Miten data voi auttaa energiansäästössä? – Sitra avaa ratkaisuhaun
Sitra kutsuu yrityksiä sekä muita toimijoita kehittämään erilaisia datalähteitä hyödyntäviä tuotteita ja palveluja energian säästämiseksi sekä kulutuspiikkien tasaamiseksi. Sitra rahoittaa ratkaisuideoiden jatkokehitystä.

Akuuttiin energiakriisiin tarvitaan paitsi laaja valikoima kansalaisten ja yritysten säästötoimia, myös uudenlaisia ratkaisuja. Suomessa on tarjolla paljon avoimia datalähteitä, ja niistä saatava data voi auttaa kriisin selättämisessä. Sitra haluaa löytää ja kokeilla uusia datapohjaisia ratkaisuja ja avaa yrityksille ja muille toimijoille suunnatun Energiankäyttö haltuun datan avulla -ratkaisuhaun.
Haussa on tarkoitus sysätä liikkeelle Sitran rahoituksella erilaisia datalähteitä hyödyntävien tuotteiden ja palvelujen kehitystä. Niiden avulla etenkin pienet energiankäyttäjät, kuten kotitaloudet, pienyritykset ja taloyhtiöt voisivat säästää sähköä tai lämpöä. Haulla on tarkoitus kehittää myös ratkaisuja, jotka tasaavat energian kulutushuippuja. Ratkaisun toivotaan auttavan energiankäyttäjää tekemään fiksumpia valintoja.
”Kriisiaikana kannattaa katsoa kaikki energiansäästön kortit, mutta ratkaisuja tarvitaan myös akuutin kriisin jälkeen. Siirtymä kohti uusiutuvia energiamuotoja edellyttää esimerkiksi toimivia keinoja tasata kulutuspiikkejä myös jatkossa", kertoo Datatalouden tiekartta -projektin projektijohtaja Laura Halenius Sitrasta.
Esimerkiksi kansainvälinen energianjärjestö IEA on arvioinut, että Euroopan vaikea energiatilanne voi jatkua vuosia.
”Parhaassa tapauksessa ratkaisuhaussa syntyvillä palveluilla voidaan auttaa tämän tai ensi talven hankalassa energiatilanteessa. Ratkaisulle todella on nyt kysyntää”, jatkaa Halenius.
Haku on auki monenlaisille toimijoille - hakuaika päättyy 21. marraskuuta
Sitra tavoitteena on löytää enintään 15 pilottihanketta, jotka noudattavat reilun datatalouden periaatteita Nyt avattavassa ratkaisuhaussa kerätään oppeja ja kokemuksia, joita on tarkoitus jakaa ja julkaista pilottihankkeiden toteutuksen päätteeksi niin, että muutkin voivat hyötyä saaduista tuloksista.
Haussa on kaksi kierrosta. Hakuaika ensimmäiseen vaiheeseen päättyy 21.11.2022 ja tarjolla on arviolta 5 000–15 000 euroa kutakin valittavaa pilottihanketta kohden. Toteutuneista hankkeista valitaan jatkoon eli toiseen vaiheeseen enintään kolme parasta. Ne voivat hakea ratkaisun jatkokehitykseen Sitralta keväällä 2023 noin 20 000–50 000 euroa. Ratkaisuhaku on auki monenlaisille toimijoille, mukaan voivat hakea esimerkiksi yritykset, yhdistykset, opiskelijaryhmät kuin erilaisten toimijoiden muodostamat yhteistyöryhmät.
Ratkaisuissa hyödynnettävät datalähteet voivat olla julkista ja avointa dataa, kuten sähkön hintatietoja kulutustilastoja ja säätietoja, tai ihmisten ja organisaatioiden omaa dataa, kuten käyttäjien omaa kulutushistoriaa.
”Tavoitteena on myös haun avulla tunnistaa, millaista energiansäästöä edistävää dataa ei ole vielä avoimesti saatavilla sekä kannustaa sen avaamiseen”, Halenius jatkaa.
Ratkaisuhaun tarkemmat hakuohjeet ja -ehdot löytyvät hakuilmoituksesta.
Sitra on korostanut energiakriisiin varautumista jo pian Venäjän hyökkäyssodan alkamisen jälkeen. Sitra on myös yksi kansallisen Astetta alemmas -energiansäästökampanjan alullepanijoista ja toteuttajista. Kampanjassa kannustetaan kansalaisia ja organisaatioita laskemaan energiankulutusta astetta alemmas arkisilla teoilla. Mukana jo yli 500 organisaatiota.
Energiankäyttö haltuun datan avulla -ratkaisuhaku on osa Sitran Datatalouden tiekartta -projektia, joka tuo eri tahoja yhteen tunnistamaan mahdollisuuksia dataan pohjautuvassa tulevaisuuden taloudessa.
Sitra luotsaa datatalouden kansallista tiekarttatyötä, joka tarjoaa näkemyksiä muun muassa datapohjaisten liiketoimintamallien rakentamiseen ja datan hyödyntämiseen yhteiskunnan ja talouden kehittymiseksi.
Lisätiedot
Laura Halenius, projektijohtaja, Datatalouden tiekartta -projekti, laura.halenius@sitra.fi, puh. 040 716 7885
Johanna Kippo, viestinnän asiantuntija, johanna.kippo@sitra.fi, puh. 050 436 1898
Lisätiedot hakumenettelystä
Tarmo Toikkanen, johtava asiantuntija, Datatalouden tiekartta -projekti, tarmo.toikkanen@sitra.fi, puh. 050 603 874
Avainsanat
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Sitra on aktiivinen tulevaisuudentekijä, joka tutkii, selvittää ja ottaa kumppanit eri sektoreilta mukaan ennakkoluulottomiin kokeiluihin ja uudistuksiin. Tulevaisuustyön tähtäimessä on Suomi, joka menestyy kestävän hyvinvoinnin edelläkävijänä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Sitra
New working paper: negative emissions are the next step in climate action26.1.2023 02:00:00 EET | Press release
Solving the climate crisis requires reducing emissions but also carbon dioxide removal, or negative emissions. A new working paper by Sitra describes the technologies available for producing negative emissions and their role in solving the climate crisis.
Nytt arbetspapper: Minusutsläppen är nästa skede i klimatarbetet26.1.2023 02:00:00 EET | Tiedote
För att lösa klimatkrisen krävs det förutom att vi minskar utsläppen också att vi vidtar åtgärder för att binda kol, det vill säga minusutsläpp. Sitras nya arbetspapper beskriver vilka tekniker som står till buds för att producera minusutsläpp och vilken roll tekniker kan ha för att lösa klimatkrisen.
Uusi työpaperi: miinuspäästöt ovat ilmastotyön seuraava vaihe26.1.2023 02:00:00 EET | Tiedote
Ilmastokriisin ratkaiseminen edellyttää päästöjen vähentämisen lisäksi hiilen sitomista eli miinuspäästöjä. Sitran uusi työpaperi kuvaa, millaisia tekniikoita miinuspäästöjen tuottamiseen on tarjolla ja mikä niiden rooli voi olla ilmastokriisin ratkaisemisessa.
Sitran yliasiamies vaihtuu – Jyrki Katainen siirtyy kesällä yksityiseen yritykseen19.1.2023 14:17:36 EET | Tiedote
Jyrki Katainen on johtanut Sitraa vuoden 2020 alusta.
Megatrender 2023: Vi kan inte förbise dessa utvecklingsprocesser2.1.2023 00:01:00 EET | Tiedote
Sitra ger ut genast i början av året utredningen Megatrender 2023 som ger en helhetsbild av de mest betydande förändringarna i vår tid och skänker förståelse i en tid av överraskningar. Förutom megatrender lyfter utredningen även fram hinder för förändring och framtida möjligheter.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme