopiston Lapsesta aikuiseksi -pitkittäistutkimukseen. Kansainvälisestikin ainutlaatuinen tutkimus on seurannut samojen, alun perin keskisuomalaisten, ihmisten kehitystä jo vuodesta 1968.
Lapsesta aikuiseksi -tutkimuksessa ensimmäistä kertaa kahdeksanvuotiaina tutkitut ihmiset ovat nyt kuusikymppisiä.
Lapsesta aikuiseksi -tutkimuksessa ensimmäistä kertaa kahdeksanvuotiaina tutkitut ihmiset ovat nyt kuusikymppisiä.

Professori Lea Pulkkisen käynnistämässä ja pitkään johtamassa tutkimuksessa on alkamassa uusi aineistonkeruuvaihe. Tutkittavat ovat tällä hetkellä iältään noin 60-vuotiaita. Tässä 52 vuotta jatkuneessa seuruututkimuksessa samoja ihmisiä on tähän mennessä tutkittu 8, 14, 20, 33, 36, 42 ja 50 vuoden iässä.

Nyt alkavassa 60-vuotiaiden aineistonkeruussa tarkastellaan mielen hyvinvointia ennakoivia tekijöitä. Tarkastelun kohteena ovat sekä ikävaiheeseen liittyvien siirtymien, kuten eläköitymisen tai sen ennakoinnin, isovanhemmuuden, terveyshuolien ja vapaa-ajan aktiviteettien yhteydet hyvinvointiin sekä persoonallisuuden, varhaisemman kehityksen ja yhteiskunnallisten vaatimusten rooli näissä yhteyksissä.

- Näin pitkään jatkuneesta tutkimuksesta on kiittäminen tutkittavien sitoutumista. Toivomme, että mahdollisimman moni tutkittava osallistuisi myös uuteen aineistonkeruuvaiheeseen, jonka toivomme tuottavan uutta tietoa lapsuudesta myöhäisen aikuisiän kynnykselle ulottuvista kehityspoluista, kertoo tutkimuksen nykyinen johtaja Katja Kokko, joka on työskennellyt tutkimuksen parissa vuodesta 1995 lähtien.

Tutkimus toteutetaan monitieteisessä Gerontologian tutkimuskeskuksessa, joka sijaitsee Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa. Tutkimusta rahoittaa Suomen Akatemia.



Avainsanat

Yhteyshenkilöt

tutkimusjohtaja, psykologian dosentti Katja Kokko, katja.r.kokko@jyu.fi, 040 805 3500
tutkijatohtori Milla Saajanaho, milla.saajanaho@jyu.fi, 040 8054536
www.jyu.fi/sport/fi/tutkimus/hankkeet/laku


Liikuntatieteellinen tiedekunta: www.jyu.fi/sport
Twitter: jyu.fi/sport Facebook: @jyusport

Kuvat

Lapsesta aikuiseksi -tutkimuksessa ensimmäistä kertaa kahdeksanvuotiaina tutkitut ihmiset ovat nyt kuusikymppisiä.
Lapsesta aikuiseksi -tutkimuksessa ensimmäistä kertaa kahdeksanvuotiaina tutkitut ihmiset ovat nyt kuusikymppisiä.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote

Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye