Atena

Mitä psykoterapiassa tapahtuu?

Jaa

Asiakkaiden ja psykoterapeuttien kertomukset kuvaavat onnistunutta muutosta.

Anna-Mari Nurminen: Mieli hoidossa – kokemuksia psykoterapiasta, toivosta ja onnistuneesta muutoksesta

Ilmestyy 4.1.2022

Pilvin elämä näytti olevan mallillaan: hän opiskeli ja harrasti tanssia aktiivisesti. Taustalla väijyi kuitenkin ahdistus. Reippaan tytön naamion taakse ei ollut helppo nähdä, opintopsykologikin totesi, että ”ihan hyvinhän sinulla menee”. Loppuun palaneena, ahdistuneena ja peloissaan Pilvi päätti viimein hakeutua psykoterapiaan, ja lopulta ylisuorittamisen aiheuttama kiristävä ahdistus alkoi hellittää otettaan.

Mieli hoidossa kuvaa onnistuneita psykoterapiakokemuksia. Aluksi puheenvuoron saavat psykoterapiassa käyneet ihmiset, jotka kertovat terapiamatkastaan. Taustalla on loppuunpalamista, ahdistusta, masennusta, ylikriittisyyttä, pelkoja, traumoja. Psykoterapiassa kertojat ovat päässeet purkamaan ongelmiaan ammattilaisen avulla ja oppineet ymmärtämään syitä niiden taustalla mutta myös etsimään uusia toimintatapoja. Samalla elämän tavoitteita on arvioitu uudelleen. Onnistuneet muutoskertomukset ovat täynnä toivoa: vaikeistakin ongelmista voi selvitä.

Psykoterapiakokemusten rinnalla kulkevissa tietoluvuissa käsitellään esimerkiksi sitä, millä tavalla psykoterapia vaikuttaa, millaisiin ongelmiin psykoterapiasta voi olla apua ja miten löytää oikeanlainen psykoterapeutti. Miten eri psykoterapiasuuntaukset eroavat toisistaan? Entä täytyykö psykoterapiassa aina puhua lapsuudesta?

Lopuksi kurkistetaan psykoterapeuttien mieleen. Miten he näkevät onnistuneen psykoterapian ja miltä prosessi näyttää heidän näkökulmastaan? Psykoterapeutit kuvailevat työtapojaan ja asiakkaissaan huomaamiaan myönteisiä muutoksia mutta myös omia tunteitaan, iloa edistyksestä ja haikeutta prosessin loppuessa.

Anna-Mari Nurminen on Jyväskylässä asuva psykologi ja kognitiivinen psykoterapeutti.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Atena
Atena
PL 436 (Asemakatu 6)
40101 Jyväskylä

010 4214 200https://atena.fi

Atena on osa Otava-konsernia. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Atena

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme