Kustantamo S&S

Miten kolttasaamelainen vähemmistö elää ja voi nyky-Suomessa?

Jaa
Katri Rauanjoki tunnetaan pohjoista mielenmaisemaa kuvaavista kirjoistaan. Kesämerkit kertoo kolttasaamelaisuudesta nykyajassa, yhteisön historiasta ja tulevaisuuden haaveista. Se on hurmaava episodimainen romaani, jonka moniäänisyydessä on paljastavaa voimaa.
Kuva Lotta Salonen, kansi Anja Reponen.
Kuva Lotta Salonen, kansi Anja Reponen.

"Vedenpyhitys. Siitä kaikki alkoi", kertoo Katri Rauanjoki kirjastaan. Hän oli lähtenyt kolttasaamelaisen ystävänsä kanssa seuraamaan ortodoksista vedenpyhitysrituaalia ja ymmärtänyt tuolloin, kuinka vähän oikeastaan tietää Suomessa asuvista kolttasaamelaisista. 

"Olen sentään Lapista kotoisin ja identiteetiltäni hyvin pohjoinen ihminen, jonka ammattina on opettaa perusasioita Suomessa puhutuista kielistä ja alueella olevista kulttuureista. Minun jos kenen pitäisi olla tietoinen maassamme asuvista vähemmistökansoista. Tietää ja tuntea heidän menneisyytensä ja nykyisyytensä sekä tukea heidän tulevaisuuttaan", hän jatkaa. 

Alkuperäistä ajatusta seurasi pian taiteellinen uteliaisuus. Voisiko kaunokirjallisuuden keinoin kuvata nykyaikaista kolttayhteisöä ja samalla myös kertoa kansasta ja sen elämästä suomalaiselle valtaväestölle?

Matkasta tuli pitkä ja antoisa, ja nyt lopputulos on luettavissa romaanin muodossa.

Kesämerkit on episodimainen romaani kesän kierrosta Koillis-Lapissa. Se kuvaa 2020-luvun kolttasaamelaisten elämää useiden kertojien silmin. Se on romaani selviämisestä. Ja kauneudesta, joka joskus on piilossa kuin hillan kukka.

Katri Rauanjoki on oululainen kirjailija ja äidinkielen opettaja, joka on viettänyt nuoruutensa Rovaniemellä. Kesämerkit on hänen neljäs romaaninsa.

Kesämerkit julkaistaan 6.2. saamelaisten kansallispäivänä. PDF saatavilla.
Äänikirja ilmestyy 2.5.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva Lotta Salonen, kansi Anja Reponen.
Kuva Lotta Salonen, kansi Anja Reponen.
Lataa
Lataa
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kustantamo S&S
Kustantamo S&S
Snellmaninkatu 13
00170 Helsinki

https://kustantamo.sets.fi/

Kustantamo S&S – ystävien kesken S&S – julkaisee laadukasta kauno-, tieto- ja lastenkirjallisuutta. S&S on osa Schildts & Söderströmsiä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kustantamo S&S

Miten baletti istuu nykyajan taidekäsitykseen? Onko sen ilmaisukieli vanhentunutta ja vaatimukset liian kovia?24.3.2023 08:49:00 EET | Tiedote

Henna Raatikainen aloitti baletin nelivuotiaana, ja kahdeksanvuotiaana hänet hyväksyttiin Suomen Kansallisoopperan balettioppilaitokseen. Baletin ihanteet istutettiin niin syvälle hänen selkärankaansa, että hän ei tullut esittäneeksi kysymystä: Miksi? Kunnes hän lopetti. Omakohtaisessa ja nautinnollisen sivistyneessä kirjassaan Kuinka baletti nousi jaloista päähäni Raatikainen pohtii baletin syvintä olemusta ja sen asemaa nyky-yhteiskunnassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme