Atena

Miten elää luonnon kanssa, kun aiheutamme sille kärsimystä?

Jaa
Ajatuksia ravitseva teos palauttaa ihmisen muiden eläinten joukkoon.

Riikka Kaihovaara: Vieras eläin ja muita uusia luontokappaleita

Julkaistaan 5.10.2022

Kaikella elollisella on nälkä. Elämä nielee elämää. Ihminen on osa lajien verkostoa, ruokailija mutta myös itse ruokaa. Miten löytää paikkansa maailmassa, jossa kaikki on tuntevaa ja tietoista ja jossa kärsimyksen tuottamista ei voi välttää?

Vieras eläin pohtii ihmisen eläimyyttä ja eläimen tietoisuutta. Luonnossa kaikki ovat toisenvaraisia, olemme elämämme velkaa muulle luonnolle. Tässä keskinäisessä riippuvuudessa ei ole mitään väärää: moraali ei katoa, vaikka ihmisen paikka osana luontoa tunnustettaisiin, se vain muuttuu. 

“Elä, ja anna muidenkin elää” on varsin ohut eettinen ohjenuora. Emme yksilöinä voi olla vahingoittamatta yksilöitä, mutta lajina voimme antaa tilaa ja selviämisen mahdollisuuden myös muille lajeille. Sopimus luonnon kanssa on solmittava uudelleen, ja se vaatii myös häiritsevien kysymysten esittämistä: Esimerkiksi, voiko eläimen nähdä itseisarvoisena olentona sekä ruokana?

Toinen Vieraan eläimen tärkeä teema on tietoisuus. Teos pyrkii siirtämään katsetta ulos ihmiskeskeisestä ajattelutavasta ja kysyy, voimmeko me määritellä muiden lajien kokemuksia. Aihetta tarkastellaan muun muassa pohtimalla kasvien tietoisuutta, delfiinien kieltä ja petoeläinten moraalia. 

Riikka Kaihovaara on asettanut tehtäväkseen kysyä hankalia kysymyksiä, eikä hän kaihda tekstissään kipeitäkään aiheita. Teos ei julista, se käy vuoropuhelua tieteen ja kaunokirjallisuuden kanssa. Se lähestyy kysymyksiä omakohtaisuuden ja kehollisen kokemuksen kautta. Se ei tarjoile valmiita vastauksia, vaan sysii ajatteluamme sinne, mihin on joskus vaikea katsoa. 

Niin ihmisen kuin muidenkin eläinten elämä pelkistyy perusasioiksi: ruumiillisuuden kokemukseksi, kuoleman hyväksymiseksi, elämän jatkumiseksi.Riikka Kaihovaara on helsinkiläinen dokumentaristi ja kirjailija, ja hän toimii Suomen Luonnon kolumnistina. Hänen aiempi kirjansa Villi ihminen ylsi Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkintoehdokkaaksi. Kaihovaara ryhtyi kasvissyöjäksi ja vegaaniksi 1990-luvulla. Nyt hän suunnittelee metsästyskortin hankkimista.

Haastattelupyynnöt, arvostelukappaleet, lisätiedot: hanna-leena.soisalo@atena.fi

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Atena
Atena
PL 436 (Asemakatu 6)
40101 Jyväskylä

010 4214 200https://atena.fi

Atena on osa Otava-konsernia. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Atena

Omakohtainen tietokirja naisten autismista, joka jää usein huomaamatta14.3.2023 10:46:32 EET | Tiedote

Clara Törnvall: Naisia autismin kirjolla Ilmestyy 11.4.2023 Kun toimittaja Clara Törnvall sai 42-vuotiaana autismidiagnoosin, moni asia hänen elämässään kirkastui: sosiaalisten suhteiden vaikeus, täydellinen uppoutuminen ajatuksiin, näläntunteen puuttuminen. Vuosien epätietoisuuden jälkeen palaset loksahtivat paikoilleen. Samalla hänelle avautui autististen naisten maailma, jonka tutkimus pitkään sivuutti täysin. Omakohtainen ja pohdiskeleva tietokirja Naisia autismin kirjolla vie neuropsykiatrisiin vastaanottohuoneisiin, kulttuurihistorian syvyyksiin ja keskusteluihin, joissa tavalliset naiset puhuvat autismista. Niin sanottu hyvätasoinen tai lievä autismi käsitettiin kauan poikien diagnoosiksi ja väitettiin jopa, ettei autistisia tyttöjä ole olemassakaan. Tutkijat korostivat poikamaisia erityismielenkiinnonkohteita, eivätkä tunnistaneet tyttöjen tai naisten vastaavia. Edelleen autismi yhdistetään usein miehiin, ja esimerkiksi elokuvissa tai tv-sarjoissa naispuolinen autisti esitetään

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme